0
1311

Боб Дилън с Нобеловата награда за литература

bob-dylan-2016

Американският рокпевец и музикант Боб Дилън получи Нобеловата награда за литература. Най-авторитетното литературно отличие в света му бе връчено с формулировката „за създаването на нов поетичен език в рамките на великата американска песенна традиция”.

Бод Дилън е роден през 1941 г. в Минесота. На десет години започва да пише стихове и свири в училищния оркестър. Своя дебютен албум, озаглавен Bob Dylan, той издава през 1962 г. Цялостното творчество на Дилън включа 35 албума. Песните Blowin in the Wind и The Times They are A-Changin се смятат за неофициални химни на антивоенното движение и движението за граждански права на американските чернокожи. Той е седемкратен носител на наградите Грами. Пет от неговите песни са включени в Залата на славата на рокендрола. За песента Things Have Changed от филма „Вундеркинди” той получава наградите Оскар и Златен глобус.

Според допитването на сп. „Ролинг Стоун” през 2010 г. Дилън е признат за втория по значимост изпълнител в рокмузиката след „Бийтълс”. Дилън не се бои да опитва нови жанрове, преминава лесно от фолк към рок, от балади към електропоп. Неговата музика и текстовете му са вдъхновили безчет изпълнители. Списание „Тайм” го включи в списъка на 100-те най-влиятелни личности на ХХ век.

Нобеловата награда за литература не е присъждана на американец от 1993 г., когато я получи писателката Тони Морисън.