3
1005

Провокатори. Кой?

(писмо до президента Путин)

nemcov

Убийството на Немцов може да е изгодно за мнозина във властта и около нея. То може днес да изиграе тази роля, която навремето е изиграло убийството на Киров. Не е важно кой и защо е убил Киров. Важно е едно: Сталин е получил желания повод за жестоки репресии.

Г-н Президент,

На всички на устата е думата «провокация». Диагнозата е точна и вие сте напълно съгласен с нея. «Това жестоко убийство има всички признаци на поръчково убийство и носи изключително провокационен характер». А какво провокира то?

За 1 март бе предвиден марш на протеста; на всички е понятно, че се търси да се провокира изостряне – да се изкарат хората на улицата.

Но провокацията трябва да има провокатор. Това не е спонтанно изостряне, не е нещо само по себе си.

При някои болести лекарят провокира изостряне на хроничната болест, за да предизвика криза и да се стигне до излекуване.

Кой обаче ни лекува?

Преди в подобни случаи всичко се стоварваше върху Березовски. Един вид той е поръчал убийството на Анна Политковска, за да си помислят всички, че е виновен Кремъл. Но Березовски бе убит (или умря). Кой сега поръчва?

Киев? Нима тези хаотично мятащи се насам-натам хора се нуждаят от провокации? Или пък няма в какво да обвинят Русия? Ако Киев иска да уреди нещата в Източна Украйна, то убийството на Немцов едва ли ще им помогне.

САЩ? Разбира се, има хора, които са готови всяко нещастие, всяка авария – дори «Курск» или Чернобил – да стоварят върху Америка. Но в поръчкови убийства – Холодов, Листев, Старовойтова, Юшенков, Политковска и др. – никой досега не е обвинявал американците.

Сега обаче, г-н президент, се намери политик, знаещ всичко и съблюдаващ всички закони, готов да накаже враговете във всяка страна по света, който вече знае поръчителите на убийството. Рамзан Кадиров заяви:

Няма никакво съмнение, че убийството на Немцов е организирано от западните спецслужби, които по всякакъв начин се опитват да предизвикат вътрешен конфликт в Русия. Той добавя, че именно от ръцете на украинските спецслужби би могла да е изпълнена присъдата, произнесена на Немцов в някаква западна столица.

Убийството на Немцов е наша вътрешна работа. Наша вътрешна политика.

И ако някакви сили искат да запушат устата на опозицията… Впрочем, защо «ако». Разбира се, че искат.

Откакто, преди 15 години, дойдохте на власт, започна натискът върху пресата. Когато днес закриват или задушават малките телевизии, рядко някой се сеща, че отначало унищожиха голямата – тогавашното НТВ. Останалите големи медии оттогава се държат безупречно. За тези 15 години предани на вас хора прекупуваха, закриваха и преправяха вестници, издания. Да кажем, че «Известия» и «Коммерсант» изобщо не са това, което бяха някога.

Но някой все още публично си отваря устата. Как да я затвориш? Как да направиш така, че хората да си шепнат само в кухнята? Да се изпращат всеки път надзорните органи – предупреждения, съдии – това са само полумерки и размотаване. Това е само въздействие отвън. А трябва отвътре. Трябва и пресата, и хората сами да замлъкнат. Сами да си затворят устата.

Ето схемата.

1.Разрешава се митинг в Марино. Колко хора ще дойдат – не знаем. Ако са малко – добре. Но ако са много – лошо.

2.Убиват Немцов. Разбира се, ще дойдат повече хора. И ние ще припишем убийството на негодниците-опозиционери: видите ли, принесоха сакрална жертва.

(Г-н президент, щом стана известно за убийството на Немцов, хората заговориха за сакрална жертва. Например певецът Газманов написа: «Застреляха Немцов. Всичко това изглежда като принасянето на сакрална жертва край Кремъл преди марша на опозицията. Като Боинг за поредния сблъсък с ВП» – тоест с вас. Виждате ли: на певеца се струва, че опозицията няма основания за «сблъсък». Може би Газманов счита, че той сам се е сетил за жертвата? Ала всички цитират собствените ви думи. През 2012 г., бидейки за пореден път кандидат за президент на Русия, вие казахте: «Познавам тази методика. Вече десет години се опитват да я приложат онези от чужбина. Даже търсят така наречената сакрална жертва сред известните хора. Сами ще я треснат, извинявайте, а после ще обвиняват властта»).

Но ако на марша дойдат много хора, за властта това не е добре. И трябва да се използва по някакъв начин.

3. Да тласнем хората към центъра на Москва. С една проста мисъл: във връзка с убийството на Немцов организаторите пренасят марша в центъра и това ще бъде вече не «пролет», а гняв, траур, твърд протест с твърди лозунги от типа на «Убийци»…

4. Ще се получи огромна акция в центъра на града, която лесно може да премине в публични сблъсъци. Има натрупан опит: нищо не струва да се пуснат сред тълпата стотина провокатори. Желаещи не липсват; неотдавна те маршируваха с викове: «Няма да забравим, няма да простим!» И тогава силовите структури ще имат законово основание да бият и да арестуват, колкото поискат и когото поискат (Както вие казвахте навремето: всеки, вдигнал ръка срещу работниците от правоохранителните органи, ще получи палка по главата. А в сблъсъците, както знаем, един вдига ръка, а друг отнася палката).

Народът ще го подкрепи. Нали по телевизора му обясняват, че изродите искат да използват смъртта на Немцов за дестабилизация на положението, да устроят Майдан. Така и за «Антимайдана» има полезно оправдание: ето, предупреждавахме!

Забележете: три дни преди митинга задържаха поредния нещастник по делото за протестите на «Болотния площад». Вярвате ли, че три години по-късно някой свидетел е разпознал «участника»? Сега момчето могат да го затворят спокойно, защото бил ходил някъде през 2012 г. Как всичко това се случва тъкмо в навечерието на протестния марш в Москва? Просто на хората се напомня, че за участие в подобния мероприятия се лежи в затвора.

Убийството на Немцов може да е изгодно за мнозина във властта и около нея. То може днес да изиграе тази роля, която навремето е изиграло убийството на Киров. Не е важно кой и защо  е убил Киров. Важно е едно: Сталин е получил желания повод за жестоки репресии.

Пресс-секретарят на президента Песков вече заяви, че Немцов не е представлявал заплаха за действащия режим. Дори и така да е. Но народното движение представлява заплаха, а за да се потисне това движение, е важно следното.

…Убийството се случи през нощта. А на сутринта народът в лицето на една скромно облечена дама каза следното: «Започнаха да ги отстрелват». Никаква скръб в гласа на дамата нямаше, даже минимално съчувствие.

Разбирате ли, г-н президент, в главата на тази московчанка ясно са отчленени тези «те». А «отстрелват» – означава да ги убиват без съд и следствие. Нейната спокойна и доволна интонация означава одобрение: явно, така и трябва. И дори вие да изкажете съболезнования по повод на смъртта на Немцов по телевизора, дамата най-вероятно ще се спогледа с мъжа си, ще се усмихнат и ще си кажат: «Всичко разбираме, така е редно да се говори!». Редно е да се лицемери? Но това означава, че народът, този ваш привърженик, 85 %, не вярват много в искреността ви.

А кой вярва?

Една от радиостанциите вече устрои проучване на сайта си: вярвате ли, че ще бъдат намерени поръчителите на убийството? Сред анкетираните 60 000, 90 % отговарят с «не».

Странно, нали?

На вас вярват, а на вашите следователи, прокурори, на цялата ви гигантска армия от спецслужби – не.

Александър Минкин (род. 1946 г.) е известен руски журналист. Статията е публикувана на сайта на Ехото на Москва.