4
576

Същината на проблема

Питам се защо ми се повдига толкова от съвременната руска държава? Та аз съм историк, би трябвало да разбирам, че на този етап тя не би могла да е по-качествена. Не можеш да прескочиш наведнъж десет стъпала, трепетликата не ражда портокали [1], гражданското общество не се развива бързо – и прочие народни мъдрости.

А всичко е просто.

Разбираемо е, че една държава в преход не може да е захаросана, но съвсем не е задължително тя да е толкова подла.

Тук безусловно се отразяват личните качества на управника – циничен, изцяло фалшив, дребнаво отмъстителен.

Путиновата държава е най-корумпираната в цялата хилядолетна история на Русия. Никога – дори през осемнадесети век – тук не са крали с такова безсрамие.

Путиновата държава другарува с най-гнусните политически режими на планетата и пречи да им бъде потърсена отговорност.

Путиновата държава не позволява на страната да се развива, грижи се само за кратковременните егоистични интереси на управляващата върхушка и лишава Русия от бъдеще.

В Путиновата държава страхливо и мерзко се разправят с политическите опоненти: изсмукват от пръстите си наказателни обвинения, както при Ходорковски и Навални, отмъщават на близките им – както при Навални или Ройзман, използват за разправа с противниците си най-долнопробни „жълтини“ като „Анатомия на протеста“[2] или светската хроника в „Lifenews“.

И, разбира се, венецът на всичко – Законът за осиновяванията. Разбираемо е, че тези „страшни“ мерки ще засегнат САЩ сериозно. Не могат да осиновяват деца от Русия – окей, светът е пълен със страни, които не могат да се грижат за своите сираци. Но не, тук логиката е друга. Трябваше да нанесат удар върху собственото си гражданско общество, тъй като то е особено чувствително към хуманитарните проблеми. Със същия успех можеха да си отмъстят като закрият хосписите или отнемат някои от правата на инвалидите. Та нали Путин и неговата бригада не отмъщват на САЩ, а на нас с вас. Те знаят, че на нас ни е жал за клетниците, затова ни причиняват болка. Ние вием, а те се радват.

Но на нас ни е не само болно, на нас ни е освен това твърде противно. И колкото повече, толкова по-противно.

Позорно е да се живее в подла държава, ето къде е същината на проблема. И ако някой ми каже: „Като не ти харесва – разкарай се оттук, границите са отворени“ – аз ще му отвърна неинтелигентно: „Ти се разкарай“.

Аз искам да живея у дома, в Русия, но не искам Русия да е подла. Само това.

Ето, „Новая газета“ започна акция: събират се подписи за разпускане на т. нар. Дума.

Знам, мнозина ще кажат: това е глупост и до нищо няма да доведе.

Разбира се, това няма да доведе до саморазпускане на „Дума“-та. Но да кажеш на подлеците, че ги считаш за подлеци – това съвсем не е глупост.

Борис Акунин е творческият псевдоним на писателя, преводач, литературен критик и японист Григорий Чхартишвили. Работил като заместник-главен редактор на списание „Иностранния литература”, главен редактор на двайсеттомната „Антология на японската литература”, председател на мегапроекта „Пушкинска библиотека”, през 1998 г. Акунин започва реализацията на своя литературен проект “Приключенията на Ераст Фандорин”. За кратко време поредицата прави Акунин един от най-четените автори в Русия. Следват поредиците „Приключенията на сестра Пелагия” и „Приключенията на магистъра”. Критиката нарича произведенията му „масова литература за интелектуалци” и „интелектуални бестселъри”. През 2000 г. Акунин е обявен за писател на годината в Русия, тиражите на книгите му там надхвърлят 10 милиона екземпляра. Произведенията му са преведени на български, английски, немски, френски, италиански, японски и други езици.

Текстът е публикуван в блога на Борис Акунин „Любов към историята“.

Превод от руски: Димитрина Чернева.

––––––––––––

Бележки:

[1] На руски: От осины не родятся апельсины.

[2] Пропаганден филм в две части, изобличаващ руската опозиция. Излъчен по телевизионния канал NTV, филмът „разследва“ организирането на протестите в Русия. Авторите на филма твърдят, че действията на руската опозиция са финансирани от чужбина и в частност от Грузия.

4 КОМЕНТАРИ

 1. Акунин е прав. Би могъл да го каже само с две думи, при цялата си ерудиция и услужлива комбинативност на ума му, доказани в книгите му.
  Катастрофалното заразяване на половината свят с червения сатанински бацил, доведе до нечувана нравствена поквара. Колкото по-дълбоко е проникването, толкова по-ужасяващи са последиците. Но такъв е светът.
  Снощи един познат ми рече: – Боби, всичко е пито-платено, каквито и големи и нелицеприятни истини да кажеш, никой няма да те чуе…
  Та нима и у нас не видяхме зверско забогатяване за две нощи тъкмо у онези, които убиваха и изтезаваха десетилетия в името на червената власт? Как стана така, че „най-верните народни синове и дъщери“ за една нощ от комунисти станаха свръхбогати капиталисти? У нас грабежите, извършени от червената каста и ДС, са по-откровено долни дори от тези на „наставниците“ им от КГБ. Разбира се, че бившите комунисти водят мръсна война със собствените си народи, не е нужно да си Федорин, че да го откриеш…

 2. И едно мое четиристишие по въпроса:
  *
  Каква е кармата на стогодишните руснаци,
  живели с революции и глад, с войни, блокади,
  свирепи вождове и лагери, нещастна нация
  + КГБ, та чакат днес Апокалипсис за награда?

 3. Тъй, Русия най-долната страна на света! Не може да се понася повече! Е, що не си върви в Грузия тоя … гений, ами се бута в Русия. Точно боклуци от същия калибър докараха революцията през 17, и сега се пробват пак. А тук има и кой да им се възхищава…