0
2295

Родолюбие и възмездие

azahariev

В цялата страна днес е обявен код „жълто” заради ниските температури. Студ е сковал България, земята мръзне, мъглите притискат и стискат долините.

Но вътре, вътре в хората е топло, светло и някак спокойно. Защото светликът на надеждата изгрява в душите и започва да размразява скованите тела на нещата наоколо. Промяната идва, затова ни става по-светло. Възмездието идва! Обяви го вчера официално Корнелия Нинова.

Топло и нежно е усещането, когато слушаш Нинова в студа. Да чуеш как лидерката на социалистите у нас определя милиардера Доналд Тръмп като „родолюбец”! Еха, красота!

Да, Нинова каза, че желанието за промяна е довело Тръмп на власт, а по думите й, желанието на хората за промяна идва сега от тяхното родолюбие. Гласът на родолюбивите, каза госпожа Нинова, този глас чухме при гласуването за Брекзит, този същият глас надделял при избора на нов американски президент, този глас най-сетне отворил пътя на промяната, започнала с възхода на президента Радев.

Каква промяна, наистина! Тъй като имаше времена, в които людете със социалистически убеждения като госпожа Нинова ни обясняваха, че в исторически план интересите на едрия капитал са произвели идеологемите на национализма, за да се  ползват те с експанзионистична цел. Разясняваха ни, че под знамето на национализма и под претекст, че отстоява и брани националните интереси, едрият капитал е палел и пали империалистически войни. Капитализмът роди войнстващия национализъм и неговите най-големи ужаси, ни казваха. Капиталът създаде Хитлер и Мусолини, ни повтаряха.  

Докато народите, напротив, имаха нужда от интернационал навремето. Интернационализмът воюваше тогава с пропагандната машина на едрите национални буржоазии, които пращаха милиони хора по фронтовете в името на „отечеството” и защитата на родовото.   

Сега картината в някои социалистически умове е станала различна явно, както проличава от рефлексията на госпожа Корнелия Нинова. Сега истинското, легитимно изпитвано родолюбие – това на „хората”, а не на безродните елити – вече има своите протагонисти-милиардери, своите родолюбиви свръхедри капиталисти и олигарси. Такива като Доналд Тръмп например и пазителите на руското родолюбие.

Нещата са се променили много. В наши дни безродният по принцип капитал (според канона на комунистическата идеология) вече не се нуждае от дегизировката на любовта към родното и отечественото, а извършва своята експанзия, ползвайки се от либералния интернационализъм. Във времето, в което живеем, безродният капитал вече не се маскира като родолюбив, той дори отрича националното. И затова убежището на истинския родолюбец, който е и автентичен интернационалист-социалист, е вече в защитата на националното. Родолюбието днес е каузата на прогресивно мислещия интернационалист.

Странна работа. Още по-странно е това, че националистът, който заедно с това е убеден интернационалист и поддръжник на солидарността между народите, одобрява политиката на изолационизъм и е почитател на Виктор Орбан, наследил най-добрите традиции на национализма на деветнайсетия век. Става така, че човек, изповядващ идеите на социалистическия интернационал, се радва на националистическата вълна в Съединените щати, умилявайки се от милиардер, който обещава намаляване на данъците и на богатите.

Прочее се сещам, че в едно от последните си интервюта Доналд Тръмп се обяви категорично за използването на изтезания при разпита на особено опасни затворници, заподозрени в тероризъм. Националната сигурност го изисквала. Чудя се дали този израз на родолюбива загриженост от страна на американския президент се нрави на хора, които тържествуваха навремето, че разкритията за мъченията в Гуантанамо разобличават американския империализъм, употребяващ за своите цели защитата на човешките права. А основна задача на този империализъм, както се досещаме, е задоволяването на интересите на едрия капитал в Америка. Как намирате позицията на президента Тръмп относно изтезанията, госпожо Нинова, родолюбива ли е? Питам се също така, радва ли се Доналд Тръмп на хора като Джулиан Асанж и други, предизвикали възторг сред интернационалистите-родолюбци с разкритията си. Намира ли го Тръмп за родолюбец, или напротив, би одобрил прилагането на изтезания спрямо него при евентуален разпит.

Разбира се, едва ли някой би се усъмнил, че бизнесът с казина и главозамайващи приходи от хазарт са елементи на предприемаческа дейност, отличаваща се с висока степен на социална отговорност и родолюбиво мислене. Като бизнесмен, натрупал огромни капитали от такава високопроизводителна стопанска дейност като хазарта, която увеличава брутния вътрешен продукт и националното богатство, Тръмп несъмнено проявява чертите на родолюбив делови мъж.

Всички сме наясно, че симпатиите на нашите леви към Доналд Тръмп са провокирани от една простичка човешка надеждица. И тя се състои в това политиката на този американски президент да доведе в крайна сметка до грешки и непремислени ходове, даващи възможност на Русия да получи стратегическо предимство. Кройката на това въодушевление от интернационалния марш на „родолюбието“ не е особено широка, че да е трудно да я обхванеш с поглед.

Остава въпросът за това какво възмездие пророкува Корнелия Нинова. Обещание за политически реваншизъм ли ни предложи вчера от трибуната на Народното събрание или зловещо напомняне за това, че БСП не се е отказала от идеята да мъсти за рухването на комунизма. Да не би да ни чака нов Народен съд?

Андрей Захариев е доктор по философия, преподавател по антична философия в ПУ „Св.Паисий Хилендарски“. Дългогодишен водещ на предаването „Библиотеката“ и на новините на БНТ. Водещ на предаванията „Неделя X 3“ и „История. бг“. Основател и участник в хора за църковнославянска музика „Юлангело“. Автор на книгата „Метрополитен“ („Хермес“, 2015) и на стихосбирката „До поискване“ („Жанет 45“, 2016).
Предишна статияПонятието за Бога след Аушвиц
Следваща статияЦветан Стоянов