1
1207

С. като скандал

TNikolov

Управляващата коалиция в началото на 2014 г. най-сетне постигна онова, към което се стремеше: политическото в България стигна до такъв разпад, че успя да се „стабилизира” в най-ниската си точка. Регресивна еволюция – такава е диагнозата на сегашната политическа „стабилизация на дъното”, която „атакува” и съсипва живота на всеки български гражданин. „Последната капка” в зловонната тиня –  скандалният полет до Варна на крепителя на парламентарния кворум и на неговия антураж – ясно показа докъде можем да стигнем като общество и какво ни очаква оттук насетне.

Случилото се е логичен завършек на всичко, заради което десетки хиляди граждани излязоха на улиците след 14 юни, заради което протестите продължават над 200 дни. Знам, че обяснението за „морален протест” продължава да е непонятно за управляващите, уви, и за част от българското общество. А всъщност това бе единственият начин да се изрече истината. Да се заговори за процесите на политическо разложение, започнали отдавна – още с безпринципните коалиции „по царски” – които ситуацията през 2013 г. просто ускори. Пред очите ни, в няколко поредни правителства, окончателно и последователно бяха погазени принципите на политическата отговорност, на справедливостта и равенството пред закона. За да се стигне до втория „коалиционен пат” (след онзи от 2005 г.) – само че още по-циничен и с още по-силен дъх на корупция. За да се стигне до тоталното безочие, намерило политически израз в номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, което предполагаше заличаването на всяка граница между корпоративен и публичен интерес. Откъдето и дойде разделението между политика и етика, между демокрация и държава.

Как, освен с протест, гражданите можеха да реагират на една безпринципна коалиция, в която двете (силно понамирисващи на корпоративизъм) „управленски яйца” им бяха предложени в мръсната кошничка на „Атака”? Да, вярно е, че и управлението на ГЕРБ не беше цвете за мирисане, затова и то падна под натиска на улични протести. Да, „старата десница” също има своите „нереформирани грехове” и лични ежби, които продължават да тегнат над политическото й битие.

Въпросът е, че тъкмо сега стигнахме точката на политическия разпад, небрежно прикрит зад паравана на т. нар. „кабинет Орешарски”.

Нима за някого е тайна защо не може да се сключи коалиционно споразумение между БСП и ДПС за сегашното управление?

1. Защото „срамна тайна” е, че всъщност управлява ДПС, ала с безрезервната подкрепа на БСП (защо е така и каква цена ще плати за това БСП, са въпроси, на които социалистите тепърва ще трябва да дадат отговор).

2. Защото самият модел на властта претърпя промяна. Ако досега дадена политическа власт се корумпираше отвътре под натиска на отделни икономически интереси, сега  – под маската на „Орешарски” и с появата на първата частна партия „без цензура” – една единствена икономическа групировка открито се разпорежда в държавата. А всичко останало – идеологии, политически партии, парламентарно представителство, независима съдебна власт – е само детайл, подробност от пейзажа, като присъствието на г-н П. в неговата „лафка”.

3. Защото целият този „частен уют” нямаше да е възможен без едно друго позорно съжителство, от което и БСП, и ДПС бягат, и все повече ще се укриват като пипнали „срамна болест” – подкрепата на някой си г-н С., с цената на всички негови налудни „атаки”.

А последното, колкото и да не се нрави на управляващите, е сериозен не само външнополитически, но и вътрешнополитически проблем.

Не че международните измерения на скандалите на въпросния г-н С. са пренебрежими за репутацията на България. Изобщо не е така. Арогантното издевателство, на която бе подложена френска дипломатка в самолета за Варна, както и заплахите как „страшна Атака” едва ли не ще превземе на 10 януари посолството на САЩ в София, със сигурност няма да останат без последствия.

Те, подобно на всички други „истерии с тапи” в Брюксел или „изпълнения” по плажовете на Варадеро и къде ли не още, са само белезите на „срамната болест”, поразила днешната политическа власт в България.

Защото истински срамната тайна на българската политика е цената, на която е платено съществуването на правителството на Орешарски. И още по-отвратителното е, че тази цена не се измерва единствено със сумата левове, които ще бъдат измъкнати допълнително от джоба на всеки български данъкоплатец. А тя се измерва с цялата безпардонна наглост, с униженията, на които бяха подложени немалко български граждани, спирани и тероризирани по улиците от една самозабравила се шайка, която под прикритието на депутатски удостоверения бе дори закриляна от българската полиция.

В този смисъл единственото валидно извинение, което можем да поднесем на френското аташе в „Алианс Франсез” във Варна, би трябвало да гласи следното: „Г-жо Дюмортие, Вие сте една от нас! И гаранцията, че случилото се с Вас никога вече няма да се повтори, е гаранция за това, че България ще бъде пълноправна европейска държава!”

Всичко друго, всеки отказ на българското правосъдие да се произнесе по скандалните деяния на г-н С., би било пълен позор. Това в правно отношение.

А в политически план сме длъжни да изискаме обяснения от друг един г-н С., само че лидер на ПЕС. Относно цената за България от деянията на първия г-н С., негласен коалиционен партньор на днешното правителство. Относно цената на днешното управление, добутало България до политическото дъно. Относно „толерирането” и безнаказаността на едни самозабравили се и поставили се отвъд закона лица, докато в същото време други граждани бяха малтретирани и арестувани от полицията, защото са изразили законното си право на протест. Относно насаждането на езика на омразата, разразило се в пика на бежанската вълна, когато от трибуната на парламента депутатка от „Атака“ делеше човешки същества на хора и не-хора, без никой от управляващите да реагира!

Иначе всичко бързо ще се забрави. Управляващите, поне интуитивно, владеят урока на Макиавели, че „народът обича да бъде лъган“. Не е трудно да си представим и как ще се опитат да овладеят парламентарната група на г-н С., а и нищо чудно той пак да избегне правосъдието, явявайки се на следващи избори.

Не изтръгнем ли истината за това управление, дори с цената на предсрочни избори, България няма да има политическо бъдеще. И нито ние, нито нашите деца ще бъдем граждани на една реална демокрация. Защото България като „фасадна демокрация” ще затъва все по-надолу и по-надолу – от скандал на скандал, през изстъпленията на един или друг политически клоун – докато в един момент не остане само спомен на картата.

Тони Николов е философ и журналист. Главен редактор на Портал Култура и сп. "Култура". Специализирал е в Папския институт за Изтока (Рим) и в Училището за висши социални науки (Париж) в групата на проф. Жак льо Гоф. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (S.I.E.P.M) в Лувен. От 2005 г. до 2009 г. е главен редактор на Радио Франс Ентернасионал – България. Автор на статии в областта на средновековната и съвременната философия, преводач на книги на Ж. П. Сартр, Ж. Ф. Лиотар, А. Безансон, Ж.Бернанос, Р. Жирар, Ж. Грийн, Вл. Гика, К. Вирджил Георгиу и на книгата на Бенедикт XVI „Светлина на света”. Съставител на четиритомника с есета на Георги Марков и на неиздадените ръкописи на Иван Хаджийски. Дългогодишен хоноруван преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”. Автор на книгите: "Пропуканата България" ("Хермес", 2015), "Българската дилема"("Хермес", 2017), "Спомнена София" ("Рива", 2021, отличена с Наградата на София за литература), "Бленувана София" ("Рива", 2022).
Предишна статияКал
Следваща статияСъбрани съчинения
в шест тома

1 коментар

  1. Като част от политическата мозайка, Сидеров не блести с някакъв особен змалтов блясък, просташката позлата в онтологично-битийната му пародия на велик фюрер по-скоро намеква за стриктно изпълнение на поставена задача. По-интересен е въпросът – кой изобрети Атака? Веднага изпъква посоката, към която сочат последиците от нейните действия.Те сами я изплюха – националкомунизъм и без ЕС.
    Е кому е нужна тази посока – просто е, на руснаците. На гадната част от руснаците (повечето руснаци са инак много мили хора).На тия руснаци, за които В.Суворов пише в „Аквариум“. А кой тук води организацията? Тази гатанка я оставям за вас. Проблемът,който съществува, е този на прецаканите хора. Хора,недоволни от мизерията,пропадняги,лумпени,пенсионери,нещастници.Те се обединяват като орда. Заедно са силни,вдигат закани,имат реална сила да пребият някой циганин.В момента никоя партия нищо не им обещава.Те пропадат от ден на ден.Волен им обещава – аз ще им взема парите и ще ви ги раздам, пенсии по хиляда лева, ще махнем всички чужденци, ще има национализация. И те го гледат като месия. Онзи вдига ръце, те скандират името му, постригват се като него и си боядисват косата. Нещо подобно прави и Бойко Борисов,той пък е против лошите. Шутовщината и на двамата няма нищо общо с патологията на Адолф Хитлер. Нашите двама познайници просто са марионетки в зрелищен хорър, режисиран в по няколко успоредни сценария за всяка следваща серия. Те са подбрани именно заради перманентната си простотия, еднояйчни близнаци са с хвърлящия димки Яне, сочещия с пръсти Жорж, с двувидовия шопаропитек-lafkaджия, с целия оперетен драм-състав, подбран с мерак от ДС за участие в мръсния спектакъл на метаморфозата. И ако онези пеперуди, дето сменят няколко пъти поколенията си, докато стигнат от Мексико до Канада и обратно, все пак, върнали се, кацат на дърветата в първоначалния си облик, то чудовищните етапи в политическото ни имаго ползват един единствен пашкул – лабораторията на ДС, фермата-какавида, образно казано.Там ще се излюпват още много простаци – Петна, Шамари, фашистчета с уродливи усмивки, зависими от малките бели пакетчета, ще се редуват стегнато като в манифестация на Червения площад. Щото инак са дисциплинирани някак в простотията си. Назначени са за простаци и перфектно се сливат с ролята, щото са си родени така. Сидеровци и депутатите му с нищо не превъзхождат в простащината си наглостта на простака Орешарски, който изрече в ефир: „Дай да разтурим седенката“. Обикновено след такова публично себеопозоряване нормалният човек си посипва главата с пепел и се затваря в покаяние далеч от хорските очи,не се тика да става премиер, да очакваме пък от такъв сепуко даже и през ум не би ни минало… Орешарски е подбран от комунистическата мафия именно заради дебелоочието си и заради простоватостта на селския си характер, той чудесно ще изпълнява задачите. Че нима опозореният вече с мариажа си с Вигенин странен чужденец-социалист е по-благовъзпитан? Не беше ли върховно просташко издевателство стоварването като добитъци на десетки хиляди, пикаещи по ъглите на фасадите в центъра, свикани полуграмотни участници във феодалния митинг на ДПС? Не беше ли най-долна милиционерска простащина зверското налагане на момичета и момчета, въргаляни и ритани по жълтите павета, само защото са скандирали за оставка на разстояние от някакви си петстотин метра от височайшия вход на Организираните депутати в настоящия, избран с мошеничество и допечатани бюлетини парламент? Нима башибозушката нескривана жестоко-радостна усмивка след полицейската зверщина срещу студентите, изписана върху бежалостното свръхцинично лице на дс-сътрудника Местан, ръчно управляваната марионетка на върховния наглец-консултант и дс-подлец Доган, не превъзхожда с девет степени по скалата на Рихтер простащината на психопата Сидеров? Нима феодалната униформена обсада половината от центъра на столицата е по-малка простащина от поведението на Сидеров в самолета? Не. Пред нас е налице нова форма на политическо насилие – организираната простащина. Стегната, стикована, строева простащина – в предаването на БНР „Деконструкция“ протестиращите студенти завчера бяха заклеймени като деградирали същества, директно бяха наречени „маймуни“ от един самозабравил се платен циник с руско звучаща фамилия. Дали е роден простак – никак даже, но се превърна в простак за месеци и заразява хората около себе си…
    Както се казва: „Простотията ходи по гората и вика“, в нашата политика пристотията блика като гигантски гейзер.