0
9313

Човек вижда толкова, колкото знае

Pieter_Bruegel_the_Elder_(1568)_The_Blind_Leading_the_Blind
Питер Брьогел Стария, Притча за слепците,1568

Съби Теодосиев е две години носител на Изключителната стипендия в област физика в националния конкурс на „1000 стипендии”. Той вече е завършил ПМГ „Акад. Никола Обрешков” в Казанлък и учи физика в СУ „Климент Охридски”.

В рубриката „Красив ум” публикуваме есета на ученици, отличени в националния конкурс „1000 стипендии” на Фондация Комунитас. В конкурса кандидатите представят под формата на есе знанията и разсъжденията си по предмета, в който се чувстват най-уверени.

Повече за проекта „1000 стипендии” прочетете тук.

 

Човек вижда толкова, колкото знае

 

Човекът е 99% сляп. Слепец със самочувствие, че всичко му е ясно…

„Слепец слепеца води…” многозначителна картина на Питер Брьогел Стария.

От целия безкраен спектър на електромагнитните вълни, от космическите лъчи до дългите радиовълни, окото ни реагира само на нищожен интервал светлинни лъчения с дължини на вълната от 0,4 до 0,7 микрона. За всичко останало от нула до безкрайност сме абсолютно слепи. И глухи… Неповреденото човешко ухо реагира на честоти от 20 Hz до около 20 kHz. Извън този интервал има инфра- и ултразвуци с безкраен честотен обхват. Още по-зле сме с обонянието, осезанието, вкуса. Там повечето животни ни превъзхождат тотално. Едно новородено кученце има 250 пъти по-чувствително носле от тези на най-тренираните специалисти по аромати.

И все пак…, какво е предимството ми пред безстопанственото псе и лешояда? Повечето съвременни хора си мислят, че като могат да натискат копчето на дистанционното и да сменят екшън каналите, са овладели върховете на цивилизацията. Астрономите преди 3000 години не са разполагали с компютри, телескопи Хъбъл и космически технологии. Работели са с канапчета, отвеси, ъгломери и клечици. И са предсказвали слънчеви и лунни затъмнения с точност до минути…

Според антрополозите за последните 10000 години мозъкът на човека не е пораснал нито с грам!

Древният човек, ако иска да оцелее, е бил длъжен да носи информацията на цялата си цивилизация, всеки поотделно, в собствената си черепна кутия.

Преди повече от 2000 години Аристотел заявява: „Едно време хората бяха много умни, откакто обаче измислихме писмеността, всички си записват и нищо не знаят…” Явно деградацията на човечеството има дълга предистория.

И в епохата на древния Рим Хораций провокира съвременниците си: „Имай смелостта да знаеш…”  Явно и по негово време много хора са предпочитали някой

друг да мисли вместо тях. „Слепец слепеца води…” Известен е и краят на Римската империя.

В наше време като че ли е още по-зле или поне нещата са хипертрофирали в невъобразим мащаб.

Шеста научнотехническа революция!

Девет пъти хора са летели до Луната, шест пъти са кацали там, три космически сонди летят вече на милиарди километри извън Слънчевата система. И милиарди неграмотни, включително в най-„цивилизованите” страни на света. На цивилизования гражданин му изгаря електрическата лампа, следва съсредоточено ровичкане из Интернет с много умната идея от виртуалното пространство да изскочи реален електротехник, който в реално време да смени злощастната лампа.

Подлез на оживено място в милионен град, клошари, улични музиканти, търговци на ненужни вещи и някакъв клечащ субект с микроволтметър – мери „биополе”! Пред него се е оформила опашка от желаещи срещу два лева да поставят ръцете си върху две метални плочки и да узнаят колко им е силно „биополето”. Наивници! Всяко хлапе би трябвало да знае, че потта от ръцете с разнородните метали образува галваничен елемент и мокрият парцал на чистачката в същия коридор ще е одушевен от въпросния апарат с най-силно „биополе”.

Студент мери на друг студент „биополето”. Поставя върху опънатата му длан нова банкнота и тя започва да се огъва, като биметална пластинка при нагряване, само че този път от влагата на дланта. Дървесните частици в хартията набъбват от онези 90% вода в човешкото тяло. Но за недоучените това е велика мистерия!

Интелигентна водеща взема интервю от тв знаменитост. И не може да измисли по-умен първи въпрос от интригуващото „Коя зодия сте?” Защото според хороскопите от началото на XXI век днес на повече от 600 000 000 души по цялото земно кълбо трябва да им се случва едно и също нещо – на мултимилиардера от златния милиард и на ескимоса от Чукотка, на султана на Бруней и на бедуина в пустинята, на шампиона по фигурно пързаляне и на парализирания в гипсово корито, на гения и на идиота, на кърмачето и на старицата, намирисваща на босилек, по единствен признак – рождената дата, защото „така са се подредили звездите”! И това е най-невинното.

„Слепец слепеца води…”

„Имай смелостта да знаеш!”

О, мъдри Хораций, две хиляди години след твоето време повечето хора нямат смелостта да знаят! Предпочитат да затворят очи и да се оставят да ги влачи течението, като мъртва риба или труп на кон! Или пък да ги води за ръката някой друг незрящ като в картината алегория на Питер Брьогел. Слепецът водач пропада в ямата и всички други след него.

Алегория за края на света! Става все по-актуална.

Някога Марк Твен е казал: „Падна ми зъб, започвам да умирам от единия край…” Да не ползваш зрението си е много повече от един паднал зъб, огромна крачка към небитието. Човекът, който не иска да гледа с бистър поглед света, е на половина мъртвец.

„Имай смелостта да знаеш!” – за да си жив. Като пъстърва, която се стрелка срещу течението, изкачва се по водопадите, до самите планински върхове. Съвременният човек е създал инструменти, с които може да вижда невидимото, да чува инфра- и ултразвуци, да усети движението на континентите. За нещастие повечето хора не могат и не искат да знаят. Не искат да ползват това милиарди пъти усилено зрение, слух, осезание…

„Слепец слепеца води…”

Един си мечтае да лети до Плутон, друг си мечтае за четирикрилен гардероб! Повечето от съвременните хора не използват дори и 1% от възможностите на мозъка си. При няколко процента се става професор…

Светът оглупява. Промишлени роботи, компютри, произвеждат, смятат, вече започват и да мислят вместо нас.

Диваци с ядрени ракети! „Дивак дивака води…” Докато повлекат в ямата цялото човечество.

Трябва да има и хора с бистър поглед, да виждат много напред и надалеч, защото много знаят. Учените ще спасят света, ако недоучените не ги изпреварят в унищожението. Шансът на човечеството за оцеляване е във виждащите – тези, които ясно виждат, защото знаят!