Начало Книги Преоткриване
Книги

Преоткриване

6667
Теодор Ушев, Дневници на карантината

Не ставай глупав! Не бъди като другите хора.
Не излизай от стаята! Сливай се с интериора,
с тапетите. Тресни вратата, барикадирай се
от хроноса, космоса, ероса, расата, вируса.

Този превод на Йосиф Бродски от Иван Ланджев отваря книгата, която е колкото книга, толкова и албум. Въпреки че не това е важното или най-важното за нея. Тя представя мисленето за ситуацията на пандемия и „затваряне“, усещането за света ни точно днес, изразява чувствата, представите на хора, чиято емоционалност, чието въображение, чиито думи са онова, което ги прави това, което са – творци.

Проектът на списание „Виж!“, издаден от „Жанет 45“, е много важен точно в тези дни. Но и не само. От една страна, той е актуален, защото представя творчество в условията на пандемия. Пристъпва в личния свят на „затворения“ творец, среща ни с неговото възприемане на тази ситуация, с неговото преоткриване на себе си и света наоколо, с един нов поглед – колкото мъдър, толкова и по младежки надежден. Една книга, изпълнена с възможности за спасение, нови избори, нови погледи, нови чувства.

Множество автори – писатели, поети, художници, фотографи – от различни поколения участват със свои творби в „Когато навън е вътре“. Сред тях хора на думите като Георги Господинов, Петър Чухов, Иван Ланджев, Надежда Радулова, Димитър Кенаров, Радослав Чичев, Йордан Д. Радичков, визуални артисти като аниматора Теодор Ушев, Калоян Илиев-Кокимото, Димитър Драгнев, илюстратори като Омана Кацарска, София Димитрова, фотографи като Александър Станишев, художници и преподаватели като Константин Костов и Зоран Мише. И още много различни и талантливи творци не само от България. В техните творби можем да открием както реалистична визия на промененото ни всекидневие, така и опити за справяне с него чрез пребиваване в други светове – на съня, на въображението, на желанието да се преоткриеш. Преоткриването е ключово в този необикновен сборник. Преоткриването на места, на хора, на себе си. Нови начини за общуване, нови механизми за справяне, нови опори на съществуване, нови очи за света.

„Когато навън е вътре“ ни среща и с артисти, които за мнозина от нас за непознати. Някои от тях започват своя път в изкуството. И това също е едно от достойнствата на тази книга. Тази възможност за среща с таланта, с човешката способност да преодолява затвореността, да открива нови и нови опори за себе си, но и за другите.

Петър Чухов

Из поетическия цикъл „Преди да си легнеш, провери под леглото“

Дълги
и празни
улици

започват
и свършват
в мен

През прозореца
гледам –
мирно и тихо
хора
разхождат кучета
но си мисля
какво ли ще стане
когото излязат да
се разхождат
зверовете
в нас

Катя Атанасова е завършила българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, специализирала е „Културни и литературни изследвания“ в НБУ. Работила е като преподавател по литература, литературен наблюдател на в-к „Капител“, после редактор в „Капитал Лайт“. Била е творчески директор на две рекламни агенции, главен редактор на списанията EGO и Bulgaria Air. Има издаден един сборник с разкази – „Неспокойни истории“, С., 2006, „Обсидиан“. Автор е на пиесата „Да изядеш ябълката“. Нейният разказ „Страх от глезени“ (Fear of Ankles), в превод на Богдан Русев, бе селектиран за годишната антология Best European Fiction на американското издателство Dalkey Archive Press, която излезе в началото на 2014 г. Води спецкурсове в СУ и НБУ.

Свързани статии