0
4056

„Силуанска песен“ от Арво Пярт

(„Жадува моята душа за Господа....“) за струнен оркестър (1991)

Арво Пярт

Концерт на Нов симфоничен оркестър, под диригентството на Петко Димитров, ще се състои на 24 февруари в зала „България“. Публикуваме думите на композитора Георги Арнаудов за „Силуанска песен“ от Арво Пярт, която ще има премиера в България.

 „Жадува моята душа за Господа и в сълзи аз го търся. Как мога Тебе да не търся, когато Ти повика ме и даде ми наслада в Твоят Дух Свети, и тя, душата моя Теб възлюби. Ти виждаш, Господи, скръбта и мойте сълзи… И ако Ти не би привлякъл ме със Своята любов, аз нямаше така да търся Теб, тъй както днес Те търся, но Твоя Дух ми даде, Тебе да позная, и радва се душата моя, че Бога Ти си мой и Господ, и тъй, във сълзи аз за Теб копнея.“

Софроний Сахаров „Старец Силуан Афонский“ (1948)

„Силуанска песен“ е написана от Арво Пярт през 1991 г. и е посветена на архимандрит Софроний (Сергей Семьонович Сахаров), свещенослужител на Константинополската православна църква, схиархимандрит, основал през 1959 г. Ставропигиалния манастир „Свети Йоан Кръстител“ в Есекс. През 1926 г. той постъпва в Атонския манастир „Свети Пантелеймон“, където по-късно, през 1930 г., се запознава със стареца Силуан Атонски, който става и негов духовен учител. През 1938 г. след смъртта на преподобния старец, Софроний напуска селенията на манастира и по препоръката на своя учител се заселва във Великата атонска пустиня – първоначално в отшелническата обител на Карулия, а по-късно в една от пещерите, близо до манастира „Свети Павел“. Софроний е един от основните ученици и биограф на преподобния Силуан Атонски и автор на книгата „Старецът Силуан“, която излиза за пръв път през 1948 г. в Париж, като циклостилно издание, лично изработено от архимандрит Софроний. По-късно, през 1952 г., отново в Париж излиза и второто, този път печатно издание на книгата, която донася световна известност на Силуан Атонски. Благодарение на книгите на Софроний, светият старец е канонизиран през 1988 г. и Православната църква чества празника на преподобния Силуан Атонски всяка година на 11 септември.

Атонския старец Силуан (1866–1938), монах от манастира „Свети Пантелеймон“ в Света гора, е една от мистичните фигури на православието на ХХ век, пламенен аскет, който чрез благодатта на непрестанната молитва се среща  в своите видения с Христос. След дълги години на духовни изпитания той придобива огромно смирение и вътрешна тишина. Неговите текстове, които са в своята същност пламенни молитви за целия свят, са пропити от любов към всички.

Словото на преподобния Силуан Атонски, мото от което е вплетено в заглавието на Арво Пярт, говори с цялото си сърце и душа в музиката на тази кратка творба, от която струи безкрайната Божествена Любов и Светлина. Първото изпълнение е на 4 юли 1991 г. в Ретвик, Швеция, като то е представено от Силянския камерен оркестър под диригентството на Карл-Ове Манберг. Първият запис на творбата е включен в диска с творби на Арво Пярт Te Deum на ECM от 1993 г., а изпълнението е на Талинския камерен оркестър под диригентството на Тону Калюсте.

 

Петко Димитров

Концертът на Нов симфоничен оркестър под палката на маестро Петко Димитров, музикален директор на НСО, включва още: Фантазия върху тема от Томас Талис от Воън Уилямс; „Бланик“ от Берджих Сметана, както и премиерните изпълнения за България на „Завръщането на Леминкайнен“, оп. 22 от Ян Сибелиус и на Концерта за виолончело и оркестър от Самуел Барбър. Солист ще бъде Михаил Петров, многообещаващ български виолончелист, който живее в Лондон.

Концертът е посветен на българското председателство на ЕС. На него ще бъде връчена традиционната награда на Нов симфоничен оркестър за „Изключителен принос в развитието на оркестъра“, ще я получи Н. П. Ана Мария Сампайо Фернандес, посланик на Бразилия в София.