Гледна точка

Глумци

3925

Стана така, че желанието да показваш себе си из социалните мрежи и стремежът да поддържаш фотографска хроника на дните си, която да захранва виртуалния билборд на персоналната ти екзистенция, се оказаха източник на съдбовни перипетии за някои членове на новото правителство.

Аферата с нацистките поздрави и селските разпищолвания по профилите в социалните мрежи вече взе своите жертви и завладя обществения дебат от последните дни.

Много вече беше казано, много беше изписано. Изявленията на Валери Симеонов във връзка със случая Павел Тенев наистина родиха скандал, който получи своя европейски като мащаби отзвук. Не закъсня и искането за оставка от страна на опозицията в българския парламент. Негативният ефект върху цялото правителство е вън от съмнение.

Но е време да се каже, мисля си, че това разклащане на новата власт на практика предостави възможност на министър-председателя Борисов да увеличи своето и на ГЕРБ влияние вътре в кабинета и върху управлението на България. Защото фаловете на хора от „Обединените патриоти“ и лично на Валери Симеонов дават морално и политическо предимство на Бойко Борисов спрямо тях, което му позволява да придобие в създалата се ситуация по-голям контрол върху коалиционния партньор. Особено съществено тук е заплитането на Симеонов в калчищата на този внезапно възникнал и скоротечно развил се скандал, защото то ще бъде заплатено най-вероятно с известно смиряване, изразяващо се в по-внимателно съобразяване не само в публичното говорене, но и в действията в рамките на управлението. Точно този момент е особено важният в случая. Защото така развилите се събития поставят „Обединените патриоти“ в позицията на длъжник спрямо техния коалиционен партньор още в самото начало на предприетото споделяне на властта. Поради това може да се очаква, че някои от по-радикалните законотворчески и управленски амбиции на националистите ще бъдат укротени. Твърде вероятно е поне за известно време да се наблюдава една по-висока степен на послушание от страна на „Обединените патриоти“ спрямо ГЕРБ и подчиняване на волята на премиера Борисов.

Така развихрилата се в последните дни буря всъщност укрепва доминацията на спечелилата изборите партия и на нейния лидер, вместо да ги разклаща. Прочее, едно евентуалното омекване на Валери Симеонов като форма на епитимия ще бъде от полза за Бойко Борисов и в европейски план, тъй като ще послужи като аргумент в полза на уверението, че ГЕРБ не е тръгнала по пътя на това да управлява с помощта на една крайнодясна и евроскептична политическа сила въпреки възникналия сега скандал. В този смисъл създалата се ситуация на практика предоставя в ръцете на Бойко Борисов възможността своевременно да неутрализира елементи на еволюция към по-разюздено националистическо поведение от страна на коалиционния партньор.

Разбира се, ефектът на гузната съвест може и да не трае дълго, но все пак ще даде своето отражение върху целия период на съвместното управление на ГЕРБ и „Обединените патриоти“.

Що се отнася до самите „Обединени патриоти“, то сега те са изправени пред много важен избор. Ако Валери Симеонов е искрено убеден в това, че на България сега и трябват добро и стабилно правителство, както сам той твърди, уважение от страна на европейската демократична общност и възможно най-добро осъществяване на европредседателството, то ще е най-добре да се замисли много сериозно над това какви са границите на смешките в морала и политиката. И върху това дали свободният полет на чувството за хумор е по-важен от националните интереси.

Андрей Захариев е доктор по философия, преподавател по антична философия в ПУ „Св.Паисий Хилендарски“. Дългогодишен водещ на предаването „Библиотеката“ и на новините на БНТ. Водещ на предаванията „Неделя X 3“ и „История. бг“. Основател и участник в хора за църковнославянска музика „Юлангело“. Автор на книгата „Метрополитен“ („Хермес“, 2015) и на стихосбирката „До поискване“ („Жанет 45“, 2016).

Свързани статии

Още от автора