0
3724

Театър на сенките в Бургас

Турският спектакъл „Боклучено чудовище“ бе представен в Бургас

Театърът на „Карагьоз“ – сенки от миналото в съвременен прочит, на фестивала „Дни на куклите“ в Бургас.

Истински истории, взети от реалния живот, изиграни с цветно въображение в игра на сенки… Театърът на „Карагьоз“ има повече от 500-годишна история. Роден под газова лампа и парче камилска кожа в Египет и Индонезия, театърът на сенките стига и до Балканския полуостров, разказа в Бургас турският куклен актьор Ченгиз Озек от Истанбул, обявен за живо културно наследство от ЮНЕСКО. Освен че сам изработва куклите, така както са го правели дедите му преди повече от 500 години, Ченгиз е автор и на драматургията на своите спектакли. А те се радват на голям успех, благодарение на хумора и народната си мъдрост. 

Има три пътища, по които се развива театърът на „Карагьоз“, споделя Ченгиз Озек. Като начало се ползват народните истории, приказките, освен това – случки от самия живот, а на трето място идват фантастични и сюрреалистични истории. По време на международния фестивал в Бургас турският актьор разказа в игра на сенки историята за едно боклучено чудовище. „Хвърляли ли сте някога боклук в морето? Карагьоз изхвърля своята пластмасова бутилка в морето! Сега чудовището ще се появи и ще се изправи срещу него…“

Актьорът Ченгиз Озек от Истанбул е обявен за живо културно наследство от ЮНЕСКО

Спектакълът „Боклучено чудовище“ смесва минало и настояще, повеждайки зрителя в социалната проблематика. „Исках да покажа на зрителите какво става, когато замърсяваме земята“, споделя авторът.

Простата конструкция на този вид театър на сенките го прави лесно преносим. Куклите са плоски, а екранът може да се свие на квадрат. Самите кукли са със „съединени крайници“, така че да се движат свободно. Изработват се от камилска кожа, която след обработката става прозрачна, а после се оцветява с естествени багрила. 

Ченгиз Озек сам изработва куклите си

Кукленият театър се е зародил в различни точки на света по много странни начини, споделя Христина Арсенова, директор на Държавен куклен театър Бургас, организатор на фестивала. Във Виетнам например има воден театър, в който актьорите са скрити във водата и водят куклите с много дълги – около 3-4 метрови, пръчки. Един от модерните театри, които се правят в момента, е на огромни кукли, задвижвани от десетина човека. Така че куклите могат да бъдат с ръст едно пръстче – до гигантски марионетки, разказва Арсенова. По думите ѝ, таванът на кукления театър е таванът на собственото ни въображение…

Кукли петрушки, танцуващи марионетки, театър на сенките – петото издание на международния фестивал „Дни на куклите“ е адресиран към всички възрасти, представяйки различни стистеми кукли. В дните на фестивала, до 12-и август, публиката ще види както български, така и гостуващи театри от Чехия, Русия и Турция.