Начало Идеи ВИЖ! Фест 2016
Идеи

ВИЖ! Фест 2016

Портал Култура
24.02.2016
2001

fest1

“ВИЖ! Фест” отново събра млади таланти от всички области на науката и изкуството и даде възможност за изява на даровити ученици от цялата страна.

И тази година Националното изложение на таланта “ВИЖ! Фест”, организирано от фондация “Комунитас” и екипа на „1000 стипендии“, даде сцена за изява на даровити ученици от цяла България. Фестът се проведе на 20 февруари в Музикалния център „Борис Христов“ в София. Участие в него взеха млади хора от над 30 населени места, които представиха творчеството си и имаха възможност да общуват със свои връстници от цялата страна.

Фестивалът бе открит с писателските откровения на Елиф Мехмет от с. Черноочене, чийто текст „Всичко, което присъства с отсъствието си…“, публикуван и в Портал Култура, предизвика сериозен читателски интерес. В първите часове на феста публиката се наслади на музикалните изпълнения на талантливи стипендианти. Деметра Григорова, която е автор на музиката на новия рекламен клип на конкурса „1000 стипендии“, изпълни първа част от своето произведение „Етер“ – композиция за ударни и пиано. Елонка Харизанова и Тодор Николов от Велико Търново представиха своята авторска песен „Знам“ и показаха, че талантът пробива и стените на домовете за деца без родителска грижа. Младият китарист Георги Димитров изпълни творби на Агустин Бариос и Хоакин Родриго.

Катерина Джоуид от София представи свое изобретение за производство на хартия от яйчена ципа, а Валентина Горанова от Монтана разказа как с усмивка и позитивна нагласа човек може да твори чудеса.

Посетителите и участниците във фестивала се насладиха също на изложбата от фотографии и картини на стипендианти от цялата страна: Алесандро Драганов и Исус Русев от Стара Загора, Анастасия Стоева от Велико Търново, Бояна Николова от с. Бързия, Вероника Панайотова, Михаела Цанева и Полина Христова от Русе, Виктория Грозева от Кърджали, Габриел Данаилов и Йордан Хаджистойчев от Сливен, Георгия Сусуркова от Пловдив, носител на изключителната стипендия в деветия конкурс на „1000 стипендии“, Дионисий Марков от Силистра, Европа Ралева от Бургас, Иванка Руснакова и Ралица Вацева от София, Кристиан Захариев от Самоков, Мирослава Дачева от Плевен и Николай Борисов от София, който е автор и на рисунките на новия видеоклип на конкурса.

За младите писатели – Анастасия Стоева от Велико Търново, Боряна Тодорова от Габрово, Бояна Николова от с. Бързия, Елиф Мехмет от с. Черноочене, Мария Страшилова от София, Невена Цанева от Варна, Симона Паламарова от с. Хърсово и Хасан Хасан от с. Богданци – бяха организирани клуб „Литературно четене“ и среща с писателката Кристин Димитрова.

В края на деня стипендиантите се включиха в играта на „ВИЖ!Фест“ – „ПРО за час“. Образователна за участниците и изключително забавна за зрителите, играта позволи на младежите да се превъплътят и съпреживеят в състезателен ритъм различни професии и занимания.

С ВИЖ! Фест 2016 бе обявено юбилейното, десето издание на конкурса „1000 стипендии“ на Фондация „Комунитас“. До 18 април 2016 г. в него може да се включи всеки ученик от шести до единадесети клас в страната. Тази година вниманието ще бъде насочено специално към деца от малки населени места, растящи в бедност или без родителска грижа.

Още по темата:
Анастасия Стоева, Обратима ли е стрелата на времето
Мария Страшилова, Някой ме е разказал
Елиф Мехмет, Всичко, което присъства чрез отсъствието си… 

Портал Култура
24.02.2016

Свързани статии

Още от автора