Начало Музика Концерти Варненските симфоници за първи път на „Софийски музикални седмици“
Концерти

Варненските симфоници за първи път на „Софийски музикални седмици“

Портал Култура
15.06.2021
5592
Финалът на юбилейния концерт във Варна

На 28 юни оркестърът на Държавна опера Варна ще се представи за пръв път на Софийски музикални седмици. Симфоничният концерт в зала „България“ ще бъде под палката на Павел Балев, главен диригент на Филхармония Баден-Баден. Със същия концерт през април във Варна бе отбелязана 75-годишнината от създаването на първия Държавен симфоничен оркестър в морския град.

В програмата, освен Увертюра „Прометей“ от Лудвиг ван Бетовен, са включени две сюити от балета „Сътворението на света“ от съвременния руски композитор Андрей Петров, чието творчество маестро Балев особено цени. За да засили драматургичното звучене на концерта, той разполага между двете сюити Концерта за пиано и оркестър в сол мажор от Морис Равел със солист младия виртуоз Ивайло Василев.

„Още като студент знаех за Андрей Петров, гледах през 1984 г. постановка на неговата опера „Петър Първи“, която Пловдивската опера представи на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора“, спомня си в интервю пред Виолета Тончева диригентът Павел Балев. Той решава да издири произведенията на този „пряк наследник на голямата композиторска школа на Шостакович и Прокофиев“, от чието рождение през 2020 г. се навършиха 90 години. Павел Балев се свързва със семейството му и с основания от него фонд „Андрей Петров“. Той дирижира за пръв път в Германия „Сътворението на света“. Казва, че там композиторът е абсолютно непознат, въпреки че „Сътворението на света“ притежава рекорда на „Гинес“ за най-много постановки на модерен балет. „Има над 60 различни постановки, включително в България. Когато Маргарита Арнаудова се връща от Русия, поставя в София този балет и в биографичната си книга съпругата на композитора споменава как двамата са присъствали на премиерата на балета на фестивала в Стара Загора. И ето сега, с нашия концерт, се връщаме към една позабравена традиция.“

Маестро Балев допълва, че Андрей Петров създава музиката по книжката с карикатури „Сътворението на света“ от френския художник Жан Ефел. „Андрей Петров е изключително талантлив композитор, неслучайно Шостакович много го е ценял. Освен това знае как с минимални средства да постигне силно въздействаща музика. Неговото верую, така да се каже, е смесването на стилове. Тръгвайки от Баховата полифония, той минава през барок, класицизъм, романтизъм, импресионизъм, неокласицизъм и завършва с джаз. Ние също завършваме концерта като един биг бенд.“

Много е вероятно това да не е единствената среща на варненските музиканти с творчеството на Андрей Петров, маестро Балев има амбицията да дирижира и нова варненска постановка на балета.

 

Портал Култура
15.06.2021

Още от автора