1
1181

Святост и немощ

TDimova

Съвсем наскоро беше канонизиран нов светец на Православната църква. Това би трябвало да е повод за радост. То, разбира се, е повод за радост, но тъжното е, че се превърна и в повод за спорове, раздори, противопоставяне, омраза.

За някого може да е лесно да отсече – онези, които използваха канонизацията за спорове и противопоставяне, са недостойни, непослушни, злонамерени. „Онези”, разбира се, са другите, които имат малко по-различно мнение от нашето. На мен не ми е  лесно да обявявам за врагове всички, които не адмирират всичко. Не ми е лесно да обвинявам някого само защото изразява по-различно мнение от моето. Не ми е лесно по няколко причини – първо, защото е трудно да се прокара разделителната линия, второ, защото самата разделителна линия е болезнена, и, трето, защото не мога да отхвърля с лека ръка онези, които са от „другата” страна на разделителната линия. Истински трагичното е, че когато изобщо се появи разделителна линия и за едните, и за другите „другият” се оказва противник и враг. Днес е нещо съвсем обичайно да виждаме враг във всеки, който изразява мнение, различно от нашето. Даже всеки, който изразява мнение.

И така се стига до елементарното обобщение – всички, които изказват някакво особено или критично мнение по повод канонизацията на св. Серафим, са врагове. Аз не мисля, че са врагове. Напротив, убедена съм в тяхната искрена и чиста вяра, в тяхната честност и добронамереност. Имам предвид Горан Благоев, защото добре го познавам. Но не само него – имам предвид нещо много по-дълбоко. Из цялото виртуално пространство се разразиха остри спорове, които се израждат в конфронтация между православни християни. Това искам да подчертая – между православни християни, а не между християни и атеисти, не между православни и инославни.

Болно ми е от това.

Но има и нещо още по-болезнено – когато разделителната линия минава през самата мен, както е в случая с канонизацията на св. Серафим. Много пъти съм се молила пред гроба на Владиката, преди той да беше обявен за светец. Вярвала съм в неговата святост и съм се уповавала на неговото застъпничество. И продължавам да вярвам и да се уповавам. Но сега, когато бяха изнесени неизвестни до този момент факти и документи, в съзнанието ми се породи смут. На някои може да им е лесно да се отнесат с пренебрежение към фактите и документите, но аз не мога да мисля така.

Затова смятам, че правилният подход беше друг – обстоятелствата, които се посочиха след канонизацията, трябваше да бъдат оповестени преди този сакрален акт. Трябваше да бъдат подложени на компетентен и критичен анализ, трябваше да бъдат обяснени и най-важното – аргументирано опровергани. Светият Синод трябваше да влезе в диалог с обществото – „Вяра и общество” беше само една от удобните трибуни за диалог и за излагане на аргументи. Диалогът трябваше да предшества канонизацията, а не да се започне след нея. Смятам, че това щеше да бъде отговорното отношение.

Защото сега диалогът се изроди в конфликт и противопоставяне. А това не е от полза на никого от двете страни на разделителната линия. Най-вече не е от полза за никого в Църквата, че изобщо се създаде разделителна линия. От полза е само за зложелателите на Църквата, които са извън нея. Не преувеличавам като употребявам изразите „противопоставяне” и „конфронтация”. Четох доста коментари в социалната мрежа. Тягостно и горчиво е да се четат. С всеки следващ коментар напрежението и противопоставянето между участниците ескалира. Нещо, което започва като диалог, постепенно се изражда в словесна агресия, стига се до нетърпимост и накрая до положение, в което за никой няма изход. И спорът се прекратява грозно, сърдито, намръщено, със злост и омраза.

Понякога в караниците между християните се намесва някой атеист и подхвърля нещо хапливо, иронично или направо подигравателно. Така християни, увлечени и встрастени в спора помежду си, стават за смях и подигравка. И това не е само по повод на канонизацията. Но поне в този случай Църквата можеше да покаже по-добро лице и по-загрижено отношение към грехопадналия свят. Можеше да спечели за вярата много търсещи и копнеещи души.

Нямаше да се случи нищо страшно, ако фактите и документите, които се дискутираха след канонизацията, бяха подложени на дискусия преди тя да се състои. Всеки от тях щеше да получи убедителен отговор и съм уверена, че светостта на Владиката нямаше да бъде накърнена. В живота и в житията на много светци са описани случаи на падения, светостта им е била оспорвана и в края на краищата е възтържествува. Светостта на Владика Серафим е засвидетелствана от десетилетия. Неговата канонизация е извършена в сърцето на църковния народ, който коленичи пред гроба му много преди зарята над храм-паметника да я оповести. Ореолът около образа на св. Серафим беше изографисан в сърцата на тези, които прекланят колена пред мраморния му саркофаг, много преди той да бъде изписан на иконите.

Можеше да се помисли как, вместо зарята да се прави в небето, тя да озари сърцата. Всичко това можеше да стане, ако в Светия Синод си даваха сметка колко важно и полезно нещо е диалогът с Божия народ. Диалогът не означава всички да са на едно мнение. Ако всички предварително са на едно мнение, диалогът е ненужен. Диалогът означава да можеш да изслушаш различното мнение. Диалогът означава да уважаваш различното мнение. Означава да обичаш и този, който има различно мнение, а не само този, който мисли като теб. Диалогът е средство за преодоляване на различия. Струва ми се, че е единственото средство. Ако се води навреме и честно.

Ако не се води когато трябва, където трябва и както трябва, той се изражда в конфронтация и смразяване, на което станахме злощастни свидетели. Ако си затваряме очите пред конфронтацията и омразата или ако ги назовем по друг начин, нещата няма да станат по-добри.

Тежка се оказа участта на новоканонизирания свети Серафим  – сега той трябва да помирява с молитвите си своите поклонници от двете страни на разделителната линия, която ненужно беше прокарана между нас. Дано молитвите му да се окажат по-силни от човешките ни немощи.

Теодора Димова е сред най-известните и четени български писатели. Авторка е на 9 пиеси, играни в страната и чужбина. Написала е романите "Емине", "Майките", "Адриана", "Марма, Мариам" и „Влакът за Емаус”. През 2007 г. "Майките" спечели Голямата награда за източноевропейска литература на Bank Austria и KulturKontakt. Книгата има 11 издания у нас и е публикувана на 9 езика, между които немски, френски, руски, полски, унгарски, словенски и др. "Адриана" е преведена във Франция и Чехия, по романа е направен и филмът „Аз съм ти”. През 2010 г. "Марма, Мариам" спечели Националната награда Хр. Г. Данов за българска художествена литература. През 2019 Теодора Димова стана носител на наградата „Хр. Г. Данов” за цялостен принос в българската книжнина. През 2019 излезе романът ѝ “Поразените”, който на следващата година се превърна в Роман на годината на НДФ „13 века България”, спечели наградата за проза „Перото” и „Цветето на Хеликон” за най-продавана книга. През 2023 е публикуван романът „Не ви познавам”, своеобразно продължение на „Поразените”. От 2012 е колумнист към Портал Култура. Есеистичните текстове са събрани в книгите „Четири вида любов”, „Ороци” и „Зове овцете си по име”, „Молитва за Украйна”. Носител е на Голямата награда за литература на СУ „Климент Охридски” за 2022, както и Вазовата награда за литература за цялостен принос през 2023.
Предишна статияМагията Бътерфлай на Метрополитън опера
Следваща статияДва киноразказа за скръбта

1 коментар

  1. Всеки раздор между човеците си е провал, образ на неправеден живот. А това с канонизирането на хора като светци и прочие святост, от една страна е изискана и приемана помощ за нашата слабост, но е и доста наивно човешко набъркване в една от тайните на битието, за което едва ли имаме проницателност. Кавгите само потвърждават нещастието ни на огрешен народ, който няма мир в себе си.