0
9174

Фестивалът ppIANISSIMO започва още през март

Началото на ppIANISSIMO е на 22 март в Първо студио на БНР, японският пианист Котаро Фукума ще има рецитали в София и Пловдив.

В своето 22-ро поредно издание Международният фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO включва 10 концерта и няколко съпътстващи образователни събития, в която ще вземат участие изтъкнати музиканти от Армения, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Люксембург, Малта, Холандия, Швейцария, Япония и България. Артистичният директор на фестивала и съпредседател на фондация „Пианисимо“ д-р Илия Граматиков разказва за издание 2019.

В първия фестивален уикенд (22, 23, 24 март 2019) на фокус е музиката от Средиземноморието и отвъд Атлантика. Със своя интердисциплинарен и мултимедиен пърформанс малтийската изпълнителка Триша Доун Уилямс (с участието на Рубен Зара – прожекции/електроника) ще представи произведения за пиано с видео и електроника предимно на композитори от Малта и Америка. Константинос Дестунис от Гърция ще предложи клавирна панорама на гръцката музика на XX век. София Меликян от Армения/Испания ще ни запознае с творчеството на ярко изявени жени композиторки главно от Испания и Латинска Америка.

Вторият фестивален уикенд (29, 30, 31 март) ще ни срещне със световноизвестния японски пианист Котаро Фукума, чиито рецитали в София и Пловдив с участието на българския вокален ансамбъл DAI MONTI VERDI (с диригент Северин Василев) са част от програмата на „Европейска столица на културата – Пловдив 2019“ и включват световни премиери на специално написани композиции от Сомей Сато (Япония) и Албена Петрович Врачанска (Люксембург). Успешната млада българска пианистка Маргарита Илиева ще представи български клавирни сонати от последните десетилетия, включително специално композирани на нея. Концертът на Стефка Перифанова от Швейцария с участието на Борислава Танева (пиано), Здравка Атанасова (маримба) и Доротея Димитрова (маримба) ще разкрие творческите връзки между композитори от различни поколения и страни.

На фокус в третия фестивален уикенд (5, 6, 7 април) е камерното музициране. Първият флейтист на престижния холандски оркестър Концертгебау – Керстен Маккол (Германия/Холандия) – заедно с изтъкнатата българо-холандска пианистка Камелия Миладинова ще изпълнят творби за флейта и пиано от последните няколко десетилетия, включително и специално написана за тях пиеса от Георги Арнаудов. Музиката на ирландския композитор Стивън Гарднър (специален гост на фестивала) ще бъде представена в портретен концерт от българските изпълнители Росен Идеалов (кларинет), Мария Василева (виолончело), Мартин Павлов (флейта), Сара Паносян (цигулка), Богдан Иванов (пиано) и Александър Ботушаров (пиано). Фестивалът ще завърши със съвместните спонтанни джаз импровизации на Любо Цанев и Константин Костов.

Майсторските класове на Триша Доун Уилямс и Рубен Зара, Стефка Перифанова, Керстен Маккол и Камелия Миладинова са в Музикалната академия и Гьоте институт.

Триша Доун Уилямс © Joe Smith

Фестивалът ppIANISSIMO е единственият форум в България, изцяло посветен на съвременната музика. Фокусиран върху неизчерпаемите възможности на пианото не само като клавишен, но и като перкусионен инструмент, той е лаборатория за ново изкуство – творческо пространство за утвърдени и дебютиращи интерпретатори, изследващи сложните процеси на съвременната клавирна естетика. До този момент в изданията са взели участие повече от 350 интерпретатори от 30 държави и са прозвучали произведения от над 500 творци, представящи над 60 страни по света. Почти всички изпълнения във фестивалните концерти са световни или български премиери.