0
5211

Анна Бояджиева в дома на Вера Недкова

Произведения на проф. Анна Бояджиева в дома на Вера Недкова

През 1995 г. Вера Недкова (1906–1996) завещава на Националната галерия апартамента си на ул. „11 август“ №2, личната си художествена колекция, архива си, библиотеката си, както и множество свои творби. Една голяма част от тях са показвани пред българската публика.

Вера Недкова принадлежи към поколението художници, които обновиха през 30-те години на ХХ век българската пластична култура. Отдавна получило признанието на публиката и критиката, изкуството ѝ има значителен принос за развитието на българската култура. През дългия си жизнен и творчески път авторката оставя богато и разнообразно наследство, което е отражение на нейният живот.

„В дома на Вера Недкова“ е нова програма за изложби, дискусии и срещи в пространството на Къщата музей „Вера Недкова“ в София.

Апартаментът, който художничката обитава през годините, ни въвежда в нейния личен творчески свят, изпълнен с много уют и интимност. Той е бил припознаван от самата нея като място за споделяне и срещи. Тази идея стои в основата на настоящата програма на Националната галерия за продължаване на волята на Вера Недкова нейният дом да стане център за интелектуални и артистични събития.

Първата изложба „В дома на Вера Недкова“ представя избрани творби на Анна Бояджиева. Професор в Художествената академия, тя работи в областта на съвременния текстил, пространствените обекти и инсталацията, като използва различни материали, техники и технологии.

На пръв поглед несъвместими в творческите си търсения и похвати, Анна Бояджиева и Вера Недкова си кореспондират по иновативен начин, като изображенията преминават от едно пространство в друго посредством обекти, картини и триизмерни образи. Идеята за тяхното съвместно представяне е да се потърси различна гледна точка на възприемане, както и визуална комуникация между творчеството на двете авторки. Работите им търсят и провокират общ диалог, който е съсредоточен основно върху формата, визуалния език и интерпретирането на фигурата, пречупен през призмата на женската чувствителност и сетивност. 

„Дръзкият колорит и пастьозност в маслените картини на Вера Недкова са в контраст с моите бели пластични форми, изградени от различни материали – текстил, синтетика, хартия, метални нишки и други. Дълбоко свързани и крайно различни – такова е моето усещане за този визуален експеримент и съвместяване на творчество и лични съдби“, споделя Анна Бояджиева за участието си в проекта.

Като акцент в изложбата в Къщата музей „Вера Недкова“ за Нощта на музеите (18 май 2019 г.) ще бъде показан Джобен скицник на художника Христо Бояджиев (1912–2001), баща на проф. Анна Бояджиева.

Художникът Христо Бояджиев е завършил живопис в Художествената академия в класа на проф. Борис Митов през 1935 г. Джобният му скицник съдържа рисунки на негови състуденти и приятели като Златю Бояджиев, Владимир Димитров–Майстора, Георги Каракашев, Владимир Кавалджиев, Борис Попов, Никола Златев и др. Те са негови колеги и приятели, с които са си разменяли бързи скици и наброски. Рисунките в тефтерчето датират от 30-те години на ХХ век и пресъздават креативния дух и творческата атмосфера на времето. През този период е творила и самата Вера Недкова.

Диана Драганова-Щир е уредник на къщата музей „Вера Недкова“ към Националната галерия.