1
3485

„Рио, обичам те” е много повече от филм

„Рио,обичам те”

Или как един кинопродукт, предназначен за туристи, се превръща в активен социален проект, насочен към местните жители – поглед от Рио де Жанейро. А филмът „Рио,обичам те” ще бъде представен на Киномания 2014.

Първо Париж се сдоби с филм-обяснение в любов, когато през 2006 г. двадесет режисьори разказаха по една необичайна среща в омнибуса „Париж, обичам те”. Две години по-късно дойде „Ню Йорк, обичам те”, когато десет други режисьори направиха вариации по темата, но отвън океана. Най-новото предложение от своеобразната поредица е „Рио, обичам те”, което е част от програмата на Киномания 2014.

„Рио, обичам те” следва същата идея и нанизва десет истории за различните проявления на обич – на живописния фон на града, заснети с почерците на режисьори от различни страни. Сред тях има бразилци като Фернандо Мейрелес и Карлос Салданя, австралиец – Стивън Елиът, италианец – Паоло Сорентино и др. Две имена, които отскоро се подвизават и на режисьорския стол – мексиканецът Гилермо Ариага и американецът Джон Туртуро, също приготвят по една новела. В омнибуса участват с видимо удоволствие насред неповторимата атмосфера на Рио имена като Харви Кайтел, Емили Мортимър, Фернанда Монтенегро, Родриго Санторо, Венсан Касел, Ванеса Паради, Райън Куантен и Джейсън Айзъкс. Дори Бебел Жилберто има любопитна епизодична поява.

На пръв поглед „Рио, обичам те” е красива кинокартичка, която демонстрира за пореден път световноизвестните прелести на екзотичния град. Някои от новелите във филма се възползват максимално от естествените „декори” около себе си – като „Муза”, чието действие се развива около и на плажа на Копакабана или „Безполезен пейжаз”, в която героят лети с делтапланер около статуята на Исус Христос. Други пък залагат повече на драматургията в историите си, като Паоло Сорентино в „Съдбата” или Джон Туртуро в „Когато любовта си отиде”. Но като цяло едва ли ще видите кой знае колко много непознати извън Бразилия места. Наистина, нима Рио се нуждае от още реклама, за да привлече повече туристи? Защо са похарчени пари за толкова скъпо начинание и са привлечени толкова световни имена?

„Рио,обичам те”

След като изгледах филма, се сетих, че съм срещала най-различни доказателства за „Рио, обичам те” из Рио, без те да са непременно реклама на филма. Поразрових се и открих, че „Рио, обичам те” преди всичко е социален проект със солидни спонсори – не само кинокъщи, но и културната програма на градската община, филмовия фонд на града, както и няколко големи компании.

Движението #rioeuteamo започва през 2012 г. да мобилизира кариоките да споделят и съпреживяват обичта към града си чрез нарочно организирани музикални, кино и литературни събития, спортни състезания и какви ли не други прояви. Авторите на проекта се стремят с помощта на обикновените жители да събудят за нов живот различни места и местности във и около Рио.

Уебстраницата на проекта е мини гид на Рио, но не създава усещането, че е правена от туристическа агенция, която се опитва да ви продаде луксозен пакет. Тя е едновременно информационен портал за всичко, което се случва под надслова #rioeuteamo, рекламна платформа за филма и блог за споделени от местните жители истории и идеи как най-пълноценно да се насладите на всичко, което се случва в това космополитно място.

Преди две години движението представя себе си под формата на акция с червени балони с формата на сърца и картички към тях, разположени на стратегически места в града. Който рискува да отвори картичката, прочита в нея следното: „Добър ден, тази сутрин решихме да разпръснем малко любов над Рио. Надяваме се, че всеки жител на града ще сподели нещо хубаво с ближния си. От това всички ние само ще спечелим.  Правим първата стъпка в тази посока, като ви създаваме едно приятно преживяване във великолепния ни град.” След това четящият картичката разбира, че е спечелил разходка с лодка, с панорамен лифт или с хеликоптер.

1

Един от най-предпочитаните начини за фиеста на кариоките е да излязат на улицата, да слушат музика, да танцуват и да пият бира. Затова движението организира по залез концерти на живописни локации като на полуострова между Ипанема и Копакабана – Арпоадор, или на плаваща платформа в залива на Урка, любимо място за изпращане на деня. В тях взимат участие имена като Бебел Жилберто, Дуда Брак, Паулу Новаиш, групата Фика Доминго и много други. Сред най-интересните атракции в музикалната програма на #rioeuteamo е един от най-харесваните в Рио карнавални блокове „Целуни ме – от киното съм”, който забавлява жителите на квартала Гавеа по време на карнавала с целодневна фиеста.

През обикновен делничен ден, насред забързаната тълпа в метрото в час пик известните челисти от Бразилската филхармония – близнаците Санторо, започват да свирят класическа музика. Към тях се присъединява младият бийтбокс изпълнител Рафаел Нике, който превръща класиката в рап. Докато пътниците се чудят какво точно им се случва, се втурват танцуващи и пеещи младежи. Флашмобът обвърза движението #rioeuteamo с документалния филм Batalha do Passinho за танцувалния стил пасиньо, родил се от популярния във фавелите стил фънк.

Една от централните инициативи, подкрепяни от #rioeuteamo, e алтернативният литературен фестивал FLUPP, който се провежда в „умиротворени” фавели. Това са трийсетина от най-бедните квартали в Рио, в които от няколко години насам има засилено присъствие на т. нар. Умиротворяваща полиция (Unidades da policia pacificadora). Те са прочистени почти изцяло от наркотрафиканти и благодарение на това животът в тях вече е доста по-спокоен. Фестивалът има за цел да приобщи жителите на фавелите към изкуството на писаното слово и да открие сред тях нови таланти. През 2012 г. във фавелата Моро дас празерес в квартал Санта Тереза се провеждат литературни четения на местни и чужди автори. Сред представените, например, е романът на познатия в България Хуан Пабло Вилялобос – „Пир в бърлогата”. Малкият Габриел от театралната школа на фавелата Видигал чете части от него пред публиката.

В големия комплекс от фавели – Комплексо до Алемао, движението организира тридневен уъркшоп, в който 200 деца се учат да правят хвърчила. Пак там, насред 40-градусовата жега на бразилското лято, през декември 2012 г. се организира шествие от циркови артисти и музиканти, които изпълват улиците на фавелата Нова Бразилия с цвят, мелодии и номера.

Миналата година в деня на влюбените, който в Бразилия се празнува на 18 юни, художниците Родриго Вилас, Мариана Валенте, Едуардо Ройсман и Себастиао Тапажойс Жуниор изрисуват няколко пейки на крайбрежната алея на Леме по идея на #rioeuteamo.

Атлетите от Voltz Parkour практикуват този модерен спорт на различни места като Арките на Лапа, на върха на хълма във фавелата Санта Марта или на космополитния булевард „Чили”, за да споделят своята обич към Рио. Със същата идея шампионите по бодиборд Жузе Отавиу и Паула Шимау порят вълните покрай плажа Грумари, на ужасяващо ниските за кариоките 18 градуса.

„Рио,обичам те”

Един от майсторите на скулптури от пясък извайва някои от най-известните локации на Рио в рамките на три дни. Във филма една от новелите е посветена на такъв скулптор, изпълняван от Венсан Касел.

Акция в центъра на града, на площада, известен някога с многото си киносалони – Синеландия, предлага цветя на кариоките срещу прегръдки, усмивки или мила дума. Един от основните спонсори на проекта и на филма – голяма козметична верига, изпълва парк в квартала Лагоа с най-различни цветя. Напълно безплатно за жителите!

На площад Саенс Пеня е поставен трон, на който всеки желаещ може да сподели какво би направил за своя град, ако беше крал на Рио. Някои от отговорите са социално ориентирани, но преобладават тези, в които кариоките мечтаят да превърнат града си в безкраен празник на изкуствата или карнавал.

Блогът на #rioeuteamo предлага идеи за уикенда, запознава с културни средища и музеи, ресторанти, фиести, пазари за хранителни продукти или на занаятите и изкуствата, които се провеждат в различни дни в различните квартали, празници като Деня на детето (който тук се празнува на 12 октомври), годишнини – като 100-годишнината на лифта на Захарния хляб, природни забележителности, личности.

Знаете ли, например, че там, където само преди 150 години са акостирали корабите с роби от Африка – при скалния масив Педра до сал или Камъкът на солта, днес всеки понеделник звучи самба на живо, а мястото се оживява от танцуващи под звездите хора?

Някои от изброените неща по някакъв начин намират място в новелите във филма. Той несъмнено е кулминацията на #rioeuteamo, но движението не замира след неговата премиера, която в Рио беше в началото на септември. Докато „Рио, обичам те” пътува по света и напомня за града на Христос на всички, които все още не са опарили палците си на пясъка на Копакабана и не са отпили разхладителен сок, директно от кокосовия орех, кариоките ще продължават да откриват нови и неизследвани места из своя град.

София, разбира се, трудно би могла да оживее като герой в тази световна поредица, но би могла да бъде показана във филм, подобен на сръбския „Практичен пътеводител на Белград със сълзи и песни” (реж. Буян Вулетич), който сме гледали на София Филм Фест. Без да е международна копродукция, колекцията от интелигентни миникомедии показа любовта, както се случва, с участието на чужденци в днешен Белград. След офанзивата около кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019 един успешен омнибус, заснет от български режисьори, би могъл да се превърне в подходяща визитна картичка на града ни. Защо не?