Гледна точка

Никола Долапчиев

България като сателит

Проблемът на малките страни като България е винаги този: да отстояват себе си, намирайки се в орбитата на други, далеч по-големи сили, бивши или настоящи империи. Така е било винаги. Същият проблем (макар и в по-различна геополитическа конфигурация) изниква и днес.

Последни публикации

Вихрен Чернокожев

Радой Ралин и сатиричният театър „Стършел“

Такива бяхме тогава. Смятахме, че ако научи Червенков, той – справедливият, той – мъдрият, ще разреши всичко. Нали се обръщаше към цял народ: „Критикувайте смело и безпощадно!”.

Светлана Стойчева

За новата дзен книга на Людмила Балабанова

Независимо дали твори „азова“ или „дзен“ поезия, тягата към „икономичната“ източна поетика, маниера на деликатно отстранение, чувствителната лилиевска сетивност важат за всички ѝ книги.

Христо Калоянов

Дупки в джоба

За „Хляб в джоба“, представление отдушник на насъбралия се абсурд, което по особен начин преосмисля хоризонтала и вертикала на сцената.

Тайфуни с нежни имена

Две нови киноадаптации: американската актриса Грета Гъруиг режисира „Малки жени“, а американската фотографка Отъм де Уайлд – „Ема.“.

Дебат

Портал Култура

Професорско каре: Любовта

От една страна, любовта е волево отношение на човек към човека. От друга страна, като че ли тя е нещо, което ни се случва, което пада върху нас.

ИНТЕРВЮ

Концерти, които носят надежда

Разговор с цигуларката Зорница Иларионова, която подава ръка на млади музикални таланти.

Мариана Цветкова

Галерията като сцена за съмишленици

Разговор с Росица Гецова за политиката на „Аросита“, за създаването на кръг от хора със сходни интереси, за морала в отношенията галерист–автор.

КНИГАТА

Ванекови пиеси

Вацлав Хавел

Изданието на Black Flamingo съдържа три известни пиеси на Вацлав Хавел: „Аудиенция“, „Вернисаж“ (написани през 1975 г.) и „Протест“ (1978 г.), свързани чрез образа на дисидента Фердинанд Ванек, който работи в пивоварна, също като самия писател по онова време. Книгата ще бъде представена на 26 февруари, от 18.30 часа в Чешкия център.

Даскал, ковач, зидар, пъдар, овчар

Александър Иванов