Гледна точка

11 май

8647

Сега се сетих, те просто искат да ни раз-словят. В деня на равноапостолните братя Кирил и Методий, се охрабростявам, братя и сестри, да ви кажа: те искат да ни раз-словят. Сложили си фалшиви лица, влезли в тях, тези люде, души човешки, прочее, искат да ни раз-словят.

Не като при Стълпотворението, макар и да го планират подобно в умуването си. Защото целенасочените, користни опити за разединяване, разбиване, противопоставяне, за разслояване, са посегателство срещу Словото и в този смисъл са действия по разсловяването на човечеството.

Защото нали Словото е произнесло човеците да не са като животните – да не са движени от импулси, инстинкти и страсти, а от Словото си. Словото, което им е дадено, за да ги води към доброта, към човечност, към разбирателство.

Нали затова сме твари словесни. И пак затова Словото ни даде една нова заповед, която събира в себе си всички предишни.

Но не. Ето че и днес, се намират много люде, умни, хитри, които ползват даденото им слово за други цели. Да разслояват, да изправят едни срещу други, внушавайки, че всичко това е в името на по-доброто за човечеството.

Равноапостолните братя Методий и Кирил търсеха друго. Търсеха да приближат с даденото им от Бога Слово човеците колкото се може по-близо до образа им на словесни твари и да ги върнат в Словото!

Да, Словото различава, отделя, нарежда неща, битие встрани от друго битие, то артикулира. Но Словото не противопоставя човек срещу човека.

Честит празник!

Андрей Захариев е доктор по философия, преподавател по антична философия в ПУ „Св.Паисий Хилендарски“. Дългогодишен водещ на предаването „Библиотеката“ и на новините на БНТ. Водещ на предаванията „Неделя X 3“ и „История. бг“. Основател и участник в хора за църковнославянска музика „Юлангело“. Автор на книгата „Метрополитен“ („Хермес“, 2015) и на стихосбирката „До поискване“ („Жанет 45“, 2016).

Свързани статии

Още от автора