Начало Музика Концерти Фестивали по време на пандемия
Концерти

Фестивали по време на пандемия

8071
Фестивалът „Варненско лято“ започна с участието на младия пианист Емануил Иванов, фотография Росен Донев

И през идния летен месец музикалният живот в страната продължава с много концерти и спектакли на открито.

За да отговорят на поставените изисквания за дистанция, всички музикални институции прекроиха предварителните си планове. Заради ограниченията при пътуванията повечето от тях заложиха на българските изпълнители, които откликнаха на отправените покани. Тези, които имат на разположение летни театри, разгърнаха творческия си потенциал. Останалите потърсиха нови, алтернативни сцени, на които да поканят своите зрители.

Две музикални събития във Варна привличат вниманието на публиката: финалните спектакли от „Опера в летния театър“ и Международният музикален фестивал „Варненско лято“.

Фестивалът в Летния театър започна на 16 юни с „Корона опера гала“ и ще завърши на 24 август отново с оперна гала под диригентството на Григор Паликаров. Между тези две дати през август ще има две премиери. На 10 и 12 август Найден Тодоров ще дирижира „Макбет“ на Верди с участието на Александрина Пендачанска и Кирил Манолов. И двамата ще се представят за първи път в България в тази опера. Режисьор на концертната версия е Кузман Попов. Отново в концертен вариант ще бъде и другата премиера – мюзикълът „Парижката света Богородица“ на Рикардо Кочанте в режисурата на Петко Бонев. Гео Чобанов, Борислав Веженов, Лилия Илиева, Жана Костова ще се представят в централните партии, а на пулта ще бъде Страцимир Павлов. Отново Страцимир Павлов ще дирижира мюзикъла на Крис Къртис „Чаплин“, в който на 1 август ще участват Мариан Бачев, Десислава Николова, Борислав Веженов. Режисьор е Борис Панкин. На 20 август в „Аида“ на Верди ще гостува Габриела Георгиева в заглавната роля, а Радамес ще бъде Валерий Георгиев. Специално за този спектакъл от Германия се завръща диригентът Светослав Борисов. Ще отбележим и две балетни представления, и двете – постановки на Сергей Бобров. На 18 август ще се играе „Дон Кихот“ на Минкус с участието на Нерея Асторя и Марко ди Салво, а на 22 август „Лебедово езеро“ на Чайковски.

След откриването на 19 юли Международният музикален фестивал „Варненско лято“ продължава на 10 август с рецитал на Веселин Станев, който ще изпълни в родния си град творби на Шуман и Брамс. Концертът е в Градската художествена галерия. На 12 август в Археологическия музей ще свири Камерният ансамбъл „Софийски солисти“. Ще им гостуват и двама прочути солисти. Минчо Минчев ще изпълни Концерта за цигулка №1 на Хайдн, а Джулио Бозети ще се присъедини към него за Концерта за цигулка и обой в ре минор на Бах. Пламен Джуров ще дирижира още сюитата „Дон Кихот“ на Телеман и Квартет оп. 95 „Сериозо“ от Бетовен. Следващият концерт на 14 август е на клавирно трио в състав Димитър Буров – цигулка, Стефан Хаджиев – виолончело и Людмил Ангелов –пиано. В програмата са включени творби от Бетовен, Шостакович и Шуберт. Отново в Градската художествена галерия на 16 август своя Шопенов рецитал ще изнесе Людмил Ангелов. Гала концертите на участниците в майсторските класове са на 17 август по цигулка и виола, на Димитър Буров, на 18-и по оперно пеене, на Емил Иванов и на 19-и по цигулка, на проф. Минчо Минчев.

Следващите два концерта от програмата на Варненско лято са планирани да се проведат в залата на Варненската опера. Те са посветени на годишнината на Бетовен. На 26 август ще бъде представен интеграл от сонатите за пиано и виолончело. В това грандиозно събитие се включват младите виолончелисти Стефан Хаджиев, Александър Сомов, Лиляна Кехайова, Атанас Кръстев и Милан Каранович, а пианистите са Асен Танчев, Милена Моллова и Емануела Пиемонти. С подкрепата на посолството на Австрия във Варна пристига квартет „Артис“ в състав Петер Шумайер и Йоханес Майсл – цигулки, Херберт Кефер – виола, и Отмар Мюлер – виолончело. Те ще изпълнят Квартет оп.18, №1 във  фа мажор, Квартет №3 и Квартет в си бемол мажор оп.130/133 с Голяма фуга на Бетовен.

На 28 и 29 август в Градската художествена галерия и тази година ще се проведе международен симпозиум на тема „Творческият процес през погледа на композитора, диригента и интерпретатора“. Лектори в първия ден са Найден Тодоров, който ще говори за интегралното изпълнение на симфониите на Бетовен, Милена Моллова е избрала за тема интегралното изпълнение на клавирните сонати на Бетовен, а Марио Хосен – интегралното изпълнение на цигулковите му сонати. През втория ден лектори са Георги Арнаудов, който ще говори за „абстракцията време“ в своя творчески процес, и кларинетистът Илиян Илиев – за „техниката Александър“. Модератори на събитието са съответно Ирена Гъделева и Алесандро Солбиати. Срещите са предвидени от 10 до 12.30 часа, а вечерите са отредени за два тематични концерта, наречени „Серенади с шедьоври на камерната музика“. Първият е посветен на Бетовен. В тази вечер ще прозвучат Клавирно трио в ре мажор, оп.70 №1 Geistertrio в изпълнение на Милена Моллова, Марио Хосен и Александър Сомов. Клавирният квартет оп.16 ще изпълнят Емануела Пиемонти – пиано, Марина Димитрова – цигулка, Владимир Менделсон – виола, Лиляна Кехайова – виолончело. Ще прозвучи и Струнен квинтет ми бемол мажор оп. 4 с Лия Петрова и Марина Димитрова – цигулка, Владимир Менделсон и Марта Потулска – виола, и Милан Каранович – виолончело. Във втория концерт ще бъдат изпълнени шедьоври на немската и австрийската камерна музика. Програмата ще открие Клавирен квартет №3 в до минор оп. 60 от Брамс с Асен Танчев – пиано, Лия Петрова – цигулка, Румен Цветков – виола, Лиляна Кехайова – виолончело. Моцартовият кларинетен квинтет ще бъде представен от Илиян Илиев – кларинет, Даниела Щерева – цигулка, Красимир Щерев – цигулка, Разван Поповичи – виола, Антон Никулеску – виолончело. Вечерта ще завърши с Октет в ми бемол минор, оп.20 от Менделсон. На сцената ще бъдат цигуларите Марио Хосен, Лия Петрова, Марина Димитрова, Даниела Щерева, виолистите Марта Потулска и Владимир Менделсон, челистите Рудолф Леополд и Антон Никулеску.

За 30 август са предвидени два концерта, посветени на годишнини. От 11 часа „Варненско лято“ ще отпразнува 80-годишнината на голямата пианистка проф. Милена Моллова. Тя пък избира да посвети концерта си на годишнината на Бетовен. В програмата си е включила три от най-известните сонати на композитора – „Патетичната“, „Лунната“ и „Апасионата“. Вечерният концерт е от цикъла „Серенади с шедьоври на камерната музика“ и е посветен на 180 години от рождението на Чайковски. В програмата са включени дуети за виола и виолончело от Глиер със солисти Марта Потулска и Рудолф Леополд, както и пиеси за виолончело и пиано на Чайковски, които ще бъдат изпълнени от Антон Никулеску и Емануела Пиемонти. Августовската програма на фестивала „Варненско лято“ ще завърши с прочутия „Спомен от Флоренция“ на Чайковски, който ще прозвучи в изпълнение на цигуларите Лия Петрова и Марина Димитрова, виолистите Владимир Менделсон и Разван Поповичи и виолончелистите Рудолф Леополд и Лиляна Кехайова.

В съпътстващата програма на фестивала на 12 август в Археологическия музей ще бъде представена книгата „Оркестровото дело в Шумен – от първия български оркестър до днес“, в която Калина Василева е обрисувала с богата информация и документи музикалния живот в родния си град. Представянето ще бъде и със специалното участие на проф. Пламен Джуров.

фотография Светослав Николов-Чапи

Изключително интензивен е летният сезон на Софийската опера. Тя има представления в залата, в парка на Военна академия, на Панчаревското езеро, както и на новата сцена в Киноцентър Бояна. Ще се завърне и в Белоградчик. При огромен интерес от страна на публиката завърши фестивалът „Опера в полите на Витоша“, на който бяха представени шест различни опери. В началото на август ще има още няколко представления в парка на Военната академия. На 1 август ще бъде представена адаптираната за деца опера на Моцарт „Вълшебната флейта“, а на 2 август – детската опера на Александър Райчев „Трите прасенца“. Представленията са от 11 часа. Последните два спектакъла от фестивала „Музи на водата“ в Панчарево са на хитовия мюзикъл „Мамма миа“ на Бени Андершон и Бьорн Улвеус, на 1 и 2 август. Веднага след като приключи софийският сезон, екипът на акад. Пламен Карталов заминава за Белоградчик, където се провежда традиционният фестивал „Опера на върховете“. Тази година той ще бъде съвсем кратък, само на 7, 8 и 9 август. Пещерната фестивална импресия „Богове, великани, джуджета“ и тази година ще представи музиката на Вагнер от „Рейнско злато“, „Парсифал“ и „Танхойзер“, превеждайки публиката през девет различни сцени в пещерата „Магура“. На крепостта в Белоградчик е предвидено да се играят само две представления – операта „Севилският бръснар“ на Росини и балетът „Лебедово езеро“ на Чайковски.

Продължава и лятната програма на Софийската филхармония. На 2 август Константин Илиевски ще дирижира две прочути серенади – за духови инструменти, виолончело и контрабас в ре минор оп.44 на Антонин Дворжак и Серенадата за струнен оркестър оп. 6 на Йозеф Сук. Този концерт ще бъде излъчен и онлайн на 6 август. В Квадрат 500, новата сцена на филхармонията в двора на галерията, на 7 август камерен ансамбъл „Класик арт“ заедно с кларинетиста Явор Добрев и валдхорниста Михаил Михайлов ще представят много атрактивна програма. След Кларинетния квинтет К.581 на Моцарт ще бъдат изпълнени фрагменти от танцовата драма „Нестинарка“ на Марин Големинов в аранжимент за струнен квартет на Румен Бояджиев-син. Традиционно ансамбълът прави и премиери, а този път ще бъде „Буйна кръв“ – квинтет за валдхорна и струнен квартет от Георги Стрезов. На финала ще прозвучи аранжиментът на „Бохемска рапсодия“ за струнен квартет, кларинет и валдхорна от Велислава Георгиева. Първият концерт на „Фортисимо фамилия“ е на 9 август от 11.30 часа. Темата е „Приказка за тромпет“ с участието на Петър Македонски, а на пулта ще бъде Цанислав Петков. Онлайн излъчването на записа е на 13 август. На 16 август в зала „България“ ще бъде изпълнен Концертът за кавал и оркестър на Теодосий Спасов в негово изпълнение, а след това ще звучи Кармен сюита на Бизе-Щчедрин. Ще дирижира Григор Паликаров, а стриймът ще бъде на 20 август. Бах – Концерт за обой, цигулка и оркестър в ре минор, Хайдн – Концерт за цигулка и оркестър №1 в до мажор и „Малка нощна музика“ на Моцарт ще дирижира Найден Тодоров на 23 август, а солисти ще бъдат Минчо Минчев – цигулка и Джулио Бозети – обой. На 27 август концертът ще се излъчи онлайн. Последният августовски концерт ще бъде на 30 август, наречен е „Солистите на Софийската филхармония“. Цигуларите Калина Христова и Павел Златаров и тромпетистът Петър Македонски ще свирят под диригентството на Любомир Денев-син. Те ще представят Концерт за тромпет и оркестър в ми бемол мажор от Йохан Баптист Георг Неруда, Концерт за две цигулки в ре минор на Йохан Себастиан Бах, сюита „Каприол“ на Питър Уорлок и Концерт за тромпет и оркестър оп.23 от Зигфрид Курц. На 3 септември концертът ще може да се проследи онлайн. А от 4 септември започва новия есенен полусезон на Софийската филхармония.

В Пловдив през август продължава фестивалът на Античния театър „Опера опън“. На 20-и ще гостува Веско Ешкенази, който ще представи четирите кончерти гроси „Годишните времена“ на Вивалди и „Годишните времена на Буенос Айрес“ на Пиацола. Пасторалните и поетични сцени, описани от Вивалди през XVIII век, контрастират с ярките, страстни чувства, които разкрива Пиацола в своята творба, създадена през XX век. На 25 август в родния си град концерт ще пее Соня Йончева. В предварителните анонси певицата обяви, че заедно с нея на сцената ще бъде представен млад български оперен певец, който тя ще избере след прослушване. За последно Йончева е пяла в родния си град пред 2013 г., затова предстоящото събитие е наречено „Завръщане“. Оркестъра на Пловдивската опера ще дирижира Найден Тодоров.

Соня Йончева

След миналогодишния успех на последната опера на Верди „Фалстаф“ тази година тя ще бъде представена на открито на 28 август. Нина Найденова е ситуирала действието в изискан спа комплекс, сред чиито удобства се развива интригата. Отново за две от централните партии в Пловдив ще пристигнат Мариана Пенчева, която ще бъде мисис Куикли, и Кирил Манолов за самия сър Джон Фалстаф. Ще дирижира Павел Балев. С „Мадам Бътерфлай“ на Пучини на 4 септември ще бъде отбелязана 20-годишнината на Международния майсторски клас на Райна Кабаиванска. В заглавната партия ще гостува Витория Йео, а нейни партньори ще бъдат Георги Султанов, Елена Чавдарова, Свилен Николов. Ще дирижира Найден Тодоров, който от много години работи с учениците на Кабаиванска. В последния ден на август на сцената на Античния театър ще се съберат оркестърът на Пловдивската опера и детският хор на БНР, за да представят проекта „Хорът и световните му гласове“. Три оперни певици, чийто път е започнал от радиото, ще представят известни арии от опери: Ина Кънчева, Мария Радоева и Светлина Стоянова, а на пулта ще бъде Константин Добройков.

В програмата на Опера опън са включени и две симфонични вечери. Първата е на 22 август и е част от проекта „Музика на мира, който включва изпълнение на Симфония №7 „Ленинградска“ на Шостакович от оркестри в Берлин, Виена, Торгау и Пловдив и от Симфоничния оркестър на Балтийско море. Оркестъра на Пловдивската опера ще дирижира Диан Чобанов. Последният концерт от програмата на фестивала е на 12 септември. Станислава Момекова, Георги Султанов, Елена Чавдарова-Иса и Ивайло Джуров ще бъдат солисти в тази вечер, която ще свърже Девета симфония на Бетовен с „Оцелелият от Варшава“ на Шьонберг. Преди година това беше един от успешните проекти в програмата „Пловдив, Европейска столица на културата“. Оригиналната идеята е на Диан Чобанов и Драгомир Йосифов, които отново ще преведат публиката и изпълнителите през „Девета симфония на Бетовен – най-мощната музикална утопия, която човечеството познава“ и „музикалното свидетелство „Оцелелият от Варшава“ – най-страшната антиутопия“.

Летният фестивал на Античния форум „Августа Траяна“ в Стара Загора продължава на 8 август с премиерата на операта „Атила“ на Джузепе Верди. Тя е копродукция с италианския театър в Каляри. Под диригентството на Ивайло Кринчев ще пеят Юлиан Константинов, Таня Иванова, Александър Крунев и Даниел Магдал. На 28 август под диригентството на митрополит Киприян ще бъде изпълнена ораторията „Страсти по Матея“ от митрополит Иларион (Алфеев) с участието на Емилия Иванова, Ивайло Йовчев, Ивайло Джуров. В края на летния фестивал ще има и балетен спектакъл – на 3 септември ще бъде представена една от успешните продукции на трупата – „Гето“, постановка на Марио Пиаца. Ще танцуват Анелия Димитрова, Паскуале Казели, Томоки Ишиго, Ромина Славова и др. На 13 септември с концерт ще бъде отбелязана 60-годишнината на диригента Красимир Къшев, а събитието а наречено „Да посадим гора за нашите деца“. Към лятната програма добавям и спектакъла на оперетата „Хубавата Елена“ на Офенбах, който ще бъде на 6 септември на сцената на Старозагорските минерални бани. Владимир Бошнаков ще дирижира Елена Петрова, Николай Моцов, Милко Михайлов, Георги Динев и др. 

Стана традиция артистичният директор на Старозагорската опера Веселина Кацарова в края на лятото да провежда майсторски клас в родния си град. Интересът е огромен, а у нас пристигат певци от цял свят. Тази година срещата с прочутата певица ще бъде от 20 август до 2 септември. Крайният срок за подаване на документи, придружени с аудио или видео записи, е 2 август. Гала концертът на лауреатите е на 2 септември. Ще дирижира Ивайло Кринчев.

Лятото винаги е много активно за Бургаската опера не само заради великолепния Летен театър в Морската градина, а и заради бургаската публика. В рамките на музикалните празници „Емил Чакъров“ има няколко представления за децата. На 1 август детската опера на Александър Йосифов и Банчо Банов „Макс и Мориц“ ще дирижира Цанислав Петков, а главните роли ще изпълнят Стефка Христозова, Весела Апостолова и Бранимир Недков. На 7 август Йордан Дафов ще дирижира музикалната комедия „Четиримата близнаци“ от Георги Костов и Панчо Панчев, в която ще участват Росица Видева, Бранимир Недков, Весела Апостолова, Калина Попова и Диман Панчев. С постановката на балета „Лебедово езеро“ на Чайковски на 3 август ще бъде отбелязан юбилеят на проф. Хикмет Мехмедов, дългогодишен ръководител на балета в Бургас, който е хореограф, постановчик и режисьор на този спектакъл. На 11 август в мюзикъла на Коул Портър „Целуни ме, Кейт“ под диригентството на Цанислав Петков ще пеят Марчо Апостолов, Еделина Кънева, Нона Кръстникова, Бранимир Недков, Делян Славов. Музикалните празници продължават с комичната опера „Хубавата Елена“ на Жак Офенбах в режисурата на Александър Текелиев и с участието на Яни Николов, Йордан Христозов, Йоана Кадийска, Калина Попова, Лина Пеева, Полина Бахчеванова и др. Ще дирижира Цанислав Петков.

Втората сцена на Бургаската опера е на остров „Св. Анастасия“, където през август са предвидени две събития от поредицата „Купон на острова“. Диригентът Йордан Дафов и солистите Андреана Николова и Александър Баранов ще представят „Любовна история“ с музика от прочути филми. Второто събитие е на 22 август и се нарича „Танцувай рок с Милена“. Ще дирижира Левон Манукян, а главно действащо лице е певицата Милена Славова.

Заради усложнената обстановка в Русе и заради огромното нещастие, застигнало сградата на Русенската опера, чийто покрив изгоря, подготвената лятна програма беше отменена. Все пак ръководството на театъра реши да изнесе един спектакъл на открито на площада пред операта. Специално адаптираната постановка на Аделаида Якимова-Фурнаджиева на „Набуко“ на Верди ще бъде представена на 6 август от 21 часа. На пулта ще застане Димитър Косев, а в централните партии ще пеят Венцеслав Анастасов, Петър Костов, Момчил Миланов, Владислава Гарвалова, Петя Цонева, Стоян Стоянджов, Иван Пенчев и Теодора Чукурска.

На 1 август в Банско ще гостува Камерна опера Благоевград. Под диригентството на Светлана Галианова ще бъде представена операта „Бастиен и Бастиена“ на Моцарт, а по-късно същия ден публиката ще види и оперно-оперетен концерт с участието на Венера Мелеки, Теодора Петрова, Георги Димитров, Юрий Николов и Пламен Кумпиков.

И тази година въпреки всички ограничения д-р Емил Илиев е поканил впечатляващи изпълнители в Банско за 23-ия джаз фестивал. От 8 до 14 август на откритата сцена на площад „Никола Вапцаров“ от 19.30 часа ще се редуват групи и солисти. Максималният брой на седящите места ще е само 400. Да открие фестивала, е поканена Хилда Казасян, която ще бъде съпровождана от Биг бенда на Благоевград с диригент Борис Янев. Техен специален гост ще бъде барабанистът Христо Йоцов. Веднага след това на сцената ще излязат Amy and The Rhythm Sisters, които ще потопят публиката в ритъма на суинга. Последни за вечерта ще бъдат „Дърти Пърчис“ със специалното участие на Марчело Били Темпеста – китара и вокал. На следващия ден първи на сцената ще се качат Петър Салчев и Октет Пловдив, за да представят оригинална музика от последния си проект. Златните години на джаза ще припомнят Михаил Йосифов, Марина Господинова, Милен Кукошаров, Димитър Карамфилов и Атанас Попов. Специално за фестивала от Австрия пристига „Джук Джойнт Роялс“. Още три групи ще се представят на 10 август. „Глас и китара“ са нарекли проекта си Миртил Мишелер и Тибор Пинтер. Васил Петров и „Ангел Заберски джаз трио“ също ще зарадват публиката, а финал на вечерта ще сложат Валентин Асенов и „Челентанисимо“, както става ясно от името, участниците в проекта ще поставят акцент върху музиката на Адриано Челентано и неговата 80-годишнина. На 11 август ще се изявят трио PlaYIS с Ясен Велчев, Ивайло Звездомиров и Стоян Янкулов-Стунджи с композиции от първия им албум „7/4“; Николета Фабри и италинските ѝ колеги Габриеле Занчини, Луиджи Фаджи Гриджони, Стефано Травалини и Стефано Паолини; словенско-сръбската група на Урош Перич и „Мамбо старс бенд“, които ще закрият с програма, посветена на 90-годишнината на Рей Чарлс. На 12 август в Банско ще свирят Драган Милованович трио от Сърбия; Луси Удуърд от Великобритания в компанията на Йеле Рузенбюрх, Удо Панекет и Ник де Бройн; португалците Жоана Амендоейра, Педро Алендоейра, Жоао Филипе и Карош Менезеш, които ще зарадват слушателите с фадо. Вечерта на 13 август е за Константин Кацарски и Koka Mass Jazz, Камелия Тодорова и Станислав Арабаджиев трио, Игор Бутман квинтет от Русия. Последната вечер ще започне с „Диалог с Милчо Левиев“, представен от Любомир Денев и Весела Морова. След това идва ред на германеца Аксел Цвингенбергер, а финал на фестивала ще постави група „Акага“.

До 26 август продължават спектаклите във Велико Търново от фестивала „Сцена на вековете“. Тази година се отбелязват 35 години от създаването на този пръв наш фестивал на открито, започнал през 1985 г. с постановката на акад. Пламен Карталов на операта „Ивайло“ на Марин Големинов. В предварителния афиш откриваме „Атила“ на Верди, постановка на Старозагорската опера на 14 август, в която под диригентството на Ивайло Кринчев ще пеят Юлиан Константинов, Таня Иванова, Кристиян Магдал и Александър Крунев. На 21 август е концертът „Годишните времена“ на цигуларя Веско Ешкенази и Плевенската филхармония, които ще изпълнят творбите на Вивалди и Пиацола. Последният спектакъл за тази година ще бъде на 26-и с оперетата „Хубавата Елена“ на Офенбах, постановка на Варненската опера.

Лятна сцена откриха и в Габрово. Общо четири концерта предлага на своята публика Габровският камерен оркестър. Програмата му продължава на 5 август с концерт на струнен квартет в състав: Надежда Атанасова и Лъчезар Атанасов – цигулка, Христофор Мадемов– виола, Христофор Папанчев – виолончело, които ще изпълнят Струнен квартет №4 и Дивертименто №17 в ре мажор от Моцарт. На 12 август струнно трио в състав: Христофор Михайлов и  Ивелин Вълков – цигулка, Елена Вълкова – виолончело, ще представят популярни миниатюри от музиката на XVIII– XX век. Концертите с вход свободен започват от 19.30 часа.

Симфониета Враца ще представи на 5 август в двора на Етнографския комплекс концерт с гост-солисти китаристите Цветан Недялков и Веселин Койчев. Константин Илиевски ще дирижира творби от Бизе, Родриго и авторски обработки на български народни песни. На 18 август Христо Павлов ще дирижира концерта „Рокът среща класиката“ с участието на Кристина Иванова, Християна Дънкова и Кристиян Янкулов. Първото лятно турне на състава започна на 21 юли с певеца Васил Петров, цигуларката Зорница Иларионова и Йордан Тоновски трио. Последните три концерта са на 7 август във Фестивалния център във Варна, на 8 и 14 август в Балчик. На 10 август в драматичния театър в Търговище ще бъде представена програмата „Пътешествие из Средиземноморието“, която ще бъде изпълнена и в Попово, Шабла, Добрич, Созопол, Кърджали.

Симфониета Видин ще изнесе концерт на 6 август на терасата пред зала „Филхармония“. Под диригентството на Константин Илиевски и със солист цигуларката Зорница Иларионова съставът ще изпълни популярни пиеси от Моцарт, Сен-Санс, Сарасате, Дворжак, Чайковски и Бизе/Илиевски.

В началото на август завършват два фестивала: на 3 август в София – шестнадесетият фестивал „Музика в градината на Борис Христов“, с „Барокови пиршества“ от Зефира Вълова – цигурка, Таня Угринова –сопран, Димитър Маринкев – флейта, Аапо Хакинен – клавесин, а на 1 август в Балчик – „Дни на класиката“ с оперна гала на Варненската опера с диригент Григор Паликаров.

Трио Арденца

В летния календар включваме и празниците на изкуствата „Аполония“ в Созопол от 1 до 6 септември. Кино, книги, класика, рок и джаз концерти, както винаги, ще изкушат публиката. От 31 август до 4 септември във ваканционно селище „Санта Марина“ е майсторският клас на баса Орлин Анастасов, а гала концертът на участниците ще бъде на 4 септември от 19 часа в амфитеатъра. Официално празниците ще бъдат открити на 1 септември с концерт на Живко Петров трио със специалното участие на Людмил Ангелов, който е първият носител на наградата Аполон Токсофорос. Тогава ще бъде и премиера на четвъртия албум на групата, наречен Change the Way. На 2 август е концертът на баритона Кирил Манолов и пианистката Вяра Шуперлиева. На „Аполония“ гостуват още трио „Арденца“, цигуларката Зорница Иларионова и пианистът Георги Черкин, Любо Киров, Ицо Хазарта, Александрина Пендачанска и Людмил Ангелов, „Фондацията“.

Светлана Димитрова е завършила Френската езикова гимназия в София и Българската държавна консерватория, специалност „Оперно пеене“. От 1986 г. е музикален редактор в Българското национално радио. Била е в екипа на няколко музикални предавания, сред които „Алегро виваче“, „Метроном“, както и автор и водещ на „Неделен следобед“, „На опера в събота“, „Музикални легенди“ и др. Създателка на стрийма „Класика“ на интернет радио „Бинар“ на БНР. До януари 2022 г. е главен редактор на програма „Христо Ботев“.

Свързани статии

Още от автора

No posts to display