Начало Идеи Актуално Силата на молитвата не бива да се подценява
Актуално

Силата на молитвата не бива да се подценява

Кардинал Курт Кох
08.05.2014
1260
koch
Кардинал Кох, сн. Radiovaticana

Когато Църквата говори с един глас, може да постигне нещо в Украйна. Това твърди в интервю за faz.net швейцарският кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на единството между християните. Той е натоварен от папата да подкрепи единението на християните в размирния регион.

При изострянето на положението в Украйна църквите започват да носят особена отговорност. Икуменизмът става необходим.

В действителност църквите носят особена отговорност. По мое наблюдение голямата криза сближи различните църкви в Украйна. Майданът показа, че са налице повече общи неща, отколкото известни полемични гласове внушават. Контрапродуктивно е сега отново да се уреждат стари конфесионални спорове.

Към различните църкви спадат преди всичко Руската православна църква с нейния патриарх в Москва и Украинската православната църква в Киев. Съществуват още Гръко-католическа църква (Униатска), която е забранена по време на сталинизма, и римокатолици. Като председател на Папския икуменически съвет вие сте натоварен да насърчите единството на християните. Какво можете да направите в Украйна?

Отворените писма, които руско-православният митрополит в Киев Онуфрий отправи към патриарх Кирил и президента Путин да се застъпят за мир и диалог, и за прекратяването на всякаква употреба на сила, предават убеждението на твърде много християни в Украйна. Колкото повече те издигат общ глас, толкова повече могат да допринесат за мирно решение.

Не бихме ли могли да се надяваме, че руският патриарх Кирил I в Москва може да подтикне към сдържаност проруските сили в Украйна?

Разбира се, патриарх Кирил носи особена отговорност. Неотдавна в едно послание той подчерта, че неговата църква заема неутрална позиция в политическия конфликт, че тя желае да се застъпи преди всичко за помирение и затова не желае да се идентифицира с една политическа позиция. Той призова за диалог и отказ от военна сила.

На Кирил се подчиняват няколко милиона православни в Украинската поместна църква, която обаче призна преходното правителство в Киев и осъди анексията на черноморския полуостров Крим. На Великден Кирил определи Украйна като интегрална част от Свещена Русия. Той заяви, че в политически план Украйна е отделна държава от Русия, но не и духовно и исторически. „Ние сме един народ пред Бога. Ние изповядваме една и съща православна религия.” Промени ли се позицията на патриарха в Москва?

Трябва да различаваме политическия от духовния аспект. Политически Украйна е отдeлна държава; в църковно отношение обаче Украйна е, що се отнася до православието, под юрисдикцията на Руската православна църква. Утежняващо обстоятелство е, че между православните в Украйна има схизма. Затова можем силно да се надяваме, че православните ще преоткрият своето единство. Това би подпомогнало и икуменизма.

Може ли Ватиканът единствено да се надява? Папата беше много активен по отношение на Сирия, а сега, при Украйна толкова малко? Има ли тайна дипломация?

Папа Франциск е изразявал при различни случаи своята дълбока мъка от тежкото страдание на хората в Украйна. Той призова вярващите на площад „Св. Петър” към молитва за жертвите на насилието в Украйна.

Не можем ли да очакваме повече от Рим?

Не бива да подценяваме силата на молитвата. За страдащите това означава преди всичко знание, че не са забравени, а са подкрепени в солидарност. Освен това в такова трудно и деликатно положение трябва да се окаже помощ в скритост, за да може тя по-добре да постигне своята цел.

Интервюто е публикувано във faz.net

 

Превод от немски Людмила Димова

Кардинал Курт Кох
08.05.2014

Свързани статии