0
9870

Веско Ешкенази свири Бах

Веско Пантелеев-Ешкенази е изключително активен музикант, когото често виждаме и на българската сцена, при това в най-различни въплъщения: той солира на най-престижните ни оркестри в големия цигулков репертоар, работи в полза на ученическото музикално образование в програмата „Фортисимо в клас”, но се появява с удоволствие и в клипове на „Акага”, Васил Петров, Дани Милев. Веско Ешкенази винаги е твърдял, че работата му в България е изключително важна за него.

Паралелно с това се развива и кариерата му на европейската сцена. Като концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър-Амстердам той е сред влиятелните фигури в музикалното изкуство и има шанса да работи с елитни диригенти и солисти. Нерядко Веско Ешкенази е солист на своя оркестър, което е доказателство, че мениджмънтът на Концертгебау, както и шеф-диригентът Марис Янсонс ценят високо неговото присъствие.

Българският цигулар продължава да се налага успешно и на звукозаписния пазар в Европа, което никак не е лесно, биха могли да го потвърдят всички наши именити музиканти, които работят на престижни постове по света. Веско Ешкенази продължава линията, започната с холандската иновативна компания PentaTone Classics. В актива му са вече три албума, много разнообразни в жанрово отношение и поради това твърде привлекателни.

Отново в партньорство с Камерния оркестър Концертгебау тези дни излиза новият компактдиск на Веско Ешкенази с музика от Йохан Себастиан Бах. Търсенето на подходяща звукова атмосфера отвежда музикантите през май 2012 г. в една стара църква в Харлеем, Северна Холандия. Там записват два концерта за соло цигулка, един за две цигулки с втори солист Тиерд Топ (Tjeerd Top) и прочутия Концерт за цигулка и обой, в който свири и обоистът Алексей Огринчук (запис на тяхно изпълнение от 2011 – на видеото).

В интервю за БНР цигуларят споделя, че за пръв път се е почувствал доволен от постигнатото и е пожелал да чуе диска няколко пъти, обикновено е много критичен. Интересен детайл е, че това е един от албумите, с които Камерният оркестър Концертгебау отбелязва 25 години от началото на дейността си. Представянето му ще бъде на концерт в Холандия през ноември.
http://www.youtube.com/watch?v=VHc4xUgobrk