0
1815

Режимът на БКП срещу християнската вяра

Пастор Куличев, ©БНТ

Откъс от филма за пастор Христо Куличев, четвърти от поредицата на БНТ „Отворени досиета“2. Целият филм ще бъде излъчен на 22 октомври, неделя, от 13 часа по БНТ1.

БНТ продължава документалната си поредица „Отворени досиета“ с нови шест филма, които представят през конкретни човешки съдби съпротивата срещу комунистическия режим. Тази неделя, 22 октомври, от 13 часа по БНТ1 ще видим филма за пастор Христо Куличев.

Зад проекта стоят имената на трима режисьори: Димитър Коцев – Шошо, Ралица Петрова и Павел Г. Веснаков. Филмите са заснети от операторите Венцислав Нешев, Крум Родригес и Мартин Балкански. Сценарист на поредицата отново е журналистът Христо Христов, редактор – Мария Атанасова, а продуцент е Катя Атанасова.

Целта на проекта е да съхрани паметта за миналото. Филмите от втория сезон на „Отворени досиета“ ще се излъчват в неделя, от 13 часа по БНТ1, след което ще могат да гледат на сайта на Националната телевизия. 

Пастор Христо Куличев е роден на 16 юли 1930 г. в село Розово, Пещерско. Завършва Факултета по славянска филология на Софийския университет. По-малко от година е учител по български език и литература, уволнен е заради вярата си. Дълги години изкарва прехраната си като работник в строителството. В крайна сметка през 1981 г. е уволнен и оттам. През 1985 г. е арестуван, съден и изпратен в затвора, защото не спира да проповядва въпреки разпорежданията на комунистическата власт. След излизането си от затвора е изселен в село Ножарево, Силистренско. През 1994 г. получава почетното звание доктор по богословие от Университета North Park в Чикаго, Илинойс. Издал е нелегално на циклостил Кръщение, спасение и предопределение през 1980 г. През 1984 г., също на циклостил издава История на Евангелските църкви в България, която преиздава през 1994 г. под заглавието Вестители на Истината. Автор на мемоарната книга На свобода в затвора (2002) и на книгата Процесите. Партията срещу Църквата (2012). В продължение на 20 години е бил пастор на Първа евангелска църква в София и председател на Съюза на Евангелските съборни църкви в България.