0
6146

Детайлите на София

5
Църквата Св. Петка

Очарованието на София, утаено в детайлите на сградите – така го вижда фоторепортерката на в. „24 часа“. Нейната изложба е подредена в новооткрития Музей за история на София до края на октомври.

„Като фоторепортер на вестник „24 часа“ ходя пеш от събитие на събитие из улиците на София. Един ден бях очарована от детайл на сграда, беше осветен по начин, по който не го бях виждала друг път, и изпъкваше. Започнах все по-често да вдигам глава нагоре към прекрасните сгради. Детайлите сякаш изскачаха между клоните на дърветата, между стълбовете по улиците. Разбира се, не бе лесно да изправя перспективата точно поради тази причина.

Избрах детайлите, защото те са съхранили паметта на града. Запазили са историята и драмите му. Наред с бароковите сгради съм се постарала да покажа и модерния облик на столицата.

Всеки път, когато минавам покрай някоя сграда, тя изглежда различна – осветена различно в различните часове на деня. Налагало ми се е да ходя по няколко пъти, докато намеря точното осветление на детайла, който ме интересува.

Смятам за най-ценни открития един изящен орнамент на женска глава на сграда на ул. „Узунджовска“; дърворезбата на вратата на църквата „Св. Петка-Стара“, тавана в Съдебната палата, който наподобява пчелна пита; витража от Драгалевския манастир; жълтите павета, снимани след дъжд от ниска гледна точка; навеса от ковано желязо на сграда на ул. „Париж“; каменните лъвове, носещи герба на София, вляво от входа на хотел „Шератон“.“