0
8208

Зейнеп Зафер за насилствената смяна на имената на мюсюлманите

Зейнеп Зафер

Откъс от филма за проф. Зейнеп Зафер, последния от поредицата на БНТ „Отворени досиета“2. Целият филм ще бъде излъчен на 5 ноември, неделя, от 13 часа по БНТ.

Петият филм от втория сезон на поредицата на БНТ „Отворени досиета“ е посветен на проф. Зейнеп Зафер. Темата е насилствената смяна на имената на мюсюлманите. Сценарист е Христо Христов, режисьор – Димитър Коцев-Шошо, оператор Венцислав Нешев.
 
Филмът проследява историята на проф. Зейнеп Зафер, която понастоящем преподава в Университета в Анкара, авторка на десетки изследвания, статии и преводи на поезия и проза. Тя има издадени и две книги. Заедно с доц. Вихрен Чернокожев ръководи проекта по създаването на антологията „Когато ми отнеха името. „Възродителният процес“ през 70-те – 80-те години на ХХ в. в литературата на мюсюлманските общности“.

Зейнеп Зафер е родена в с. Корница, Гоцеделчевско. Именно там избухва най-големият протест срещу принудителната смяна на имената през 70-те години. В едно свое интeрвю тя казва: „Духът на противопоставянето срещу циничното посегателство върху ценностите на стотици хиляди, закалката в решителността да се опълчиш с голи ръце срещу унищожителната тоталитарна машина са стожерите, върху които се изгражда моята биография след принудителното ни изселване в с. Славовица, Плевенско“.

Филмът проследява тези моменти от живота на Зейнеп Зафер – мирния протест и реакцията на режима, подкрепата на местните хора в Славовица, разказва за убийството на баща ѝ, годините в затвора, живота ѝ на преследвана и изгнаница. Чрез личната история на Зейнеп Зафер филмът се фокусира върху една от най-отбягваните теми на прехода – насилствените действия над българските граждани от турски произход по време на социализма.