1
7474

9 съвета за размразяване на ключалки

DEnev

 

Като падна снегът, на един чичо му замръзнали ключалките на колата. Ай да му се не види. Излязал на кръстовището и де когото види, питал как да си размрази ключалките на колата.

Първият му казал:

– Ще вземеш вряла вода и ще лиснеш по едно канче върху ключалките. И готово. Фасулска работа.

Вторият му казал:

– Във всяка бензиностанция продават спрейчета за размразяване. Отиваш и си купуваш. Те са с едни човчици. Пъхаш човчицата в ключалката и натискаш спрейчето.

Третият му казал:

– Ще нагорещиш ключа с една запалка. И ще го пъхнеш в ключалката. И леко, леко, като на млада булка как… Ама леко, ти казвам, ей, да не го счупиш!

Четвъртият му казал:

– Вземаш сешоара на жената, включваш го в един контакт с дълъг кабел, пускаш го на най-силното и духаш в ключалките със сешоара. Трийсет секунди. И си готов. На кой етаж живееш?

– На шестия – казал чичото.

– Ай да му се не види – отговорил четвъртият. – Такъв дълъг кабел нема. Требва да земеш ток от комшията от първия етаж.

Петият му казал:

– С ракия. Жабуриш и църкаш с уста в ключалката.

Шестият му казал:

– Ще чакаш да се стопли времето.

Седмият му казал:

– С вряла вода.

– Вече ми го казаха – казал нашият човек.

– Ами защо ми губиш тогава времето – троснал се седмият.

Осмият се изсмял:

– Ще фанеш некой снощен. Само като ухне върху ключалката, и немаш грижата.

Деветият се почесал по главата.

– С каква кола си?

– С лада.

– Е те затова ти замръзват. Требва да смениш генерално колата.

Не знаем как е завършила историята и кой начин за размразяване на ключалки е избрал чичото, за да си размрази ключалките на колата. И дали изобщо ги е размразявал през този ден, а не е махнал с ръка и не е решил да зареже колата пред блока и да върви пеша.

И дали, когато се е добрал най-сетне до работата, и когато е разказал и на колегите си как сутринта ключалките на колата му били замръзнали, не е получил още толкова съвети за размразяване на ключалки.

Все едно. И тези съвети не са малко и могат да помогнат на някого. Във време като нашето съветите са единственото безплатно нещо. И трябва да ги ценим.

Както ценим усилията на политическите партии да подобрят живота ни. Защото колко му е да си представим, че колата със замръзналите ключалки е не друго, а нашата България. А кой съвет към коя политическа партия ще отнесем, е вече въпрос на нюх. Там вие имате думата.

Деян Енев е завършил е английска гимназия в София и българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като бояджия в Киноцентъра, нощен санитар в психиатрията на Медицинска академия и хирургията на ІV Градска болница, пресовчик във военния завод ЗЕСТ "Комуна", учител, текстописец в рекламна агенция и журналист в "Марица", "Новинар", "Експрес", "Отечествен фронт", "Сега" и "Монитор". Зад гърба си има над 2 000 журналистически публикации - интервюта, репортажи, статии, очерци, фейлетони. Издал е дванайсет книги: сборници с разкази: "Четиво за нощен влак" (1987) - Награда в конкурса за дебютна книга "Южна пролет"; "Конско евангелие" (1992), "Ловец на хора" (1994) - Годишната награда за белетристика на ИК "Христо Ботев", преведена в Норвегия през 1997; "Клането на петела" (1997), "Ези-тура" (2000) - Националната награда за българска художествена литература "Хр. Г. Данов" и Годишната литературна награда на СБП; "Господи, помилуй" (2004) - Голямата награда за нова българска проза "Хеликон"; "Градче на име Мендосино" (2009); "7 коледни разказа" (2009); "Българчето от Аляска. Софийски разкази" (2011); очерци за писатели: "Хора на перото" (2009); християнски есета: "Народ от исихасти" (2010), „Българчето от Аляска” (2012). През 2008 г. австрийското издателство "Дойтике" издава в превод на немски сборник с негови избрани разкази под заглавие "Цирк България. През август 2010 г. лондонското издателство "Портобело" публикува на английски сборника му с избрани разкази "Цирк България". Текстовете му от Портал Култура са събрани в две книги: "Малката домашна църква" (2014) и "По закона на писателя" (2015).
Предишна статияZu-Zu Family
Следваща статияЛора и картината на времето