Начало Музика Концерти Джаз бъдещето днес
Концерти

Джаз бъдещето днес

3571
фотография Орлин Огнянов

На фона на сиропираната предколедна „джингъл-белиада“, с която ни облива отвсякъде звуковата среда – и по електронните медии, и в магазините (където народът чака с устременост да похарчи белите си пари за черни петъци), и дори от празничните сцени на столицата, се открои един смислен, зареждащ, репертоарно брилянтен и великолепно изпълнен концерт. На 17 декември в зала 3 на Националния дворец на културата се събраха младостта на студентския Биг бенд на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и опитът на техните преподаватели и солисти в една забележително хомогенна и пъстра амалгама под наслов „Коледна брас разходка“.

Заглавието на концерта не бива да ни подвежда – вместо втръснали коктейли от Christmas Carols получихме програма „висш пилотаж“ за такъв ансамбъл – с българска поп/джаз класика от Милчо Левиев, Бенцион Елиезер, Янко Миладинов, Йосиф Цанков в изключителни аранжименти на Христо Йоцов, Ангел Заберски-син, Михаил Йосифов и др.; стандартно пищни и трудни бендови пиеси като тези на Джо Завинул и Бъди Рич, а и не без щипка коледно настроение. Рамо до рамо и съвсем равностойно в оркестъра музицираха учители и ученици – Вили Стоянов водеше тромбоните (там се откроиха и солата на Георги Ангелов), Михаил Йосифов бе обграден в тромпетите от солата на Ивайло Благоев и Михаил Тодоров. Александрос Красидис, Ралица Тонева, Кристиян Кръстев, Ставрос Спиро интезивно солираха в саксофоновата група, Иван Стоянов водеше китарите със солистични изяви на Велизар Дичев, преди Христо Йоцов Адриан Николов бе стълбът в перкусиите, а на рояла седна и самият Ангел Заберски, заменил отличния Николай Костадинов. Солистите певци заслужават да бъдат изброени заради отличното си вокално и артистично присъствие: Елия Тодорова (също и в непринуденото амплоа на водеща вечерта), Пресияна Панова, Дария Боева, Ангелина Милева, Александър Савов, Николай Чернев, Моника Велчева, Александър Милев. Безспорно черешката на солистичния букет бе Хилда Казасян – също вдъхновена и заредена от хъса и майсторството на младите музиканти. Заслужава голямо признание и фактът, че в основата на успеха на този висококачествен и надхвърлящ нивото на студентската изява Биг бенд са отдадеността и моженето на основния му мотор Михаил Йосифов, с не дотам познатите на многобройните му почитатели характеристики на обичан педагог и организатор.

фотография Орлин Огнянов

Ако днес видяхме утрешното лице на българския джаз, то уверено може да кажем, че то е свежо, талантливо, перспективно. И че под менторството и с колегиалното съдействие на раздаващи се професионалисти като Йосифов, Йоцов, Заберски, Хилда, Апостол Апостолов, Адриана Бенова, Петя Станчева, Владо Димов, Атанас Попов, Цветан Недялков, Христо Нейчев, Свобода Боздуганова, Стефка Оникян и др., и с подкрепата на Националната музикална академия тази нова смяна има бъдеще.

Проф. д-р Момчил Георгиев преподава „Управление на музикалните изкуства“ в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“. Има 4 книги и над 120 статии и рецензии у нас и зад граница. Председател и програматор на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“. Член на американската Асоциация на джазовите журналисти.

Свързани статии

Още от автора

No posts to display