Начало Идеи Актуално Да не ескалира напрежението около честването на Гоце Делчев
Актуално

Да не ескалира напрежението около честването на Гоце Делчев

Петър Стоянов и др.
01.02.2023
2294

Ние, долуподписаните – Петър Стоянов, Президент на Република България (1997–2002), и потомци на родове и фамилии от Македония, декларираме, че сме силно разтревожени от създалото се напрежение в двете страни по повод отбелязването на годишнината от рождението на Гоце Делчев и се обръщаме с апел към гражданите и политиците на двете държави, както и към своите роднини и приятели от двете страни на границата, да не допускаме в никакъв случай това напрежение да ескалира.

Провокирани сблъсъци между граждани на Република Северна Македония и Република България биха били недопустимо кощунство с паметта на Гоце Делчев!

Те ще хвърлят грозна сянка не само върху отношенията между нашите най-близки държави, но и върху делото на загиналите за свободата на Македония от османска власт.

Не бива да позволяваме на отделни групи от хора в двете страни, съзнателно или несъзнателно, да разрушават делото на нашите предци!

Призоваваме политиците в София и Скопие да съдействат с всички сили за недопускането на езика на омразата, който е пагубен за нашите две общества и за бъдещето на нашите две държави.

Петър Стоянов, Президент на Република България (1997–2002)
Райна Дрангова – внучка на полк. Борис Дрангов
Елисавета Шапкарева – правнучка на големия охридски фолклорист и етнограф Кузман Шапкарев
Евелина Александрова – внучка на войводата Тодор Александров
Михаил Развигоров – внук на щипския войвода Мише Развигоров
Симеон Евтимов – внук на Симеон Евтимов, директор на вестник „Македония” и кумец на Иван Михайлов
Христо Христов – праплеменник на Гоце Делчев и управител на Фондация за сътрудничество и културно съревнование „Гоце Делчев”

Петър Стоянов и др.
01.02.2023

Свързани статии