0
5139

„Тъпи ентусиасти“ в Сатиричния театър

„Тъпи ентусиасти“, снимки Темелко Темелков

Последната постановка на Теди Москов „Тъпи ентусиасти“ в Сатиричния театър е създадена като текст в сътрудничество със Симон Шварц, както и предишната „Редки тъпанари“. Представлението е в познатата стилистика на Теди Москов – сценографията е бутафорна и лаконична, маркиращ знак за условно картографиране на пространството на сцената, а актьорската игра е изпълнена с импровизации, гегове, каламбури, пародиране, преувеличени жестове и интонации. Сценограф е Николай Нинов, а автор на костюмите Боряна Семерджиева.

Мястото на действието е някъде на Балканите, в селото Балкан Карашък, в което не се раждат деца. В него режисьорът събира заедно четири етноса – българи, турци, арменци и евреи, предвождани от своите духовни водачи поп Крумуртаг (кръстен на дядо си Крум и баба си Омуртага), арменския поп Арарат, турчина Синджир Ходжа и равина Зигмунд Ротшилд. В свое интервю Теди Москов казва, че не е включил ромите, заради банализирането на темата с тях и демографския им прираст. Кметът на селото трябва хем да не допуска надмощие на никой от етносите по численост, хем да се погрижи за прираста на населението и едновременно с това тайно да поддържа етническото напрежение, за да продължи финансирането отвън на заинтересованите от това сили. Но решаването на демографската криза се оказва сложно, въпреки наредбата на кмета за задължително сношение веднъж седмично.

„Тъпи ентусиасти“, Сатиричен театър

Жените в селото членуват в клуб „Грозни и тъпи“,  а мъжете са членове на клуба „Тъпи и нещастни“ и се борят да се издигнат до клуба „Тъпи и щастливи“, но не са достатъчно тъпи за това. Докато дойде развръзката, на сцената се вихрят гегове и импровизации, на осмиване са подложени различни клишета – жените са само умни или само красиви, но никога и двете заедно, етническото напрежение е илюстрирано буквално – през всички протичат ток и искри, кметът раздава помощи за новородено в размер на „0,37 стотинки…годишно“ и т.н.

Актьорите правят прекрасни роли – Йорданка Стефанова в ролята на „психоложка и изключително самотна сексконсултантка“, председателка на женския клуб, за пореден път доказва, че може да изиграе убедително всичко – абсурдна комедия, пародия, драма или трагедия. Христо Гърбов има ярко присъствие като ченгето-поп и родолюбец, умело му партнират Арменецът (Кирил Бояджиев), Равинът (Роберт Янакиев), Синджир ходжа (Симеон Гълъбов) и кметът (Д. Баненкин) На висота са и трите грации от клуб „Грозни и тъпи“ – Стефания Кочева, Мирослава Върбанова, Маргарита Хлебарова. Отделно споменаване заслужава Добрина Гецова, която е  блестяща в ролите на радиоводещата Тапухи Тапухян и поетесата Ан-Мари.

Фантазията на режисьора и актьорите превръща сериозните неща в игра и повод за смях, пародира и иронизира всичко и всички – властта, демографската криза, етническото напрежение, крадливите попове-ченгета, патриотите, чийто патриотизъм се изразява с друсане на ръченица и мятане на калпаци, и т.н. Бедността не се посочва директно с пръст, но присъства на сцената – в надписа „Стоки трета употреба“, в единственото помещение, което се използва по график като църква, джамия и синагога, в дилемата на кмета как да закрие завода за презервативи, след като от него се издържа цялото село и т.н.

„Тъпи ентусиасти“, Сатиричен театър

Да се надсмиваш над реалността може да бъде опасно и непрестижно. Москов и неговите актьори си го позволяват – забавляват публиката със своя „некоректен“ хумор, който се заиграва с теми, които обикновено са повод за сериозни, предпазливи дискусии. Хуморът на сцената е хаплив, пиперлив и директен. С гаменска непосредственост и безгрижно присмехулство представлението се вихри като карнавал през Средновековието – с непристойни смешки и липса на респект към свещените правила и обществените табута. Представлението със сигурност няма да се хареса на любителите на оксиморона  „сериозен хумор“, но те вероятно и не биха отишли да го гледат. Изтънчените традиционалисти ще го намерят за повърхностно и фрагментарно, хаотично и недовършено, а останалите просто ще се смеят с глас и ще се забавляват.