Начало Галерия До две години може да има българска колекция в центъра „Помпиду“
Галерия

До две години може да има българска колекция в центъра „Помпиду“

Портал Култура
04.06.2018
3778
Центърът „Помпиду“, източник Wikipedia

Бернар Блистен, директор на Центъра за модерно изкуство „Жорж Помпиду“ в Париж, посети София, за да проучи възможностите съвременно българско изкуство да стане част от колекциите на музея. Центърът „Помпиду“, който съществува от 1977 г., притежава една от трите най-големи колекции от модерно и съвременно изкуство в света. Годишно през неговите изложбени зали преминават над 7 млн. посетители.

Идеята за българска колекция възниква преди около две години, когато центърът „Помпиду“ попълва фондовете си с голямо дарение от съвременно руско изкуство. Тогава, по думите на Бернар Блистен, музеят осъзнава, че е в дълг към Източна Европа, а конкретният подтик да се обърне внимание на България идва от кураторката Десислава Димова.

Практиката на големия френски музей за съвременно изкуство е след задълбочено проучване на местната художествена сцена да подбира творби, които след показването им в Париж, да станат част от неговата колекция, подарени от колекционери или от самите автори. За целта в София дойде и главният куратор на центъра „Помпиду“ Никола Лиучи-Гутников, с чиито усилия е създаден мащабният руски проект „Колекция!“.

Пред „Портал Култура“ Бернар Блистен сподели, че проектът за обособяване на подобни колекции е нещо повече от придобиването на няколко творби, които след време ще потънат в неимоверните фондове на музея. Целта на селекцията е „да се обхване българското изобразително изкуство в неговата многоизмерност, да се проследят връзките му с литературата и киното“. Десетина творби на Недко Солаков в момента са част от колекциите на центъра „Помпиду“, където има и видеа на Красимир Терзиев. „Българското изкуство не е неизвестно. Необходимо е да се разшири перспективата, да се обогати представата за него“, заяви Бернар Блистен. В момента тече подготовката на голяма ретроспектива на Кристо, която центърът „Помпиду“ иска да покаже най-късно през 2020 г.

Бернар Блистен обеща идейна подкрепа на кмета на столицата Йорданка Фандъкова по създаването на център за съвременно изкуство в София. Работата по изграждането на музея започва в края на тази или най-късно в началото на следващата година и той ще се помещава в бившата сграда на „Топлофикация“, в близост до НДК.

Портал Култура
04.06.2018

Свързани статии

Още от автора