Начало Музика Концерти XXII Европейски музикален фестивал
Концерти

XXII Европейски музикален фестивал

7612
Ансамбълът „5/4 танго“ ще има концерт на 16 май

Европейският музикален фестивал, превърнал се вече в постоянен форум от културната програма на столицата, отново събира световни изпълнители

Планирани са общо тринадесет събития, както и няколко съпътстващи проекта. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Джошуа Бел, Максим Венгеров, Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика“, „Цукерман чембър плейърс“, Камерният оркестър „Концертгебау“, Academy of St Martin in the Fields, Симфоничният оркестър на Москва „Руска филхармония“ и др. Разделянето на събитията в пролетно и есенно издание, наложено от пандемичните рестрикции, се оказва щастлива формула за осъществяване на различните проекти. Артистичният директор на Европейския музикален фестивал и на „Кантус фирмус“ Даниела Ханджиева специално подчертава, че фестивалът ще бъде свързан и с юбилея на Оркестъра на „Класик ФМ радио“, който навършва двадесет години. „Той беше създаден като младежки оркестър, но вече е професионална формация със сериозна история. Всички концерти са посветени на този юбилей, но най-тържествен ще бъде концертът на закриването на 28 октомври, който ще бъде с участието на световноизвестния цигулар и диригент Пинкас Цукерман. Той идва за четвърти път по наша покана. Предложението е за изцяло Моцартова програма, а той ще бъде солист и диригент.“

Началото на фестивала също е звездно. На 19 април в зала „България“ Мила Георгиева и Максим Ешкенази ще открият фестивала, а програмата отново е Моцартова. Те се срещат на сцената за първи път през 2019 г., а следващите им съвместни изяви се радваха на изключителен интерес. Ще прозвучат цигулковите концерти №3 и №5, както и Симфония 17, а програмата ще открие увертюрата към операта „Митридат, цар на Понт“. Следващото събитие е във Военния клуб и е посветено на музиката на Франц Шуберт, чиято 225-годишнина се отбелязва тази година. Камерният концерт е подготвен от цигуларката Зорница Иларианова, тенора Марио Николов, мецосопрана Гергана Николаева, пианистката Мартина Табакова и виолончелиста Кристиян Чернев, а датата е 26 април. Музикантите са подбрали някои от най-красивите песни на Франц Шуберт, сред които са „Аве, Мария“, „Серенада“, „На музиката“, а от инструменталните шедьоври публиката ще чуе виртуозната Соната за цигулка и пиано в ла мажор, наречена Grand Duo, както и Клавирното трио №2.

„В партньорство с Националната музикална академия на 9 май ще бъдат отбелязани годишнините на няколко български композитори – Лазар Николов, Веселин Стоянов, Парашкев Хаджиев, Александър Райчев, а техни произведения ще бъдат изпълнени от изявени студенти от различни специалности. На 16 май отново се връщаме в зала „България“, за да посрещнем един ансамбъл, който вече е дебютирал при нас. Създаден по идея на нашия известен пианист Людмил Ангелов, „5/4 танго“ започва концертната си дейност през 2021 г. по повод честванията на Астор Пиацола. Людмил Ангелов е поканил Стоян Караиванов, който е първият български бандонеонист, сръбския цигулар Йован Богосавлевич, когото вече няколко пъти сме посрещали за наши концерти. В състава са още китаристът Цветан Недялков и контрабасистката Маргарита Калчева. Разбира се, на пианото ще бъде Людмил Ангелов, а на сцената ще се представи и танцовата двойка от Националната опера Марта Петкова и Никола Хаджитанев със специално подготвена хореография от Светлин Ивелинов. Публиката на фестивала ще чуе емблематични творби на Пиацола – „Годишните времена на Буенос Айрес“, Концерт за квинтет, „Портрет на Алфредо Гоби“ и др.
Другото пространство, което традиционно използваме за събитията от фестивала, е пространството на Ларгото. Там връчваме наградите Златно перо на български творци или организации от всички области на културата. Тази година това ще стане на 20 май. Вечерта е спектакълът „Европа танцува“ с участието на младежки и детски танцови състави от Дома на културата „Средец“, танцовата школа на Маша Илиева, танцови ансамбли от Националния дворец на децата. Тези събития винаги са със свободен вход, а атмосферата е празнична и много вълнуваща.“

На 2 юни в зала 11 на НДК своя първи концерт в България ще изнесе акордеонното Motion trio от Полша. Заглавието на събитието е „От Шопен до Максимюк“, а освен тези две имена ще могат да се чуят пиеси и на други прочути полски композитори като Килар, Пенедерецки, Падеревски, Лютославски, Гурецки, Бацевич в специални аранжименти за триото. На следващия ден полските музиканти ще дадат уъркшоп по акордеон в Музикалната академия.

Последното събитие от пролетното издание на фестивала е в зала „България“ на 8 юни, когато ще звучи фадо. Специално поканен е Камане, португалска суперзвезда, който ще представи у нас своя нов мултимедиен проект „Тук е спокойно“, а партньор на Камане е пианистът и композитор Марио Лажиня. По случай юбилея на Оркестъра на Класик ФМ от април до ноември ще бъдат излъчвани концерти от различни сезони на състава в канала в Ютюб на „Кантус Фирмус“ и страницата им във Фейсбук. Пак там ще има и дигитална изложба със снимки от събития на оркестъра.

Камане и Марио Лажиня

Паралелно с фестивала ще се състои и второто издание на Конкурса за млади изпълнители. Тази година конкурсът е само за струнни инструменти. Екипът в момента заснема избраните изпълнители. След 20 април материалите ще бъдат излъчени по „Класик ФМ радио“. Ще бъдат на разположение и в каналите на „Кантус фирмус“. Вторият тур е на 30 май и избраните кандидати ще свирят на живо в залата на „Оборище“ 5. Председател на журито е Веско Пантелеев-Ешкенази. Той е и ментор в новото събитие – „Академия за оркестър“ през септември. Лауреатите от втория тур на конкурса ще имат концерт с Оркестъра на „Класик ФМ радио“ на 1 октомври, ще дирижира Григор Паликаров. Под ръководството на Веско Ешкенази младите музиканти ще подготвят специална програма.

Академията за оркестър ще се проведе в Националното музикално училище, където Веско Ешкенази ще работи в продължение на няколко дни с младите си колеги. Останалите членове на журито на второто издание на Конкурса за млади музиканти са диригентът Григор Паликаров, цигуларят Людмил Ненчев и виолончелистът Атанас Кръстев.

„Нямаме редовен бюджет от държавата. Конкурсът и Академията и тази година ще се осъществят с подкрепата на Национален фонд „Култура“. Новата едногодишна програма е изключително важна за частните организации, без тази подкрепа ние не можем да просъществуваме. Европейският музикален фестивал винаги е бил и в календара на културните събития на Столична община. Помага и Министерството на културата. Частни спонсори не могат да се намерят. Тази тенденция е още отпреди пандемията, получавали сме единична подкрепа за конкретни събития“, отбеляза Даниела Ханджиева.

 

Светлана Димитрова е завършила Френската езикова гимназия в София и Българската държавна консерватория, специалност „Оперно пеене“. От 1986 г. е музикален редактор в Българското национално радио. Била е в екипа на няколко музикални предавания, сред които „Алегро виваче“, „Метроном“, както и автор и водещ на „Неделен следобед“, „На опера в събота“, „Музикални легенди“ и др. Създателка на стрийма „Класика“ на интернет радио „Бинар“ на БНР. До януари 2022 г. е главен редактор на програма „Христо Ботев“.

Свързани статии

Още от автора

No posts to display