0
1210

Талантът говори

За трети пореден път фестивалът “ВИЖ!Фест”, който събира младите таланти на България от всички области на науката и изкуството, даде възможност за изява на даровити ученици от цялата страна.

Националното изложение на таланта “ВИЖ!Фест” се организира от фондация „Комунитас“ и нейните стипендианти веднъж в годината и дава сцена за изява на даровити ученици от цяла България. Тазгодишното издание на фестивала се проведе на 10 февруари в „Есенс Център” в София. В модула „Талантът говори“ на голямата сцена в зала „ТАЛАНТАЛАЗИ“ стипендиантите на фондацията представиха свои идеи. Участниците разполагаха с 15 минути, подиум и любознателна публика. Широко застъпена бе темата за образованието: Кристиян Григоров представи любимите книги за деца и юноши, писани от световноизвестни и български писатели през XIX и XX в., Михаил Коцев лансира идеята за изграждане на кооперативност в образователната система, базирана изцяло на състезателността, а Борислава Чотрева сподели с връстниците си как могат да четат между редовете. Младата художничка Ива Бърдарска разви идеята си за озеленяване на покривните пространства, а Валерия Станева представи иновативната наука биоинформатика и разказа как един информатик учи езика на биологията.

В рамките на феста бе организиран и концерт, в който взеха участие млади музиканти, някои от които познати и на международните сцени – Богдана Бурин, Марина Симеонова, Велина Кузманова, Дарена-Светослава и Мария-Десислава Димитрови, Лора Маринова и др.

Националното изложение на таланта “ВИЖ!Фест” е дългосрочен проект, който стимулира млади хора с интерес към учението, талант в обществените и естествените науки и изкуството и желание за личностно развитие. Изложението отделя специално внимание на деца в неравностойно положение. За атмосферата на тазгодишния фестивал разказва Божидар Бакев, програмен координатор във фондация „Комунитас“.

Кристиян Григоров: Осъзнах ползата от четенето

Ива Бърдарска: Бях запленена от идеята за връщане на природата в градовете