Начало Музика Концерти Филхармония „Пионер“ във Виена
Концерти

Филхармония „Пионер“ във Виена

8174

„Отново във Виена“ – гостуване на Младежката филхармония „Пионер“ в австрийската столица. Концертът е под патронажа на председателя на австрийския парламент Волфганг Соботка  

Младежката филхармония „Пионер“ ще свири на 2 и 3 юли във Виена –  едно дълго подготвяно завръщане. Ще дирижира Любомир Денев-син, а солисти ще бъдат Сава Стоянов – тромпет, и Георги Райчев – цигулка. Това гостуване трябваше да се случи още миналата година, но беше отложено и ето сега младите български музиканти вече са готови за път.

Първият концерт е в Миноритенкирхе на 2 юли. Програмата включва Увертюра от Жорж Мюфа в аранжимент на Иван Бакалов, Geh’n ma halt a bißl unter, Op. 545 (Просто слезте малко надолу) – пиеса, композирана специално за състава от проф. Курт Шмид, „Севдана“ от Георги Златев-Черкин със солист Георги Райчев – цигулка, Концерт за тромпет и симфоничен оркестър от Любомир Денев-син със солист Сава Стоянов, Въведение и танци от операта „Момчил“ на Любомир Пипков и Симфония №8 в сол мажор, оп.88 от Антонин Дворжак.

На 3 юли са предвидени два концерта. Сутринта в Златната зала на Музикферайн българските деца ще се включат в голямо събитие, като ще свирят само български творби от Петко Стайнов, Георги Златев-Черкин, Любомир Пипков и Марин Големинов. През този ден се провежда серия концерти на младежки оркестри в рамките на младежкия фестивал Summa Cum Laude, който се провежда повече от десет години. Вторият концерт е вечерта в Залата на Виенските момчета, една от новите виенски зали. Там основните творби са Ръченица от „Тракийски танци“ на Петко Стайнов, Концертът за тромпет на Любомир Денев-син и Симфония №8 на Антонин Дворжак.

Плакатът за концерта на 2 юли е дело на известния график Стоимен Стоилов. За гостуването е издадена възпоминателна марка на Австрийските пощи, а водещ австрийски винопроизводител селектира вино с етикeт на събитието. Ще бъде подготвен запис на трите изяви на Младежката филхармония. В деня на концерта проф. Курт Шмид ще проведе уъркшоп с Оркестъра под наслов „Барокът и модерното“. Акценти в турнето на оркестъра са партньорството с Програмата за талантливи деца към Университета за музикални и драматични изкуства във Виена, началото на съвместна работа с водещия младежки оркестър на Австрия, както и партньорството с Оркестъра на Долна Австрия.

С турнето във Виена са ангажирани много хора и организации. Сред тях са Министерството на културата, Министерството на образованието, НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Музикалните училища в София и Пловдив, фондациите „Влади Симеонов“, „Лилавият лебед“, Виена, „Петко Стайнов“, Дворецът на децата, където репетира съставът.

Пиесата от проф. Курт Шмид, посветена на Младежката филхармония

Младежката филхармония е създадена през 1952 г. от проф. Влади Симеонов. Наречена е „Пионер“ по идея на италианската музикална общественост, след блестящите концерти там. През 2003 г. е закрита, но започва отново да работи през 2008 г., а първия си концерт изнася през 2009 г. На 23 май 2022 г. оркестърът откри с тържествен концерт Международния фестивал „Софийски музикални седмици“, отбелязвайки 70-годишнината на състава и 110-ата годишнина от рождението на проф. Влади Симеонов, който е основател на оркестъра.

Любомир Денев-син

Вече няколко години ръководите този състав. Идват ли нови деца?

Един член на оркестъра се задържа между три и четири години. При нас натрупват опит и след това са готови да поемат вече по своя професионален път. Не мога да скрия, че има отлив от струнните инструменти във високия щрайх. Съществува усещането, че едва ли не е провал да се свири в оркестър. Това е абсолютно погрешно. Обичам да казвам, че големите идеи на композиторите са вложени в симфоничната музика и ако музикантите искат да се докоснат до тези идеи, е хубаво да го направят през симфоничния оркестър. Особено когато са млади. Освен това се възпитава социално мислене, създава се специфична социална среда, което няма как да постигнат като солисти.

д-р Александър Александров, сдружение „Лилавият лебед“

Поредно голямо събитие с българско участие във Виена. Минахте през много перипетии

Истинската ми мотивация да осъществя този проект е дълбокото ми убеждение в неговата необходимост, вярата, че нашата страна се нуждае от водещ детско-юношески оркестър, който пътува по света, в който децата да искат да попаднат, да музицират, да се срещат и общуват помежду си и да остават приятели за цял живот. Решението сдружение „Лилавият лебед“ да започне този проект бе взето през декември 2020 г. Няма по-добра перспектива за бъдещето, освен мисълта за щастливи деца и младежи. Днес всичките ни усилия, както и на нашите партньори, ръководството на оркестъра, неуморната работа на неговия диригент, на нашите приятели от целия свят, голямото семейство от „бивши“ оркестранти и на онези, които подкрепиха сърцато и финансово оркестъра, имат своята логична завършеност. 

Самият концерт ще бъде отразен от екипи на БНТ, БНР и ще бъде предаван на живо в интернет, а австрийското радио „Оранж“ ще направи едночасово предаване за турнето на оркестъра. България има най-стария съществуващ младежки оркестър в Европа и втори най-стар в света. Искам да припомня, че за първи път оркестърът свири във Виена през далечната 1959 г. Последното му идване в австрийската столица e през 1973 г. Самият оркестър е дирижиран на репетиция от Ленард Бърнстейн. Тогава сър Питър Устинов го представя и пред Общото събрание на ООН в 1979 г. Оркестърът изнася концерт под палката на основателя си Влади Симеонов и с участието на маестра Райна Кабаиванска.  

Светлана Димитрова е завършила Френската езикова гимназия в София и Българската държавна консерватория, специалност „Оперно пеене“. От 1986 г. е музикален редактор в Българското национално радио. Била е в екипа на няколко музикални предавания, сред които „Алегро виваче“, „Метроном“, както и автор и водещ на „Неделен следобед“, „На опера в събота“, „Музикални легенди“ и др. Създателка на стрийма „Класика“ на интернет радио „Бинар“ на БНР. До януари 2022 г. е главен редактор на програма „Христо Ботев“.

Още от автора

No posts to display