Начало Галерия Филиал на Националната художествената академия в Бургас
Галерия

Филиал на Националната художествената академия в Бургас

Елена Димитрова
20.09.2018
10503

Акостирали кораби, накацали по тях гларуси и слънце, оглеждащо се в морето – това е картината, която се запечатва в съзнанието на посетилите зоната за обществен достъп на пристанище Бургас. Мястото се очаква да бъде вдъхновение и за повече от 40 първокурсници в новия филиал на Националната художествена академия, който отваря врати на 3-и октомври в морския град. Той се помещава на втория етаж в новата модерна сграда на Магазия 1. Официалното му откриване ще бъде съпътствано с изложба на преподавателите.

Други две изложби предшестваха появата му – едната, посветена на 120 години от създаването на Националната художествена академия, а другата – на 70-годишнината на специалността „Плакат и визуална комуникация“.

Кандидат-студентите имаха възможност да се консултират с преподаватели от академията, да получат професионална помощ преди изпитите, както и да покажат своите умения в регионален конкурс за изящно и приложно изкуство. Той се проведе през пролетта и дори стана вход към академията за двама от първокурсниците. Те са кандидатствали във факултетите за изящно и приложно изкуство без изпит по рисуване, тъй като получили оценки над 5.50 за своите умения в регионалната селекция, уточни директорът на филиала в Бургас проф. Георги Янков.

Първата учебна година в морския град започва за повече от 40 студенти в специалностите „Живопис“, „Графика“, „Книга, илюстрация, печатна графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Рекламен дизайн“ и магистърската програма „Арттерапия“. В учебните програми са включени общообразователните дисциплини, преподавани от катедрите „Рисуване“ и „Изкуствознание“.

„Едно от условията при кандидатстването беше, че трябва да се съберат поне четирима души от специалност, за да може да се направи курс. И за жалост в две от предварително обявените – „Мода“ и „Стенопис“, кандидатите бяха по-малко“, коментира още проф. Георги Янков. Това вероятно се дължи на по-кратките срокове, поясни той, но изрази надежда, че от следващата година и за тях вече ще има достатъчно желаещи.

Специалностите, с които започва филиалът, са тези, които могат най-бързо да бъдат адаптирани към местните условия. С течение на времето ръководството на Академията си поставя за цел да облагороди и разшири ателиетата, така че да могат да бъдат приспособени и за по-технологичните специалности – резба, керамика, порцелан и скулптура. 

„Идеята на филиала не е да се създава нова структура. Това е разширяване на академията, каквото е в София, това да е и тук“, коментира по време на среща между преподаватели и кандидат-студенти доцент Мирослав Богданов, декан на Факултета за приложни изкуства. 

Идеята НХА да има филиал в Бургас е от няколко години. Административни процедури по акредитацията на учебното заведение и оборудването на помещенията отнеха голяма част от времето за подготовка. Заедно с това се проведоха и дискусии, на които галеристи, педагози и представители на културни институции обсъждаха ползите и възможностите, които ще произлязат от разкриването на структурата в морския град. Новият дом на Академията ще помогне не само на учениците, излизащи от художествените паралелки в Бургас, да са близо до домовете си, но и на много млади таланти от региона, за които е трудно да пътуват до столицата.

 

Елена Димитрова
20.09.2018

Свързани статии