2
1202

Пътеводител на киноман 2014

„Госпожица Юлия”, реж. Лив Улман

Три възможни маршрута из Киномания, на която 56 филма очакват своята публика в продължение на 14 дни.

По това време на годината, както обикновено, се задава Киномания. Независимо дали искате да си наваксате с гледането на интересни филми или не можете да понесете мисълта да не сте сред първите (или сред малцината „класирали се”) зрители на някое нашумяло кинозаглавие, задачата ви ще е доста трудна. 56 филма очакват своята публика в продължение на някакви си 14 дни в примамливо притъмняващите салони на Киномания. Изборът наистина е труден и зависи не само от обективни елементи като история, режисьор, актьори, награди…, но преди всичко от личните предпочитания на зрителя, а не рядко и от чисто случайни фактори.

И както уважаваните пътеводители предлагат на своите туристи, които за първи път посещават някои богат на културни паметници град, ето ви три възможни маршрута, в зависимост от времето с което разполагате: еднодневен тур, уикенд обиколка, седмична визита. Пренесено в полето на киногледането първият вариант се равнява на 2-3 заглавия, вторият на около 20 %, а разточителният трети – на 50 % или повече от програмата на световната ноемврийска кинопанорама в София.

„Магия в полунощ”, реж. Уди Алън

Ако имате възможност (или желание) за „еднодневен” кинотур, можете да направите следното нестандартно разпределение: изберете един филм, който знаете, че ще ви хареса, втори, за който смятате, че няма да ви допадне, и трети, към който храните известни съмнения. Да допуснем, че сте верен почитател на Уди Алън – следователно няма как да пропуснете „Магия в полунощ”. Въпреки че се завърна в САЩ, нюйоркският чудак продължава да разказва европейски сюжети. Действието ни пренася на френската Ривиера през 20-те години на ХХ век, а ключовите думи в случая (освен гаранцията „Уди Алън”) са: романтичен фарс и Колин Фърт. Да допуснем също, че не харесвате политически конфликти, още по-малко от времето на Втората световна война, и/или не си падате по камерни драми – в такъв случай като втори филм можете да си отбележите „Дипломация” на Фолкер Шльондорф. И да рискувате с интригата как е бил спасен от взривяване Париж в нощта срещу 25 август 1944 г. Накрая да допуснем, че харесвате киното на Андрей Кончаловски, но не ви привлича особено идеята да гледате история в стил неореализъм, с непрофесионални актьори, тогава непременно трябва да приключите „еднодневния” тур с „Белите нощи на пощальона Алексей Тряпицин”, който ще ви пренесе в изолирано руско село в глухата провинция, където внезапно се заформя поредица от злощастни събития, начело с влюбен пощальон.

„Красавицата и Звяра”, реж. Кристоф Ган

„Уикенд” обиколката ви из чудесата на Киномания 2014 г. може да включи по един филм от всяка рубрика в програмата, за да добиете представа за капацитета на събитието. Вземете хлапето и се позабавлявайте с пакостите на „Емил от Льонеберя”. Задоволете театралната си страст с „Госпожица Юлия” в компанията на Джесика Частейн и Колин Фарел. В зависимост от жанровото си предпочитание отдайте почит на историята на киното с „Пазолини” („забъркан” от Абел Ферара и Уилям Дефо) и/или с документалния „Чаплин: Легендата на века”. После уважете Фестивала на френския филм (част от програмата на Киномания) и се пренесете в света на мрачните приказки с новата версия на „Красавицата и Звяра” – достатъчно е да знаете, че режисьор е „свирепият” Кристоф Ган („Братството на вълците”), а в ролята на Звяра се подвизава Венсан Касел. След това можете да отскочите на италианска територия, с комедия („Да живее свободата”) или драма („Щастливи години”), или прескочете директно в кулинарните истории, където „майстор-готвач” напуска престижния си ресторант и тръгва с фургон по пътя на себеоткриването. Можете да послушате малко музика в компанията на Би Би Кинг, Джеймс Браун или АББА и да се пренесете на българското Черноморие с новия филм на Костадин Бонев – „Потъването на Созопол” (с Деян Донков и Снежина Петрова). И финално за разнообразие да посетите един „омнибус” от панорамата „Фестивал на фестивалите”. Става дума за произведение съставено от мининовели, дело на различни творци, като „Рио, обичам те”, където се надпреварват режисьорски и актьорски знаменитости.

„Потъването на Созопол”, реж. Костадин Бонев

И накрая, ако сте верен киноман с неутолимо желание за кино (дори тогава едва ли ще успеете на погълнете 56 заглавия за две седмици!), можете да разгледате програмата на любимото си филмово преживяване като петстепенно меню в изискан ресторант. За студено предястие започнете с „Да нахълташ у Бергман”, където именити режисьори, сред които Франсис Форд Копола, Мартин Скорсезе, Ларс фон Трир, разказват за посещението си в дома на Бергман на остров Форьо. Преминете към топло предястие с френски привкус в артистичен аспект – „Атила Марсел”, първия игрален филм на анимационния гений Силвен Шоме („Трио Белвил” и „Илюзионистът”), или в по-звезден и драматичен вариант („Преди зимата”, с Кристи Скот Томас и Даниел Отьой). На крачка от основното ястие ви очаква новата манга на вълшебника Хаяо Миядзаки – „Вятърът се надига” (с номинации за Оскар и Златен глобус).

wjatar
„Вятърът се надига”, Хаяо Миядзаки

После отдайте заслуженото на Бенедикт Къмбърбач и Кийра Найтли в дългоочаквания „Игра на кодове” – биографичен трилър за британски математик, разбил нацистките кодове. За десерта можете да разчитате на испано-ирландски („Вкусният път към любовта”) или мексикански („Канела”) кулинарен сладкиш. И след това, ако имате сили, да повторите.

„Игра на кодове”, реж. Мортен Тилдум