Начало Идеи Гледна точка Впечатления
Гледна точка

Впечатления

5475

Сега, повече от всякога в наше време, международните игри са сложни до степен на пълно объркване в публиката. Защото сега и Канада беше забъркана по най-нечовешкия, най-безскрупулния и най-безобразния начин в последната конфронтация между Съединените щати и Иран. Инцидентът със самолета на украинските аеролинии, станал на територията на ислямската република, постави Канада в особената ситуация на заложник. Понеже загиналите пътници в мнозинството си са канадски граждани. От ирански произход повечето.

Защо заложник ли? Защото сега Канада е изправена пред предизвикателството да бъде по-агресивна. Някои ще кажат – по активна. Или проактивна?! Нещо, което, както добре знаем, никак не ѝ отива на Канада. Агресивността имам предвид. Та затова се и прави това. За да те изкарат извън теб самия, за да излезеш извън себе си.        

Разследването ще отнеме време, канадският министър председател Джъстин Трюдо даде специална пресконференция, по време на която увери обществеността, че ще се разследва много и че той лично ще настоява за отговори до дъно. Както и че администрацията му ще си съдейства плътно с украинските власти.   

Да не забравяме, че Канада успява да постоянства в това да е широко демократична, мултикултурна, наистина интегрираща и включваща. Тя наистина си остава Канада. Тази, в която при официалната пресконференция на министър-председателя Джъстин Трюдо във връзка със самолетната катастрофа в Иран зад неговия гръб се виждаше през цялото време високопоставен член на правителството в изискан и строг костюм. И в своето си достойнство на сикх. Да, демонстративно е, но работата е там, че не е само демонстрация, а реално състояние на нещата. Канада е реално осъществена нация от хора, постигнали съвместяването на изграждащите ги различия. Колко банално и наизустено, нали?

Да, но дали е така и при други, които претендират за същото?

От ужасната катастрофа в Иран произлязоха мощни и задължаващи очаквания към канадската държава. За увеличаване на военното присъствие в Ирак, за по-висока степен на включеност в НАТО. За повече пари. Очаквания, които са изисквания, или настоятелни претенции.

Предстои да се разбере какво е станало с този самолет и с тези човешки животи. Предстои да се разбере, че няма да разберем истината. При такива акции истината винаги остава извън черните кутии, както добре знаем. В такива случаи истината не е най важното… За онези, които имат по-високи цели от истината.

А инак цитирането на старозаветни текстове в опасни ситуации, па били цитатите и в осакатен вид, си остава калено оръжие за Доналд Тръмп. Негово оръжие си остава и това да бъде твърд и груб в отношенията с най-близките съюзници и приятели. Като Канада например.

Да си спомним, че в началото на декември срещата на НАТО, състояла се в Лондон, донесе и забавното (тогава поне!) клипче от Бъкингамския дворец, в което можеше и може да се види и чуе, че Джъстин Трюдо се шегува зад гърба на Тръмп с неговите особени и нестандартни навици по време на официални пресконференции. Привички, които бавят, обръщат уговорения график, създават на другите неудобства и грижи, притесняват, смущават понякога.

Тези свои наблюдения относно маниерите на президента Тръмп се споделят от Трюдо невинно в споменатото клипче – на чаша бира, на крак, в компанията на Борис Джонсън, Еманюел Макрон и други приятели на Доналд Тръмп от кръга на близките съюзници.

От този бъкингамски кадър не произлезе после нищо повече освен онази реплика на  Доналд Тръмп, в която той нарече канадския министър – президент двуличник.

Крайно рисковата политика под ръката на Тръмп в отношенията с Иран донесе поредната заплаха за света и за неговия мир. Да, разбира се, че Иран провокира. Може би убитият генерал Сюлеймани наистина е бил един от най-опасните съвременни терористи. Поставеното в курсив е цитат от официалното изявление на Доналд Тръмп, дадено във връзка с физическото отстраняване на този човек, и последвалите удари, нанесени от Иран върху американски бази в Ирак.

Колко пъти само че солидарната европейска, че и световна позиция относно споразумението с Иран беше преповтаряна. Но беше по-интересно сякаш за мнозина дали госпожа Меркел ще прояви телесна слабост?   

Първо беше театърът със Северна Корея. Той премина. Дано и днешното е само едно представление. Дано!

Само че онези хора от самолета няма да го изгледат.         

 

Андрей Захариев е доктор по философия, преподавател по антична философия в ПУ „Св.Паисий Хилендарски“. Дългогодишен водещ на предаването „Библиотеката“ и на новините на БНТ. Водещ на предаванията „Неделя X 3“ и „История. бг“. Основател и участник в хора за църковнославянска музика „Юлангело“. Автор на книгата „Метрополитен“ („Хермес“, 2015) и на стихосбирката „До поискване“ („Жанет 45“, 2016).

Свързани статии

Още от автора