Начало Книги Библиосвят Денят на Данте
Библиосвят

Денят на Данте

Соня Александрова
24.03.2021
8944
Сандро Ботичели, Портрет на Данте, 1495 г.

Флоренция, специално за Портал Култура

25 март е обявен официално за „Деня на Данте“ в Италия. Според учените на този ден през 1300 г. Данте Алигиери започва своето слизане в подземния свят „на попрището жизнено в средата“.

През 2021 г. се навършват 700 години от смъртта на великия поет. В живота си (1265–1321) Данте пътува и се установява на различни места: родната Флоренция го отглежда и после прокужда; Верона го приема и след това го оставя да си тръгне; Равена го подслонява и приветства до края на дните му. Между градовете са Рим, Арецо, Пиза, Болоня, Форли.

Честванията, започнали още от края на миналата година, са резултат от изключителната работа на специалния Комитет, който спонсорира над 400 събития. Поради пандемията се наложиха много промени и някои от тях станаха виртуални, други се провеждат на живо. На 25 март в президентския дворец „Куиринале“ Роберто Бенини ще прочете песен от „Ад“ и това тържествено събитие ще се излъчва директно по държавната телевизия РАИ.

Основните инициативи, финансирани от Комитета, включват 19 национални и международни конференции и семинари, 34 изложби, 10 публикации, 36 предавания, 4 разходки по местата на Данте, 2 изследвания, 3 национални летни курса за учители в гимназията, създаване на опера. Отделно институциите в много градове провеждат свои инициативи.

Къщата музей на Данте във Флоренция

В родния град на поета повече от тридесет институции ще разкажат историята на Данте и неговата Флоренция чрез конференции, конгреси, изложби. В националния музей Барджело, където е най-старият портрет на Данте, два проекта ще бъдат посветени на поета. Първият, разделен на 6 части, подходящ за учени, но и за ученици, изследва с помощта на ръкописи, картини, коментатори, читатели връзката между Флоренция, Алигиери и неговото дело през първата половина на XIV век (21 април–31 юли). Вторият (23 септември–9 януари 2022) ще илюстрира сложното възприемане на фигурата на Данте и „Божествена комедия“ в литературния контекст между XIX и XX век чрез творби от натурализма до символизма.

Паметникът на Данте във Верона

Верона е за Данте „първото убежище“ през 1303 г., където се възползва от „любезното съдействие на великия ломбард“ Бартоломео дела Скала, а след това на Кангранде дела Скала, към когото е толкова привързан, че му посвещава „Рай“. Изложбата „Данте във Верона(23 април–3 октомври 2021) подчертава ролята на поета като баща на съвременната европейска цивилизация, влиянието му върху фигуративните изкуства и културното наследство, оставено от него. От Галерията за модерно изкуство маршрутът се вие ​​през местата на Данте в града.

В Равена Данте прекарва последните години от живота си (1318–1321) и е погребан там. Около гробницата му все още съществува „район на Данте“, в който се препоръчва да се пази мълчание от уважение към душата на поета. „В църквата „Сан Ромуалдо“ се открива изложбата „Данте. Очите и умът. Изкуствата по време на изгнанието“ (24 април–4 юли 2021) за изгнаническия период на поета. Представени са скулптури на Джовани Пизано, Арнолфо ди Камбио, ръкописи, картини, златарски предмети и скъпоценни тъкани. Форли, градът на гибелините Орделафи, приютява заточения поет по различни поводи между 1302 и 1313 г. В музеите на „Сан Доменико“ ще бъде открита изложбатаДанте. Визията на изкуството(1 април–11 юли 2021), организирана съвместно с флорентинската галерия Уфици, която представя чрез повече от 300 творби фигурата на Данте и неговото творчество. Тя ще акцентира върху различни интерпретации, които художниците дават през вековете – от прерафаелитския Данте (по-обикновен и конформистки), до романтичния и символичния, с влияния от английската и германската култура на XIX век.

Гробът на Данте

Цяла Италия ще бъде обединена от проекта „Площад Данте“, който включва 41 италиански фестивала, всеки от които ще предложи в програмата си за 2021 г. едно или повече събития, посветени на Данте. От север на юг, това географско и културно пътешествие ще прекоси всички области. „Площад Данте“ ще бъде виртуален, в него мултимедийното съдържание (видеоклипове, интервюта, непубликувани текстове) ще даде възможност на всеки да следи и участва в инициативите, осъществявани от фестивалите.

В контекста на 64-ия Фестивал на двата свята в Сполето (25 юни–11 юли 2021) ще бъде разгледана връзката на Данте с музиката, театъра, изкуствата: четири концерта на музиканти от Националната академия „Санта Чечилия“; три дни представления с първите седем песни на „Ад“; международна конференция за Данте и музиката.

Детайл от плакат за юбилея на Данте

Поетът ще бъде честван и извън родината си. „Данте по света“ е дигитална литературна щафета от 21 до 25 март, организирана от Центъра за книги и четения заедно с Министерството на външните работи, Министерството на културата и италианските културни институти в Берлин, Мюнхен, Лондон, Мадрид, Рабат, Тунис, Москва, Варшава, Истанбул, Париж, Рио де Жанейро и Сан Франциско. 12-те четения на Данте ще бъдат излъчени едновременно в платформа, уебсайтове и социални профили.

„Наследството на Данте в Европа“ ще събере италиански и чуждестранни писатели, преподаватели и учени в поредица от срещи – три в Италия и три в Европа – Лондон, Париж и Брюксел, за да очертаят европейското значение на Данте, както от литературна, така и от политическа гледна точка. Последният етап в белгийската столица ще бъде в Деня на европейската култура, посветен на Данте, в сградата на Европейския парламент.

В италианския павилион на Дубайското световно изложение (октомври 2021) ще има изложба „Данте Алигиери и връзката между културите“ и международна конференция. Те са организирани от Италианския културен институт в Абу Даби. Ще бъдат представени арабски преводи на „Божествена комедия“, заедно с първите издания на Корана в Италия между ХVІ и ХVІІ век.

Рим ще участва в честванията на Данте със събитие от първа величина, което се очаква да бъде черешката на тортата – експозицията „Ад“ (5 октомври–9 януари 2022). За първи път голяма художествена изложба се изправя пред света на Ада и разказва неговото иконографско богатство от Средновековието до наши дни чрез повече от 180 творби от 10 страни. Изложбата ще бъде придружена от срещи, четения, размишления по темите на „Ад“. С важния си международен принос изложбата има за цел да припомни значението на Данте Алигиери за цяла Европа.

Соня Александрова
24.03.2021

Още от автора