Начало Филми Фестивали Срещи на София Филм Фест
Фестивали

Срещи на София Филм Фест

Портал Култура
09.09.2021
7888
„Брайтън 4“, реж. Леван Когуашвили

Срещни киното! Под това мото есенното продължение на юбилейния 25-и София Филм Фест обещава срещи на живо и връчване на награди, осуетени от пандемията през март. Разбира се, отново при стриктно спазване на мерките – в залите и на открито.

Началото е на 14 септември на сцената на Sofia Summer Fest с българската премиера на „Брайтън 4“ – новия филм на грузинския режисьор Леван Когуашвили, който ще дойде в София. Същата вечер ще бъдат връчени две специални награди на СФФ – на унгарския режисьор Корнел Мундруцо, носител на наградата за най-добър филм от първия международен конкурс на София Филм Фест през 2003 г. (той ще представи новия си филм „Фрагменти от живота на една жена“, с „Купа Волпи“ за най-добра актриса от Венецианския фестивал 2020), и на филмовия критик Янко Терзиев.

Гост на есенното издание на СФФ е финландският режисьор Мика Каурисмаки, който ще получи Наградата на София. Ретроспективата с негови филми започва на 10 септември в Дома на киното. По време на „финландския уикенд“ на фестивала (18–19 септември) публиката ще гледа най-новия му филм „Една спокойна нощ“, а също и филма „Туве“, посветен на писателката Туве Янсон, който ще бъде представен от сценаристката му Ева Путро.

„Една спокойна нощ“, реж. Мика Каурисмаки

Другата среща е с първия гост в историята на фестивала през 1997 г., американския режисьор и оператор от полски произход Лех Ковалски, който ще представи наред с новите си филми и знаковия „D.O.A“ (1980) за пънк сцена във Великобритания в края на 70-те години. Лех Ковалски е председател на журито на Международния документален конкурс тази година.

Световноизвестният германски документалист Андрес Файел ще присъства на прожекциите на своите филми „Бойс“ и „Екоцид“ на 15 и 16 септември в кино „Одеон“. В залата на Гьоте институт вече тече негова ретроспектива. Андрес Файел стана известен със своя документален филм „Черна кутия Германия“ (2001) – разказ за председателя на Дойче Банк Алфред Херхаузен и заподозрения в убийството му член на Фракцията Червена армия (RAF) Волфганг Грамс. 

Българската публика ще се срещне и с румънския режисьор Кристи Пую, който ще получи в София Наградата ФИПРЕССИ 96 Платиниум и ще има майсторски клас в Дома на киното.

„Черна кутия Германия“, реж. Андрес Файел

На бразилската режисьорка Юли Жербасе ще бъде връчена Голямата награда „София – град на киното“, присъдена за най-добра творба в конкурсната програма за първи и втори филми на тазгодишното фестивално издание. Тя ще представи филма си „Розовият облак“ на 16 септември в зала „Люмиер“. Още една прожекция ще има и най-добрият документален филм на СФФ тази година – „Акаса, моят дом“. На 17 септември в Дома на киното режисьорът му Раду Чорничук от Румъния ще получи своето отличие.

Президентът на юбилейното международно жури Теодор Ушев ще покаже селекция от свои късометражни творби, както и „Сляпата Вайша“ (номинация за Оскар) и „Физика на тъгата“. Срещата му с публиката е в Дома на киното на 18 септември.

Фестивалът посреща и други членове на журита. Руският режисьор Иля Хржановски ще представи своя нашумял експеримент „ДАУ. Наташа“, отличен със Сребърна мечка в Берлин за операторското майсторство на Юрген Юргес. Амбициозният проект е плод на идеята да се въплъти в достоверна художествена форма тоталитарният режим в СССР през сталинизма и след него. Британският режисьор Джон-Пол Дейвидсън идва с филма си „Човекът с шапката“, а прочутият документалист Виталий Мански – с най-новия си проект „Горбачов. Рай“. Актрисата Наташа Петрович, която също участва в журито на международния конкурс, ще представи филма „Просто хора“ заедно с режисьора Игор Иванов-Изи и българските копродуценти от „Гала Филм“.

В есенната програма на СФФ са още българската премиера на най-новия филм на Мина Милева и Весела Казакова „Жените наистина плачат“, показан за първи път в програмата „Особен поглед“ в Кан, а след това в Сараево и Карлови Вари, както и премиерите на документалните филми „Второто освобождение“ на Светослав Овчаров и „Съдбата на скитника“ на Ана Китанова.

И още срещи от вида, позабравен през последната година, както и премиери на книги – „Солунският кинофестивал: История, предизвикателства и метаморфози“ на Гергана Дончева, специалното издание на „От камбанарията на вечността. Майстори на световното кино“ на Олга Маркова и сборника „Актьорски откровения“, посветен на 75-годишнината на сп. „Кино“  – предлага фестивалът от 14 до 30 септември.   

Портал Култура
09.09.2021

Още от автора