Начало Филми 15 минути Игра на дама
15 минути

Игра на дама

Мария Стоянова
04.11.2013
10982

1a

В рубриката „15 минути” – филм за „третото измерение”, за любовта, която придава дълбочина на живота ни.

„Игра на дама”, 2008 г., 16 мин.

Сценарист и режисьор: Мария Стоянова

Оператор: Натали Янакиева

Музика: Христо Намлиев

Участват: Иван Несторов и Цветана Мирчева

 

Химнът на Любовта

Първо послание на св. ап. Павла до Коринтяни, 13 глава

 

Да говоря всички езици човешки и дори ангелски,

щом любов нямам,

ще бъда мед, що звънти, или кимвал, що звека.

 

Да имам пророчески дар и да зная всички тайни,

да имам пълно знание за всички неща

и такава силна вяра, че да мога и планини да преместям, –

щом любов нямам,

нищо не съм.

 

Любовта никога не отпада,

а другите дарби, ако са пророчества, ще престанат,

ако са езици, ще замлъкнат,

ако са знание, ще изчезнат.

 

С тези думи завършва филмът на Кшищоф Кешловски „Синьо” на фона на музиката на Збигнев Прайзнер. Гледах филма на Кешловски в Дома на киното много отдавна, бях втори курс в НАТФИЗ, а текстът събуди в мен усещането за друго измерение, нещо непознато дотогава. Може би трето измерение, като имам предвид есето на Борхес.

„Три измерения има животът според Кожибски. Дължина, ширина и дълбочина. Първото измерение съответства на растителния живот. Второто измерение принадлежи на животинския живот. Третото измерение равнозначи на човешкия живот. Животът на растенията е живот по дължина. Животът на животните е живот на ширина. Животът на хората е живот в дълбочина.”

И така, ако говорим за това трето измерение, за дълбочината, за любовта, това е темата на филма на Мария Стоянова, а синопсисът на „Игра на дама” би бил: Възрастен мъж е изгубил съпругата си. Липсата й се превръща за мъжа в постоянно спомняне за общото, което са имали заедно. Мъжът сервира храната сутрин и закусва с жена си, играе партия дама, все едно жена му е срещу него, крие се, като пуши, сякаш тя току ще го издебне и ще го смъмри, и дори поставя дрехите й на фотьойла, търсейки нейното присъствие. Дъщерята на възрастният мъж се опитва да отдалечи баща си от спомените, да насочи вниманието му към злободневните неща, но той твърдо се съпротивлява в опит да запази скъпите навици, свързани със съпругата му.

3a

Има един малък епизод във филма, който много ми хареса. Когато възрастният мъж, ядосан, че дъщеря му не разбира неговото „вдетиняване”, и бунтувайки се, запалва куп с вестници. Тези вестници, това външно всекидневие, безсмислените за възрастния мъж новини, са това, което всеки ден дъщерята внася в дома на баща си, за да покрие и прикрие тази любов, която той не иска и не може да забрави. Естествено всеки, който не иска и не търси в любовта утеха, смисъл и истина, надхвърляща материалния свят, би оценил тези случки като детските игри на един изглупял и болен мъж, като старческата му лудост.

Има и друго обяснение в книга Битие: „Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се прилепи към жена си; и ще бъдат (двамата) една плът.”

За тайната на любовта митрополит Антоний Сурожски казва: „За брака като единство вече споменавах. Освен това има и вечно измерение, което вероятно най-добре е изразил френският писател Габриел Марсел. Той пише: „Да кажеш на човека: „Обичам те” е все едно да му кажеш: „Ти ще живееш вечно, ти никога няма да умреш!…”

И може би тези неизречени думи подхождат най-много на главния герой във филма на Мария.

Димитър Радев

 

msМария Стоянова е специализант по филмова и телевизионна режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” при професор Георги Дюлгеров. Родена е през 1977 г. Завършила е актьорско майсторство за драматичен театър в Славянския университет. Съосновател и режисьор в „Контраст филмс” ООД. Режисьор е на късометражните филми : „Наберете 9”, 2010 г. (5 мин., 35 мм); „Къщите”, 2010 г.; Voice Wanted, 2009 г., (12 min, 16 mm); „Игра на дама”, 2008 г.. Участвала е в фестивалите за късометражно кино Contravision – Германия, Short Short Story Film Festival – САЩ, Jameson (София Филм Фест), „Филмини”, „Ранно пиле”, First Step – Албания, Faludi Film Festival в Унгария.

Има награда за най-добър музикален видео клип в конкурсa Make a Star, САЩ, с клип от 2011 г. на Little Miss, група Help me Jones.

 

Мария Стоянова
04.11.2013

Свързани статии