Начало Сцена Спектакъл, посветен на Дора Мушанова
Сцена

Спектакъл, посветен на Дора Мушанова

Мариана Цветкова
04.11.2019
12613
Мириам Енгел

Израелската хореографка и танцьорка с български корени Мириам Енгел ще представи на 8 ноември 2019 г. (петък) на сцена „Дерида“ (ул. „Цар Самуил“ 32 в София) своя моноспектакъл Youth Awake. Чрез езика на танца, пеенето и актьорската игра Енгел ни въвежда в живота на една съвременна жена. Зрителят я вижда като строга кариеристка, перфекционистка, несигурен в себе си човек, дори ще надникне в най-интимните кътчета на нейния дом.

Използвайки елемента на водата като символ на младостта, паметта и отраженията, Енгел създава огледало на душата или кристална топка на гадателка, търсейки момент на разговор очи в очи – на внучка с баба или на една жена със себе си.
Чрез ритъма на всекидневните ритуали спектакълът преминава през свещеното и нечестивото. Адаптирайки класически и канонични музикални композиции, Youth Awake се изправя срещу концепцията за безсмъртие, лутайки се между това да се превърне в реквием за младостта или празник на вечността. В спектакъла е използвана музика от Моцарт, Клаудио Монтеверди, Арво Пярт, Фабиан Андре, Уилбър Шванд, Томер Авраам.

Мириам Енгел създава Youth Awake в памет на своята баба Дора Мушанова (1920–1994), пионер в областта на танца, артистка и преподавателка в София. На 2 ноември в Театър „Азарян“ тя представи The Lonеly People и фрагмент от Youth Awake съвместно с балет „Арабеск“. Като част от представлението бе включен и „Следобедът на един фавн“ на Мила Искренова.

Енгел е артистичен директор и хореограф на Аngela Dance Co. Israel и фестивала Mazya Dance series, Йерусалим. Спектакълът Youth Awake е създаден с подкрепата на Общината на Йерусалим, Културния департамент на Израел и Посолството на Израел в България.

Мариана Цветкова
04.11.2019

Свързани статии