Начало Книги Археология на себе си
Книги

Археология на себе си

Катя Атанасова
18.08.2014
1225

korica1-Mila-Iskrenova2Втората книга на Мила Искренова „Вкусът на Твоето тяло” приютява в себе си мисли, бележки, статии, мнения, дневници, побиращи време между 1984 и 2006 г., интервюта, давани в периода 2000 – 2013 г. И сред тях графики и живопис – творби, рисувани в продължение на цели 30 години.

Този свод от думи, а и от премълчавания, представлява една наистина впечатляваща „археология” най-вече на собственото аз, но и през него на времето, на хората, преминаващи през живота на известната ни хореографка – по-близки или по-далечни, по-трайно присъстващи или просто случайни минувачи, на изкуството на танца – от трудните години на социализма, когато да си балерина, за някои е означавало да си просто компаньонка, години на танц въпреки условията, през опита извън България – в Италия най-вече, до завръщането в България с очакването да я видиш друга, но и с разочарованието от нестаналото.

Изкушените от съвременния танц ще прочетат сериозни анализи върху развитието му, ще се запознаят с Пина Бауш на Мила Искренова, ще бъдат и просто привлечени от умението да говориш и пишеш за това изкуство, което разчита не на гласа, а на движението, на експресията на тялото. През думите могат да се проследят и личното развитие на Мила Искренова като хореограф, като творец, съмненията и колебанията, увереността в правотата, отстояването на принципите.

Очевидната фрагментарност на цялото не бива да подвежда читателя. „Вкусът на Твоето тяло” е споена именно от аз-а на пишещия, от човешкото присъствие на една мислеща, искрена, саморазголваща се дори „героиня”, от изображенията – някои автопортрети на самата Мила, които не са само илюстрации, а визуални послания, „проговарящи” там, където замълчаването се оказва по-важно.

Със сигурност с тази книга Мила Искренова отваря врата към себе си, към поколението си, към изкуството, на което се е отдала и обрекла, но прави и нещо друго. Показва натрупаните опит и мъдрост през годините, както и смелостта да застанеш пред другите и да им признаеш – ето това съм аз и да, все още не зная окончателната истина за себе си и за вас.

Бележка: Мила Искренова е един от най-изявените български хореографи с ярък, индивидуален почерк. Работи предимно в сферата на съвременния танц. Завършила е Държавното хореографско училище в София и специалност „Балетна педагогика” в Института за музикални и хореографски кадри. Специализирала е в Танцовата академия в Кьолн и балетна режисура в Лабан Данс Сентър – Лондон. Работила е като хоноруван преподавател по класически балет в Държавно хореографско училище, ДМА „П. Владигеров” и ВИТИЗ „Кр. Сарафов”, била е балетмайстор в БНТ, преподавател по модерен танцов театър в Първо частно театрално училище „Л. Гройс”. Преподавала е също в Академия Филармоника Месина, Италия. От 2001 г. е хореограф в балет „Арабеск”. Носител на национални и международни награди.

Мила Искренова, из „Рефлекси”

Влюбвам се във всеки проект с отчаянието и надеждата на последна и първа любов – в името на това прекрачвам поредния обект на въображението ми, който невинно е приел да бъде вграден в музея на сърцето ми и да остане с красивия спомен за това, което би могло да бъде…

„Кошмарът на паметта са несбъднатите мечти и неосъществените желания”… Не помня кой го каза.

Животът прощава на непорасналите деца, но не ги осиновява.

Знам защо обичам танца – само той ми дава възможност да крещя така, че да ме чуят и глухите…

 

 

 

Катя Атанасова
18.08.2014

Свързани статии