Начало Книги Библиосвят Без нобелова награда за литература през 2018 г.?
Библиосвят

Без нобелова награда за литература през 2018 г.?

Портал Култура
28.04.2018
8909

След сексисткия скандал, вълната от оставки и протеста на 2000 души срещу Шведската академия, която присъжда Нобеловата награда за литература, изглежда, предстои есен без лауреат. Фактът, че се обсъжда такова решение, бе потвърден от говорителя на Нобеловата фондация Карл Хенрик Хелдин.

След напускането на шестима от пожизнените членове на Академията (на 28 април бе съобщено за оставката на седми член – Сара Стридсберг) останалите обмислят дали да не отложат присъждането на наградата за 2018 г., а догодина да се връчат две награди. Шведската академия избира от 1901 г. носителя на Нобеловата награда за литература. Седем пъти призът не е била присъждан, последно – през Втората световна война между 1940 и 1943 г.

Безпрецедентната криза в мирно време започна през ноември 2017 г. с обвиненията на 18 жени в сексуално насилие и тормоз към Жан-Клод Арно, съпруг на поетесата Катарина Фростенсон, пожизнен член на Академията от 1992 г. Впоследствие стана ясно, че Фростенсон е пропускала да обяви конфликт на интереси при одобряването на субсидии от Академията за културното сдружение „Форум“, известна институция в Стокхолм, създадена от нейния съпруг през 1989 г. Самата тя е участвала в изработването на програмата ѝ и е била съдружничка във „Форум“, което също не било известно на членовете на Академията.

Постоянният секретар Сара Даниус обявява, че Академията е прекъснала всякакво сътрудничество с Арно и е натоварила една адвокатска кантора с разследване на личните и финансовите обвързаности между Академията и културния център.

В началото на април писателите Клас Йостергрен, Кшел Еспмарк и Петер Енглунд се оттеглят от Академията, след като опитът за изключване на Фростенсон пропада, защото мнозинството от членовете не го подкрепя. Седмица по-късно кризата на доверието се задълбочи и предизвиква гнева на шведската общественост: литературоведката Сара Даниус, първата жена на поста постоянен секретар, подава оставка. В резултат напуска и Фростенсон. Поведението на Сара Даниус предизвика масова симпатия в социалните мрежи, книгите ѝ се появяват на първите места в класациите на бестселъри в Швеция.

Кралят на Швеция Карл XVI Густав изрази намерение да промени устава на Шведската академия, за да могат членовете ѝ да напускат по собствено желание. Според действащия устав техните места са пожизнени.

Последните разследвания разкриват още, че въпреки строгите правила имена на бъдещи Нобелови лауреати са ставали известни преди официалните съобщения. Обвинението за изтичане на информация пада отново върху Арно.
Шведското ведомството за борба с икономическата престъпност обяви на 28 април, че започва предварително разследване срещу Академията.

Шведската академия е основана през 1786 г. от крал Густав III. В нейния състав се избират пожизнено 18 членове. След разразилия се скандал в нея са останали 11 и изборът на Нобелов лауреат започва да изглежда спорен. Скандалът е сринал доверието в Академията и авторитета на Нобеловата награда, смятат 62% от жителите на Швеция, 29% от тях са на мнение, че трябва да се сменят всички членове на Академията.

Портал Култура
28.04.2018

Свързани статии

Още от автора