Начало Филми Личности Филмът „Страх“ на Ивайло Христов получи Голямата награда на фестивала в Талин
Личности

Филмът „Страх“ на Ивайло Христов получи Голямата награда на фестивала в Талин

23722
„Страх“, реж. Ивайло Христов

На 24-ото издание на Международния филмов фестивал „Черни нощи“ в Талин, което се проведе хибридно в условията на пандемия, „Страх“ – с режисьор и сценарист Ивайло Христов и оператор Емил Христов, получи Голямата награда за най-добър филм и парична награда в размер на 10 000 евро, която се поделя между режисьора на филма и продуцента му Асен Владимиров. Церемонията по награждаването се състоя на 27 ноември 2020 г.

Журито в лицето на Марк Адамс, Мостофа Сарвар Фаруки, Изабела Кишка-Хофлик и Естер Кунту обяви филма на Ивайло Христов за фаворит заради съчетанието на драма и комедия на невъзмутимото изражение. Действието се развива на българската граница, на нов маршрут на африканските бежанци, пристигащи от Турция и запътили се към Германия. Героинята, бивша учителка, се сблъсква с африканец, който ще внесе драматичен обрат в живота ѝ.

Председателят на международното жури Марк Адамс обоснова избора по следния начин: „Красиво направен филм, който проницателно балансира сух хумор с важна съвременна драма. Този умен, забележително написан и чудесно изпълнен игрален филм успява едновременно да е състрадателен и провокативен, доставяйки поразителни моменти с абсурден хумор. В период, когато темата за имиграцията е силно представена в заглавията на новините, този игрален филм е в голям степен филм на нашето време“.

„Страх“, реж. Ивайло Христов

Участието на филма на фестивала в Талин беше и негова международна, безспорно успешна премиера. Режисьорът Ивайло Христов, който проследи церемонията по награждаването в интернет от София, е много щастлив. Той сподели, че не е очаквал наградата, много се радва за нея и поздравява целия екип. Надеждата му е, филмът да има щастлива съдба и да стигне до повече зрители в това тежко време.

„Страх“ вече получи Голямата награда на фестивала „Златна роза” 2020 във Варна, както и наградата за най-добра женска роля на актрисата Светлана Янчева. Той трябваше да открие отложената за следващата година Киномания. Сценарист и режисьор на „Страх“ е Ивайло Христов, оператор – Емил Христов, музиката е на Кирил Дончев. Участват Светлана Янчева, Майкъл Флеминг, Иван Савов, Стоян Бочев и др. Продуцент – Профилм – Асен Владимиров.

Повече за филма и интервю с режисьора ще прочетете в ноемврийския брой на списание „Култура“.

Марта Монева е следвала право, кинознание и аудиовизуална публицистика в Германия. Организирала е международни образователни платформи и филмови и театрални фестивали в България и Германия. Програмирала е анимационни и документални поредици. Работила е във филмови и културно-политически редакции в телевизиите ARTE и 3sat/ZDF в Германия. Публикува в печатни медии в Германия и България, сред които der Freitag, neues deutschland, sensor Wiesbaden, sensor Mainz, „ЛИК“, вестниците „Култура“, „Капитал“, „К“ и „Банкер“, списанията „Култура“, „Кино“ и „Християнство и култура“. Pъководи „Връзки с обществеността“ на филмовия фестивал goEast.

Свързани статии

Още от автора

No posts to display