0
7763

Срещи на София Филм Фест

„Брайтън 4“, реж. Леван Когуашвили

Срещни киното! Под това мото есенното продължение на юбилейния 25-и София Филм Фест обещава срещи на живо и връчване на награди, осуетени от пандемията през март. Разбира се, отново при стриктно спазване на мерките – в залите и на открито.

Началото е на 14 септември на сцената на Sofia Summer Fest с българската премиера на „Брайтън 4“ – новия филм на грузинския режисьор Леван Когуашвили, който ще дойде в София. Същата вечер ще бъдат връчени две специални награди на СФФ – на унгарския режисьор Корнел Мундруцо, носител на наградата за най-добър филм от първия международен конкурс на София Филм Фест през 2003 г. (той ще представи новия си филм „Фрагменти от живота на една жена“, с „Купа Волпи“ за най-добра актриса от Венецианския фестивал 2020), и на филмовия критик Янко Терзиев.

Гост на есенното издание на СФФ е финландският режисьор Мика Каурисмаки, който ще получи Наградата на София. Ретроспективата с негови филми започва на 10 септември в Дома на киното. По време на „финландския уикенд“ на фестивала (18–19 септември) публиката ще гледа най-новия му филм „Една спокойна нощ“, а също и филма „Туве“, посветен на писателката Туве Янсон, който ще бъде представен от сценаристката му Ева Путро.

„Една спокойна нощ“, реж. Мика Каурисмаки

Другата среща е с първия гост в историята на фестивала през 1997 г., американския режисьор и оператор от полски произход Лех Ковалски, който ще представи наред с новите си филми и знаковия „D.O.A“ (1980) за пънк сцена във Великобритания в края на 70-те години. Лех Ковалски е председател на журито на Международния документален конкурс тази година.

Световноизвестният германски документалист Андрес Файел ще присъства на прожекциите на своите филми „Бойс“ и „Екоцид“ на 15 и 16 септември в кино „Одеон“. В залата на Гьоте институт вече тече негова ретроспектива. Андрес Файел стана известен със своя документален филм „Черна кутия Германия“ (2001) – разказ за председателя на Дойче Банк Алфред Херхаузен и заподозрения в убийството му член на Фракцията Червена армия (RAF) Волфганг Грамс. 

Българската публика ще се срещне и с румънския режисьор Кристи Пую, който ще получи в София Наградата ФИПРЕССИ 96 Платиниум и ще има майсторски клас в Дома на киното.

„Черна кутия Германия“, реж. Андрес Файел

На бразилската режисьорка Юли Жербасе ще бъде връчена Голямата награда „София – град на киното“, присъдена за най-добра творба в конкурсната програма за първи и втори филми на тазгодишното фестивално издание. Тя ще представи филма си „Розовият облак“ на 16 септември в зала „Люмиер“. Още една прожекция ще има и най-добрият документален филм на СФФ тази година – „Акаса, моят дом“. На 17 септември в Дома на киното режисьорът му Раду Чорничук от Румъния ще получи своето отличие.

Президентът на юбилейното международно жури Теодор Ушев ще покаже селекция от свои късометражни творби, както и „Сляпата Вайша“ (номинация за Оскар) и „Физика на тъгата“. Срещата му с публиката е в Дома на киното на 18 септември.

Фестивалът посреща и други членове на журита. Руският режисьор Иля Хржановски ще представи своя нашумял експеримент „ДАУ. Наташа“, отличен със Сребърна мечка в Берлин за операторското майсторство на Юрген Юргес. Амбициозният проект е плод на идеята да се въплъти в достоверна художествена форма тоталитарният режим в СССР през сталинизма и след него. Британският режисьор Джон-Пол Дейвидсън идва с филма си „Човекът с шапката“, а прочутият документалист Виталий Мански – с най-новия си проект „Горбачов. Рай“. Актрисата Наташа Петрович, която също участва в журито на международния конкурс, ще представи филма „Просто хора“ заедно с режисьора Игор Иванов-Изи и българските копродуценти от „Гала Филм“.

В есенната програма на СФФ са още българската премиера на най-новия филм на Мина Милева и Весела Казакова „Жените наистина плачат“, показан за първи път в програмата „Особен поглед“ в Кан, а след това в Сараево и Карлови Вари, както и премиерите на документалните филми „Второто освобождение“ на Светослав Овчаров и „Съдбата на скитника“ на Ана Китанова.

И още срещи от вида, позабравен през последната година, както и премиери на книги – „Солунският кинофестивал: История, предизвикателства и метаморфози“ на Гергана Дончева, специалното издание на „От камбанарията на вечността. Майстори на световното кино“ на Олга Маркова и сборника „Актьорски откровения“, посветен на 75-годишнината на сп. „Кино“  – предлага фестивалът от 14 до 30 септември.