0
1659

Турция се превръща в ислямистка диктатура

Алекс Алексиев пред Портал Култура

алекс1

Ердоган се опитва да превърне Турция в псевдоуахабитска сунитска религиозна диктатура, а в това няма никакво бъдеще. Ислямистка Турция е обречена.

След опита за преврат в Турция страната е вече различна, въпросът е как ще се променя тя оттук нататък?

Според мен Турция се превръща в религиозна диктатура, в която Ердоган ще бъде единственият фактор. Де факто страната е президентска република, но с много по-големи пълномощия за президента, отколкото в други страни с такова управление. В политическата система на Турция в момента липсват същински опозиционни елементи, които да противоречат на Ердоган. Той се превръща едва ли не в пълен диктатор.

Можем ли все пак да кажем какво точно се случи в Турция, има толкова въпроси около опита за преврат?

Не е напълно ясно какво точно се случи и може би ще е необходимо малко време, за да се изясни. Но едно е ясно – самият Ердоган е подготвял огромна чистка в правосъдната система и сред военните. Когато това е станало известно, тези, които са подготвяли преврата, са решили да действат прибързано. Това личи от факта, че макар превратът да не бе още напълно овладян, правителството уволни близо 3 хиляди съдии. Няма как това да е станало току-така, очевидно е подготвяно дълго време. Факт е освен това, че Ердоган обвинява Гюлен за преврата. Това е абсолютно нелепо, тъй като Гюлен е също ислямист, макар и малко по-различен от Ердоган, който бе главният фактор за арестуването и затварянето на повече от 300 висши военни, свързани с т. нар. конспирации „Ергенекон“ и „Бальоз“. Нелепо е да се мисли, че Гюлен стои зад този преврат. Това е просто една нова измишльотина на Ердоган, който иска да се отърве от съперника си веднъж завинаги, като накара САЩ да го депортират в Турция.

Как ще изглежда Турция в международните си ангажименти като член на НАТО, в Черноморския регион и по отношение на Русия?

Във всяко едно отношение ще изглежда по-зле. Както знаете, Ердоган затвори военно-въздушната база „Инджирлик“ и не позволи на американците да продължат с техните антитерористични действия, което значи, че за турците е много по-важно да се справят с вътрешните си проблеми, отколкото с тероризма. Разбира се, европейците единодушно и единогласно започнаха да обясняват, че подкрепяли турските демократични институции и пр., без да споменават, че при Ердоган всички тези демократични институции фактически бяха жестоко смазани. До голяма степен те вече не съществуват в Турция, там няма свобода на пресата, няма истинска електорална демокрация. Така че европейското отношение към този преврат ми звучи много лицемерно.

Описвате една Турция, която се превръща не просто в авторитарна държава, а едва ли не в полудиктатура?

Бих казал повече от полудиктатура, според мен Турция отдавна е религиозна диктатура. Това, което стана, просто потвърждава фактите, които наблюдаваме отдавна. И това се отнася не само за вътрешната, но и за външната турска политика. В един австрийски доклад, излязъл преди броени дни, се твърди, че турските религиозни представители в Австрия проповядват радикален ислям. Ние всички знаем това. Турският Дианет се занимава с религиозни проповеди, които са си направо радикални. А Европа продължава да си затваря очите, но това рано или късно ще излезе наяве.

А какво означава това за България? За нас Турция е важен съсед, важен е проблемът с бежанците, проблемът със сигурността в Черно море, както и отношенията с Русия.

Не виждам нищо положително за България в това, което става в Турция. Фактът, че Турция се превръща в ислямистка диктатура в никакъв случай не може да бъде плюс за България, като имаме предвид, че чрез Дианета Турция играе огромна роля в администрирането на мюсюлманското изповедание у нас – те директно управляват мюфтийството според мен. Ако Турция се превърне окончателно в религиозна диктатура, това може да има само негативни последици за България.

Аз познавам Турция много добре. Дълги години, когато не можех да идвам в България, пътувах до Турция. Имам там много приятели. Но в Турция има две страни – едната е бяла Турция, а другата т. нар. черна Турция. Ердоган постоянно повтаря, че се гордее, че е част от черна Турция, че е черен турчин. Какво означава това? Черен турчин значи необразован, религиозно мотивиран турчин, който е дори географски отдалечен от западна Турция, която е светска. Това просто няма бъдеще. Погледнете само идеята да се възстанови Отоманската империя, та тя е до такава степен глупава! Ердоган се опитва да превърне Турция едва ли не в псевдоуахабитска сунитска религиозна диктатура, а в това няма никакво бъдеще. Ислямистка Турция е обречена.

Може ли да се стигне до териториална дезинтеграция на Турция?

Напълно възможно е. Най-лошият ход на Ердоган беше, че започна гражданска война с кюрдите. Кюрдите в Турция са между 15 и 20 милиона, с други думи около 25% от населението на страната. Компактни маси от кюрди има във всички западни турски градове – в Измир, в Истанбул, в Анкара, ако там пламне гражданска война, тя не може да бъде спечелена с военни средства. Да не говорим, че геополитически кюрдите вървят в момента в една или друга степен към автономия, към независимост. В света има близо 40 милиона кюрди – най-голямата нация, която си няма собствена държава и която е на път да постигне това в Северен Ирак, където кюрдите са вече де факто независими. Същото става в Северна Сирия, което е най-големият проблем на Ердоган. Ако сте ходили по тези места, ще видите, че Северна Сирия и Югоизточна Турция са изключително силно преплетени от кланова гледна точка, те са фактически едно цяло, там всички са роднини. Въобще трудно може да се каже на някого, че е северен или турски кюрд, те са си просто кюрди. И това, че Ердоган започна война срещу тях, е огромна историческа грешка. В България никой не говори за това, но влезте в турските сайтове и напишете примерно Ширнак и Джизре, два града в Югоизточна Турция, които напоследък станаха жертва на тази политика. Там ще видите снимки на тези градове, които приличат на Германия след Втората световна война, те са изцяло унищожени от турските военни. И как можете да си представите, че тези хора ще забравят това? Те смятат, че това е геноцид, насочен срещу тях като кюрди. Младите се радикализират жестоко и докато на времето кюрдите искаха автономия, днес по-младите не се задоволяват с това, те казват: „Ние не можем да живеем с турците“. За Турция това е радикална и тревожна промяна. Не просто кюрдите са 25% от населението, сред тях раждаемостта е изключително висока. Неслучайно Ердоган бе заявил преди две-три години, че всяка жена трябва да има минимум три деца, че жените не трябва да се занимават с глупости и да ходят на работа, а да раждат деца. Ако не направим това – беше казал той – ако всяка туркиня няма поне три деца, през 2038 г. кюрдите ще са повече от нас. Как беше изчислил, че точно през 2038 г. ще се случи това, не знам, но факт е, че кюрдите имат по-висока раждаемост. А да водиш война със собствения си народ е най-лошото възможно решение.

А как да тълкуваме невероятния геополитически обрат в региона, факта, че Ердоган се извини на Путин за убития руски войник? Доскорошният конфликт между Турция и Русия бе последван от известно затопляне. Какво означава това?

Няма начин Русия да се откаже от господството си в Черно море, иначе не би съществувала като морска сила. Геополитиката в региона се движи в две посоки. Едната е новата агресия на руския неоимпериализъм. Путин е не по-малко проблематичен от Ердоган. Краткосрочната перспектива не е добра за България, тъй като ние сме притиснати между два колоса. Но ми се струва, че дългосрочната перспектива е благоприятна за нас, защото и двете държави, които исторически са били нашите зли гении, са в упадък, при това бих казал в постоянен упадък – и ислямизмът на Ердоган, и неоимпериализмът на Путин нямат бъдеще. Между другото, това затопляне, за което говорите, се дължи на факта, че Ердоган е в безизходица и просто няма полезен ход. Краят на руския туризъм обрече градове като Анталия на бавна, но сигурна смърт. В Анталия има около 800 хотела, в момента половината от тях се продават на безценица, защото няма туристи. Това е само един от примерите. Както ви казах, радикалният ислям няма бъдеще в Турция, и това ще се види, то вече наистина започва да се отразява на икономиката.

Що се отнася до Русия, икономическото положение там се влошава с такива темпове, че ако това продължи, след три-четири години Путин ще унищожи Русия като индустриална сила. Русия вече не е фактор в много от индустриалните браншове. Например 100% от индустриалните роботи в момента се внасят, което се отразява зле и на тяхното военно производство, защото без западна електроника то просто не може да съществува. Така че Путин унищожава Русия, той унищожава тази Русия, която всички ние искаме да видим – една модерна европейска демократична държава. Сто и шестдесет хиляди души с академична степен вече емигрираха от Русия. Какво значи това? Погледнете колко хора с докторска степен напуснаха Русия и отидоха в Израел! Както казва един мой израелски приятел, това е най-големият подарък, който една държава е направила на друга в историята на света.

Дали затоплянето на отношенията между Ердоган и Путин не е свързано по-скоро със събитията в Сирия и желанието на Ердоган да реши кюрдския проблем? 

Трудно може да го направи. Ердоган се скара със САЩ, което е най-важният фактор. Американците смятат, че кюрдите са единственият им съюзник. Около 25 хиляди души от т. нар. Свободна сирийска армия, която наброява към 30 хиляди души, са кюрди, включително голям брой жени, което е нещо непознато за арабския свят. И кой е най-големият враг на тези кюрди? Турция. Турците не правят нищо срещу ИДИЛ. Нещо повече, те поддържат от години терористичните групировки „Джабхат ан-Нусра“ и „Ахрар ал шам“. Всичко това става с активното участие и важната роля на Ердоган, докато турското разузнаване изпраща журналисти в затвора. Главният редактор на в. „Джумхуриет“ Джан Дюндар бе обвинен в тероризъм и осъден на 6 години затвор, тъй като е публикувал снимки на турски военни камиони, които снабдяват „Ислямска държава“ с въоръжение. Така че Турция не просто не е правова държава, тя не е и член на НАТО – освен де юре, тя е враг на НАТО. За съжаление европейците не разбират това и не желаят да го разберат или имат някакви илюзии по отношение на Турция.

От какво бе предизвикана близкоизточната операция на Русия – от стремеж да се отклони вниманието от Украйна…

Номер едно. И второ, Путин не може да продължава да прави това, което прави, без да е постоянно в пресата като едва ли не антитерорист. Но той не е антитерорист, защото бомбардираше само противниците на Асад, а не „Ислямска държава“. Всичко това няма голямо бъдеще, защото за съжаление Русия е една не особено важна икономическа сила. Дори бих казал, че в икономическо отношение тя е по-слаба от Холандия – 1.5% от световния брутен вътрешен продукт, и то въз основа на нефт и газ. В Съветския съюз все пак имаше някаква индустрия, сега това вече не съществува. Още по времето, когато Путин обясняваше: „На нас не ни трябва Европа, ние имаме Китай, те са наши приятели…“, попаднах на едно интересно интервю с китайския търговски аташе в Русия, в което той казва: „Да, ние сме приятели с Русия, но има и малък проблем. Във вашия експорт за Китай има само 0,7% високи технологии. А нашият експорт за вас е с 47% високи технологии“. С други думи, вие не можете да ни предложите нищо, не сте сериозен партньор на Китай. В момента китайците заемат все повече територии в Далечния изток. Съвсем наскоро руснаците заявиха, че затварят 3000 обезлюдени села в Далечния изток и препоръчват на хората да отидат в градовете. Всъщност Сибир се обезлюдява и е съвсем ясно какво ще стане – китайците ще го превземат. Както във физиката, така и в демографията вакуум не може да съществува. В момента 80% от инвестициите в Далечния изток – от Байкал на изток – са китайски. Огромни територии са дадени под аренда на китайци, а те набират свои работници, не разчитат на местното население.

Проблемът е дали целият този разпад няма да прерасне в опит за нова война. 

По този въпрос има две теории. Според едната, колкото повече се разпада една империя, толкова по-опасна става тя. Възможно е обаче и друго – подобна империя просто да изчезне без особено противодействие. Така стана например със Съветския съюз, който се разпадна буквално за няколко месеца. Ще поживеем, ще видим, както казват руснаците. Във всеки случай твърдението, че руснаците имат невероятни и свръхразвити въоръжени сили е сто процента пропаганда. Това не е вярно. Нещо повече, някои американски учени смятат, че Русия в момента няма атомно оръжие. Защо? Защото плутоният се разпада на изотопи, ако не го сменяш на всеки десет години, а в Русия близо 25 години нищо не е направено. В САЩ технологията се развива с феноменална бързина, а Русия просто отсъства, няма я и това обрича държавата.

Ако Русия е толкова слаба в икономическо и военно отношение, как да си обясним възприемането й като заплаха за Европа или пък т. нар. „антируска мобилизация“?

Това е разбираемо от гледна точка на източноевропейските страни, които имат съвсем осезаемо чувство за заплаха от Русия. Става дума най-вече за прибалтийските държави, за Полша и Румъния. Те са съвсем близо до Русия и колкото и слаба да е тя, все пак в сравнение с тях е военна величина. А като се има предвид, че нарушава абсолютно безцеремонно всички нормативи на световния ред, съвсем резонно е да ги е страх. Видяхме преди няколко дни какво бе решението на НАТО във Варшава – подсилване на отбраната по източните граници на Пакта в близост до Русия. Но дали е реалистична руската заплаха? Аз не смятам, че е реалистична. Проблемът е по-скоро в това, че у нас се мобилизират всякакви проруски елементи, които правят пакости вътре в страната. Но в дългосрочна перспектива те нямат шанс, те просто нямат шанс, защото България ще остане част от Европа, ще остане част от НАТО, колкото и някой да си въобразява, че това може да се промени. Няма да се промени.

Как гледате на тези проруски елементи, които събират „армия“ да пазят границите ни?

Ние сме ги оставили да правят, каквото си искат. За нещастие това идва от най-високите етажи, които го позволяват.

Тоест държавата няма никакви съпротивителни сили?

Аз не виждам такива. Трудно ми е да повярвам, че Плевнелиев не иска да се кандидатира за втори мандат. Очевидно Путин е казал: „Това няма да стане“. Колкото и да се мъчим да намерим други обяснения, други обяснения няма.

Казал го е на кого?

На кого? Сигурно на някой, който има възможност да реагира. С други думи на министър-председателя. На кой друг може да го каже. Това са работи, които са толкова явни, че повече не може да бъде.

Това, което става в момента, показва, че има някакви зависимости. Щом  Путин реши да употреби лостовете си за влияние, той не среща никакво противодействие. Това означава, че подобно на другите две вождистки партии от близкото ни минало партия ГЕРБ рано или късно ще се провали. Спомняте си, че Иван Костов дойде с огромен мандат и се провали по невероятен начин. След това царят – същата работа. Според мен Борисов е тръгнал по същия път. Това е неизбежно. В края на краищата една зависимост от Русия е изключително скъпа за нас. През 2011 г. ние имахме външнотърговски дефицит от 6,6 млрд. лв. Почти целият дефицит беше за газ, който купувахме от Русия на цени с 40% по-високи от нормалните, които „Газпром“ взимаше от Европа. Ние и арменците плащахме най-високите цени. Защо? Защото колкото си по-близък до Русия, толкова по-скъпо ти струва.

По принцип вождистките партии се сгромолясват много лесно, защото нямат дълбока поддръжка вътре в обществото. Те нямат шанс да останат дълго време, идват и си отиват, не оставят диря. Същото е с Путин. Путин няма истинска партия, той има вождистка партия, която му служи директно. Така че утре, ако Путин изчезне, и партията ще изчезне. „Единна Русия“ не е базирана на някаква широка поддръжка в обществото. Путин има поддръжка, но като цар, като руски самодържец, а не като представител на „Единна Русия“, която е бутафорна. Затова тези партии са по принцип нестабилни. Според мен Борисов върви точно по същия път и не бих се учудил, ако на следващите избори изведнъж се окаже, че не е чак толкова популярен. Вижте, аз идвам от САЩ, в деня преди да дойда платих във Вашингтон около 1.80 долара за 4 литра бензин. Идвам тук и виждам някакви невероятни цени. Защо? Защото имаме един монополист, който си прави, каквото си иска в тази държава, даже не плаща данъци. Как е възможно това? Възможно е, защото на върха го позволяват. И това е за сметка на обикновения човек. Но рано или късно то ще се разбере, няма как да остане скрито. Рано или късно хората ще поискат сметка на тези, които го позволяват. А то е съвсем ясно кой го позволява.

Казахте, че Русия е слаба. Как да си обясним тогава притегателната й сила в Източна Европа, фактът, че страни като Словакия, Чехия и Унгария отново се обръщат към Русия?  

Не бих казал, че тези процеси са много силни. Да вземем Орбан, той използва това като коз в борбата си със Западна Европа. Същото правят и словаците. Ситуацията в Европейския съюз е такава, че държавите от Източна Европа бяха изправени пред диктат от страна на Западна Европа: „Ние ще ви кажем колко бежанци ще приемете, а ако не ги приемете, ще ви глобим с по 250 хиляди евро“. Това е нечувана работа. В демократична Европа това не може да съществува. На практика ти казват, че нямаш никакъв суверенитет. Ние диктуваме… Кои сме ние? Европейската комисия. От кого е избрана Европейската комисия? От никого. Да вземем фрау Меркел, тя е избрана от немците, но не и от словаците.

Тази недемократичност предизвиква силно чувство на безпокойство в Източна Европа. Там има съвсем осезаемо чувство за заплаха. Вече се говори за нова форма на съюз между източноевропейците от Балтийско до Черно море. Говори се за нови военни организации между САЩ и Източна Европа. Защо? Защото западноевропейците просто отказват да харчат пари за отбрана. А това рано или късно ще доведе дотам, че ако например Тръмп дойде на власт, той с пълно право може да каже на американците: „Германци, французи и холандци са толкова богати, колкото и ние, защо ние трябва да плащаме три четвърти от бюджета на НАТО?“. След разпадането на Съветския съюз германците и всички западноевропейци решиха, че е настанал вечен мир в Европа. Германците имаха десет тежко механизирани танкови дивизии, които бяха гръбнакът на НАТО за евентуална война с Русия. В момента имат две неокомплектовани дивизии. На практика нямат абсолютно никаква военна сила. Голяма част от военния им бюджет отива за заплати на военните. И това е Германия, най-мощната държава в Европа! Какво искате тогава? Затова Путин може да се репчи, колкото си иска, защото знае, че от другата страна няма никой. Европа може направо да се разпадне, тъй като никой не иска да я защитава. Не може да се очаква, че САЩ ще бъдат винаги световният полицай. При Обама Америка почти се отдръпна и виждате какво става в Близкия изток. Не е хубаво да си световен полицай, но е още по-лошо, ако го няма. Става село без кучета, а това е фактически покана към всякакви престъпни елементи да си развяват байрака. И ние, като малка държавица между шамарите, за съжаление сме в незавидно положение.

Алекс Алексиев е експерт по международна сигурност и радикален ислям. Роден е през 1941 г. в България. Син е на убития след 9 септември 1944 г. от комунистите голям български художник и хуморист Райко Алексиев. Емигрант в САЩ от 1965 г. Неговите анализи за националната сигурност на САЩ се използват от Пентагона и ЦРУ. Научен сътрудник в института „Хъдсън“, дълги години е работил в корпорация RAND. Председател е на Центъра за балкански и черноморски изследвания в София.

С Алекс Алексиев разговаряха Димитрина Чернева, Людмила Димова и Тони Николов.