15 минути

Игра

Кристина Грозева
23.12.2013
11647

2

В последния брой за тази година на рубриката „15 минути” Димитър РАДЕВ представя филма „Игра” на режисьорката Кристина Грозева, филм за споделената радост на едно дете.

„Игра”, късометражен, 1,04 мин., 2006 г.

Сценарист и режисьор – Кристина Грозева

Оператор – Василена Горанова

Участва – Кристиан Апостолов

 

Precious/Ценен/ – Depeche Mode, сингъл от 2005 г.

 

Ангели във сребърни крила,

не познали страдание,

бих искал да нося болката ти.

 

Ако Бог има супер план,

който само Той разбира,

надеждата ми е, че вижда през очите ти.

 

Настъпват празниците – Рождество Христово и посрещането на Новата година, очакваме с вяра по-добро и по-светло бъдеще за всички ни. Надеждите на хората са свързани с раждането във всички нас на нови и чакани дарове, изпълващи ни с тайната на вътрешното преживяване на тържеството и споделянето на тези моменти с близките и обични за нас хора. Децата също очакват празниците, ваканцията, игрите, семейното празнуване. Игрите навън и вкъщи, с приятели, родители, братя и сестри. Хомо луденс – играещият човек, е и празнуващ човек, той се наслаждава с радостта на детето, което е толкова погълнато от играта, че може да забрави дори да се храни и да спи. Детето е най-близко и до идеалния архетипен образ на Хомо адоранс (ако перифразираме думите на Александър Шмеман), с неговите извечни атрибути – благодарността и съзерцателното проникновение за въплътената красота в света, в която сам е творчески обвързан.

В последния брой на рубриката за тази година, ще видим филма „Игра” на режисьорката Кристина Грозева. Филм за споделената радост на едно дете, за скритата благодарност на смеха и усмивката, които отразяват чувствителността и силата на детската душа. Често, когато иска да благодари, човек е изпълнен с толкова енергия, че му се ще да пее, да литне като птица, да обича всички и всичко. И във филма на Кристина гласът на момчето, коментарът му на футболната епопея, която се разиграва на двора, сякаш се превръщат в песен, в щастие, в птиче чуруликане, в обична благословия на едно дете.

 

Димитър Радев

 

Кристина ГрозеваКристина Грозева е завършила журналистика в СУ „Кл. Охридски” през 2000 г. и филмова и телевизионна режисура в НАТФИЗ през 2005 г. Работила е като журналист за БНТ, НТВ и Канал 3 и като асистент-режисьор. Филмография: 2003, „Тошка и Тошко” – късометражен; 2005, „Последната пастирка” – късометражен; „ Игра”; 2008, „Птици божии” – късометражен; 2008, „Зев”, „Семейна терапия” – късометражен (съреж. с П. Вълчанов); 2009, „Притча за живота” – документален; 2010, „Aварийно кацане” (съреж. с П. Вълчанов); 2011, „Самбуру” (съреж. с П. Вълчанов).

Филмите й имат награди от International Student Film Festival 2006, Montevideo, Uruguay; International One-Minute Film FestivalFILMINUTE, UK, 2007, от софийския студентски фестивал „Ранно пиле”, 2007 и др.

Кристина Грозева
23.12.2013