Начало Музика Концерти Евелин Березовски с първи рецитал в България
Концерти

Евелин Березовски с първи рецитал в България

Ева Николова
31.05.2021
3300
Евелин Березовски

Младата руска пианистка Евелин Березовски заплени столичната публика със своя български дебют на 29 май в Камерна зала „България“ – концерт от програмата на 52-рото издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“.

Ежегодно международният фестивал „Софийски музикални седмици“ дава шанс на млади музиканти да представят своите програми, като предоставя възможност на публиката да чуе най-интригуващите таланти и бъдещи звезди на световната сцена. Клавирният рецитал на Евелин Березовски не е изключение. Ослепителна техника, лирична чувственост, емоционална спонтанност и нестихваща енергия се преплитаха в богати палитри от тонови нюанси и оставиха слушателите с усещане за запомнящо се концертно преживяване.

Рециталът започна с цикъла „Танците на Давидсбюндлерите“ от Роберт Шуман, произведение, вдъхновено от съпругата на композитора, пианистката Клара Шуман, и написано за нея. Въпреки че пиесите от цикъла не са истински танци, Евелин ги представи с игривост и вълнение, които се преплитаха и влизаха в диалог с лиричните отклонения. Нейното изпълнение се радваше на свобода, виртуозност и брилянтност, навярно някога присъщи и на самата Клара Шуман.

Програмата продължи с „Лирични пиеси“ от Едвард Григ. Писани през различни периоди, тези пиеси са разнообразни по характер и тематика и представят изобилие от емоции и настроения, интерпретирани с яснота и видимо удоволствие от Евелин.

Несъмнено кулминацията на рецитала бе „Валсът“ от Морис Равел. От самото начало на произведението Евелин ни потопи във вълни от имитиращи морска буря звуци, следвани от брилянтни пейзажи и валсови епизоди, като с гъвкавост преминаваше от един елемент в друг. Именно тук спонтанността на нейното изпълнение държеше публиката „на нокти“, а чувствеността сякаш се лееше естествено и непринудено през пръстите направо от сърцето. С дълбокия си и мощен звук (но винаги объл и премерен) Евелин поддържаше напрежението, докато бавно изграждаше кулминационната точка в произведението. Накрая финалът взриви публиката, която бе възнаградена от солистката с три филигранни биса.

Ева Николова е докторант в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Ева Николова
31.05.2021

Свързани статии