Начало Галерия Градски същества без имена
Галерия

Градски същества без имена

Бистра Величкова
29.06.2023
3649
Маргарита Коеджикова, „Игрище за неназовими същества“

Изложбата „Игрище за неназовими същества“ на младите художнички Надежда Костова и Маргарита Коеджикова продължи до 21 юни в софийската галерия Cryptid Art Space (ул. „Димитър Трайкович“ 1)

Надежда Костова и Маргарита Коеджикова са състудентки в Нов български университет. Надежда работи в областта на илюстрацията и дизайна. Харесва контрастите и затова създава сюжети, които са едновременно мрачни и сладки. Занимава се и с калиграфия и обича да смесва различни техники в творбите си. Маргарита се занимава с илюстрация и графичен дизайн, черпи вдъхновение и от киното и фотографията. Двете се сближават покрай университетски проект за пърформанса като изразно средство в изкуството. Своята обща работа представят в Рим, в галерия „Тестаченто“, на изложбата „Пърформанс и фотография“, съвместна работа на италианската пърформанс артистка Даниела Белтрани и 12 студенти от НБУ, през декември миналата година.

Надежда Костова, „Игрище за неназовими същества“

„Идеята за настоящата изложба дойде някак от само себе си – вече знаех, че можем да се сработим двете. Чисто стилово имаме много допирни точки и определено беше интересно какво би се получило при една колаборация“, разказва Надежда Костова за „Портал Култура“.

Художничките се спират на името на изложбата Playground for Untitled Creatures („Игрище за неназовими същества“), защото творбите им показват „как често във всекидневието си можем да пропуснем малките детайли. В един по-голям град всички „играчи“ са безименни“, обяснява Надежда. „Безименните играчи са просто физическите превъплъщения на чувства, свързани с места, моменти, атмосфера и лично състояние“, допълва Маргарита.

В творбите, които представят, се забелязва смесване на градска реалност (фотографии) с илюстрации. Доколко животът повлиява на изкуството и доколко изкуството влияе и може да променя живота?

„Изкуството за мен е отражение на живота –  чрез него можеш да изразиш своето усещане за нещата, да визуализираш вътрешния си свят – споделя Надежда. – Доколко изкуството влияе на живота, зависи индивидуално от всеки. Лично за мен променя доста, защото всеки ден се уча да виждам нови неща и най-важното – да експериментирам. Цялата изложба е един експеримент между лентова фотография и рисунка без ясна финална цел – целият процес беше в стила на пробата и грешката, докато получим желания резултат.“

Маргарита Коеджикова, „Игрище за неназовими същества“

За Маргарита Коеджикова изкуство не може да се създава във вакуум. „То винаги е свързано с нуждата от израз на нещо, било то случка, или просто визуален дневник. Изкуството влияе и може да променя живота. Чрез него можеш да предадеш или осъзнаеш важността на всекидневни неща, които вероятно приемаш за даденост.“

Как живее и оцелява един художник в България? Надежда: „С доста желание за творчество и… късмет“ (смее се). Маргарита: „Чрез компромис и подкрепа от правилните хора“.

Бъдещият творчески проект, който подготвя Надежда Костова, е дипломната ѝ изложба през есента. На нея тя ще представи графични рисунки за бордова игра, които ще са вплетени със звук от четирима талантливи „нойз“ артисти. Маргарита Коеджикова също ще концентрира върху финалния си дипломен проект.

Надежда Костова, „Игрище за неназовими същества“

Повече творби на Надежда Костова (https://www.instagram.com/zitronadaa/ ) и Маргарита Коеджикова (https://www.instagram.com/inkingpigeon/ ) можете да намерите в профилите им в Инстаграм.

Бистра Величкова
29.06.2023

Свързани статии