0
1607

Да се преродиш в Дон Жуан

don1
„Дон Жуан“

Втората пряка кинопрожекция от програмата „Метрополитън опера – на живо от Ню Йорк“ ще представи на 22 октомври в Синема Сити София шедьовъра на Моцарт „Дон Жуан“.

Баритонът Саймън Кийнлисайд живее втори живот на сцената. Когато през декември 2014 г., на премиерата на Дон Карлос от Верди във Виенската държавна опера нещо в гърлото му буквално се скъсва, той не може да продължи спектакъла и е заменен от друг певец. Тогава британецът не знае какво го очаква и дали изобщо ще може да пее някога отново. А го очакват още премеждия. След месеци възстановяване лекарите откриват проблем с щитовидната жлеза и Кийнлисайд отново е подложен на операция. „Слава Богу беше фалшива тревога, но трябваше да се провери. А лекарите не си свършиха добре работата. Трябваше да спра, не можех да изпея нито нота в продължение на пет, шест, седем месеца“,споделя баритонът в интервю за „Ню Йорк Таймс“.

Според музикалната критика в Ню Йорк дългоочакваното завръщане на Саймън Кийнлисайд на сцената е истинско възраждане. След оттеглянето от две постановки в МЕТ миналия сезон, сега той е готов да даде всичко от себе си – и вокално, и актьорски. Неговият Дон Жуан е точно толкова съблазнителен, колкото Моцарт и режисьорските решения на Майкъл Грандидж изискват. А Кийнлисайд е изключителен артист. „Искам да изглежда малко опасно“казва 57-годишният певец, който скача от балкон, спуска се по стълба и се претъркулва на сцената. Това е ключов момент за ролята на съблазнителя. „Дон Жуан е един от култовите антигерои, но ако публиката не го хареса по някакъв начин, макар и неохотно, не сте се справили добре с работата си“, убеден е изпълнителят.

don3
„Дон Жуан“

Постановката на Майкъл Грандидж, която ще видим в прякото излъчване от Метрополитън опера на 22 октомври от 20 часа, е по-скоро класическа. Костюмите са от епохата и така като че ли още повече се акцентира върху гениалната музика на Моцарт. Главният диригент на Метрополитън Фабио Луизи дирижира отбран състав, който включва Хибла Герзмава като Донна Анна, Малин Бистрьом като Донна Елвира, Серена Малфи като Церлина, Адам Плачетка като Лепорело, Матю Роуз като Мазето, Куанчул Юн като Командора. Поради оттеглянето на големия тенор Роландо Виясон, Пол Апълби ще бъде в ролята на Дон Отавио.

Дон Жуан е един от безсмъртните шедьоври на оперната сцена. Моцарт и авторът на либретото Лоренцо да Понте предпочитат да не навлизат надълбоко в трагичните елементи на историята – в операта тя е по-скоро лековато-комична, изпълнена с много ирония. Премиерата на Дон Жуан е през 1787 г. в Прага. Интересна подробност е, че Лоренцо да Понте живее в Ню Йорк в последните 30 години от живота си, като дори сам организира оперна трупа и поставя Дон Жуан там. 200 години по-късно публиката продължава да се възхищава на гениалната творба.

Повторението на излъчването е на 26 октомври от 19 часа.

Програмата „Метрополитън опера – на живо от Ню Йорк“ се осъществява благодарение на фондация „Америка за България“ и фондация „Виа Фест“.