Начало Галерия Иван Милев: Посоки
Галерия

Иван Милев: Посоки

Портал Култура
17.07.2017
8914
Иван Милев, Отчаяние, 1923, гваш върху хартия, СГХГ

За изложбата в СГХГ и посоките на изследователския интерес към Иван Милев: кураторът Филип Зидаров във видеоинтервю за Портал Култура.

Изложба, посветена на 120-годишнината от рождението и на 90 години от ранния край на Иван Милев, е подредена до 6 август в Софийската градска художествена галерия. Експозицията е наречена „Посоки“, защото прави опит да очертае чрез конкретни произведения многопосочното творчество на Иван Милев като живописец, илюстратор, график, сценограф, стенописец.

„Тази изложба се опитва да заложи няколко направления на бъдещи изследвания, на бъдещи размисли за този толкова необичайно появил се художник, зародил невероятен интерес, който продължава и до ден днешен. Художник, който в някакъв смисъл продължава да бъде толкова модерен“, обяснява във видеоинтервю за Портал Култура кураторът Филип Зидаров.

В СГХГ могат да се видят произведения, чрез които се проследява връзката с народностния или приказния елемент в творчеството на автора, с религиозната тема, мистицизма и фатализма, с „Родно изкуство“, сецесиона и декоративния стил, както и с незавършилия български модернизъм, чийто представител е Иван Милев.

Произведенията, включени в изложбата, идват от ХГ Казанлък, Националната галерия, Националната академия, СГХГ, Националния литературен музей, ХГ „Димитър Добрович“ – Сливен, ХГ Стара Загора, ХГ „Кирил Петров“ – Монтана, ХГ „Христо Цокев“ – Габрово, ХГ Русе и редица частни колекции. Експозицията се осъществява в партньорство с Художествената галерия в Казанлък, където се съхранява най-голямата част от наследството на Иван Милев. През есента изложбата ще бъде представена и в родния град на художника.

В екипа на проекта са: Филип Зидаров – куратор; от страна на СГХГ: Красимир Илиев, Станислава Николова, Пламен Петров – координация по проекта и трансфер на произведенията, Илинка Чергарова – реставрация, Надежда Олег Ляхова – дизайн.

Портал Култура
17.07.2017

Свързани статии

Още от автора