0
3829

Абдулразак Гурна получава Нобеловата награда за литература

Абдулразак Гурна, фотография Wikipedia

Писателят от Танзания Абдулразак Гурна е носител на Нобеловата награда за литература през 2021 г., съобщи Кралската шведската академия на науките. Решението е изненадващо, името на Гурна не фигурираше сред спряганите претенденти за най-престижната литературна награда, дотирана с десет милиона шведски крони (ок. 980 000 евро).

В мотивите си журито подчертава неговото „безкомпромисно и състрадателно“ вникване в последиците от колониализма и в съдбата на бежанците, попаднали „в бездната между културите и континентите“. Постоянният секретар на Шведската академия Матс Малм подчерта при оповестяването на наградата, че Гурна е след „най-известните постколониални писатели“. Творчеството му е живо и точно описание на една Африка, белязана от последиците от робството и различните колониални влияния.

Абдулразак Гурна е автор на десет романа и многобройни разкази. Творчеството му е повлияно от англоезичната литература, от Шекспир през Джоузеф Конрад до В. С. Найпол, се казва още в мотивите за наградата. Той обаче съзнателно скъсва с традициите, обръщайки гледната точка към местното население.

Романът, с който Гурна става известен, е „Рай“ (1994), създаден след пътуване до Източна Африка и номиниран за наградата Букър. Разказва за младия Юсуф, който в навечерието на Първата световна война пътува в Конго, среща своята любов, ала тя крушира в сблъсъка на различни светогледи.

Гурна е роден през 1948 г., израства на остров Занзибар, но от края на 60-те години живее във Великобритания, понастоящем в Брайтън, графство Източен Съсекс. Преподава постколониална литература в Университета на Кент в Кентърбъри. На 21 години започва да пише на английски, въпреки че майчиният му език е суахили.  
 
Абдулразак Гурна е шестият носител на Нобеловата награда от Африка. Първи през 1957 г. е Албер Камю, роден през 1913 г. в Алжир. Следват Уоле Шоинка (1986) – първият награден чернокож автор, Нагиб Махфуз (1988) – първият от Египет, Надин Гордимър (1991) и Дж. М. Кутси (2003) от Южна Африка. Абдулразак Гурна е вторият чернокож африкански писател, който е отличен. Не е превеждан на български.