Начало Идеи Актуално Чудото на Путин
Актуално

Чудото на Путин

Андрей Иларионов
08.05.2014
3592

укр

Според резултатите от социологическо изследване, проведено между 5 и 15 април 2014 г., по степен на неодобрение сред жителите на Украйна Путин изпреварва не само Петър I и Мазепа, но дори диктатора Сталин, предизвикал гладомора, който унищожава милиони украинци.

Владимир Путин направи истинско чудо.

Както показват резултатите от изследването „Носталгия по СССР и отношение към отделните личности“, проведено между 5 и 15 април 2014 г. от социологическата агенция „Рейтинг“, по степен на неодобрение сред жителите на Украйна В. Путин изпреварва не само Петър I, чиито войски през 1708 г. разрушават столицата на Хетманщината Батурин, а през 1709 г. –  Запорожка Сеч; не само И. Мазепа, когото в продължение на столетия руската и съветска имперска пропаганда се опитват да представят като предател на украинския и на руския народ; не само така необичания от тях С. Бандера, с чието име в СССР и в днешна Русия плашат децата и неинформираните жители; но дори диктатора Й. Сталин, предизвикал гладомора, който унищожава милиони украинци.

Как се отнасяте към следните исторически личности?

Путинското чудо39-1

http://www.slideshare.net/Ratinggroup/rg-historical-ua-052014?ref=http://www.ratinggroup.com.ua/ru/products/politic/data/entry/14092/

Освен това нито едно от посочените лица не може да се сравнява с В. Путин по мащаба и скоростта на влошаване на отношението към него от страна на жителите на Украйна. За някакви си 7 месеца отношението на украинците към Путин се превърна от сдържано положително (превес на позитивните оценки със 7 пункта през октомври 2013 г.) в рязко отрицателно (превес на негативните оценки с 60 пункта през април 2014 г.). Подобно обръщане на одобрението в неодобрение (общо с 67 пункта) само за 7 месеца може да претендира за световен рекорд в социологията.

Негативното отношение към Путин през април 2014 г. е в голяма степен независещо от възрастовата група (от 71% до 78%) или степента на образование на респондентите (от 74 до 78%). Затова пък се променя доста осезателно в зависимост от националността на респондентите и мястото им на живеене.

Отношение към В. Путин в зависимост от националността на респондентите (април 2014 г.):

Путинското чудо39-2

Отношение към В. Путин в зависимост от мястото на живеене на респондентите (април 2014 г.):

Путинското чудо39-26

http://www.slideshare.net/Ratinggroup/rg-historical-ua-052014?ref=http://www.ratinggroup.com.ua/ru/products/politic/data/entry/14092/

Регионите на Украйна:
Запад – Закарпатска, Черновицка, Лвовска, Тернополска, Ивано-Франковска, Волинска и Ровенска области.
Север – Житомирска, Киевска, Черниговска и Сумска области.
Център – Хмелницка, Виницка, Черкаска, Кировоградска и Полтавска области.
Юг – Одеска, Николаевска и Херсонска области.
Изток – Харковска, Днепропетровска и Запорожка области.
Донбас – Донецка и Луганска области.

И ако в голямото си мнозинство украинците се отнасят към Путин отрицателно (76%), то в отношението си към него живеещите в Украйна руснаци се разделят поравно (47% – се отнасят позитивно; 43% – негативно; изцяло позитивно – 27%; изцяло негативно – 30%).

Що се отнася до това как се променят мненията на респондентите в зависимост от тяхното място на живеене, то в Западна, Централна и Северна Украйна практически няма жители, които се отнасят положително към В. Путин (от 0 до 4%). Симпатизанти на Путин се появяват едва на Юг (една седма от населението) и в Източна Украйна (по-малко от една пета от населението). Донбас е единственият регион в Украйна, в който лицата, отнасящи се положително към Путин, са повече от тези, чието отношение е негативно (66% против 19%).

Не е учудващ фактът, че в Украйна отношението към Путин е практически огледално на отношението към украинските исторически личности – И. Мазепа и С. Бандера. Най-интересният резултат от проведеното изследване обаче е свързан с локализиране на мястото, което заема В. Путин за жителите на Украйна не сред фигури от украинската, а от руската история – Петър I и Й. Сталин.

Отношение на жителите на Украйна към Петър I, Й. Сталин и В. Путин:

Путинското чудо39-27

Оказва се, че отношението на жителите на Украйна към Путин (най-антагонистично) се различава най-много от отношението им към Петър I (позитивните оценки за Петър I и Путин са съответно 50 и 16 пункта, негативните оценки – съответно 30 и 76 пункта, натрупаната разлика е в колосалните 80 пункта).

В най-голяма степен аналогично на отношението към Путин в Украйна е отношението към Сталин (позитивните оценки са съответно 20 и 16 пункта, негативните оценки – 70 и 76 пункта, разликата е едва 10 пункта).

Изглежда в очите на днешните украинци В. Путин е пълна противоположност на Петър I, чийто портрет често се използва като желан символ в началото на първия президентски мандат на Путин, но затова пък е истински аналог на Й. Сталин и е дори по-голям сталинист, отколкото самият Й. Сталин.

Андрей Иларионов е руски икономист, съветник на президента на Русия (2000—2005), председател на неправителствената организация „Институт за икономически анализи“. Текстът е публикуван в блога му в „Ехо Москвы“.

Андрей Иларионов
08.05.2014

Свързани статии